Γιώργος Νίτσας για την ΔΕΥΑ Πρέβεζας : “Είστε ανεύθυνοι και επικίνδυνοι με τον τρόπο που αντιμετωπίζετε ένα ζήτημα Δημόσιας Υγείας”

Σκληρή κριτική στην Δημοτική Αρχή για τα προβλήματα που παρουσιάζει η ΔΕΥΑ Πρέβεζας, άσκησε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Ανάπτυξη Τωρα” Γιώργος Νίτσας, ο οποίος ξεκίνησε τη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την ΔΕΥΑΠ.
Ο Γιώργος Νίτσας εισηγήθηκε το θέμα υπό την μορφή ερωτήσεων, ενώ αναφέρθηκε και στην αδικαιολόγητη απουσία την αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας της επιχείρησης επισημαίνοντας ότι έπρεπε να ήταν παρούσα και πως είναι  υποχρέωση των υπαλλήλων να ακούσουν το Δημοτικό Συμβούλιο και να απαντήσουν.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα των βλαβών εντός του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Πρέβεζας και ρώτησε αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την συντήρηση του δικτύου ή όχι. Ρώτησε επίσης αν η Δημοτική αρχή έχει εξαντλήσει την δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ μιας και υπάρχει έλλειψη στην ΔΕΥΑΠ, αν έχει προετοιμαστεί ο Δήμος και η ΔΕΥΑΠ για το νέο ΕΣΠΑ και το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Αντώνης Τρίτσης, όπως έχουν κάνει πανελλαδικά τόσοι άλλοι δήμοι τόσες άλλες ΔΕΥΑΠ, αν είναι έτοιμη η ΔΕΥΑΠ να αναλάβει την ευθύνη για τις δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου και αν έχει προβλέψει για την στελέχωση της και την εκπαίδευση του προσωπικού και αν υπήρχε χαρτογράφηση των εγκαταστάσεων και των υδρομέτρων στις δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου.

Ο Γιώργος Νίτσας θύμισε πως την ευθύνη του πόσιμου νερού στον Δήμο της Πρέβεζας, αυτή η Δημοτική αρχή την έχει από τον Σεπτέμβριο του 2019 και σημείωσε πως η ΔΕΥΑΠ με την χωρική διεύρυνση της δεν ξέρει τι παρέλαβε. Για αυτό μάλιστα ρώτησε τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ, πότε έγινε η παραλαβή από την ΔΕΥΑΠ των αντλιοστασίων από τις Δημοτικές Ενότητες Ζαλόγγου και Λούρου, αν λειτουργεί ή όχι ο Βιολογικός του Λούρου και αν δεν λειτουργεί που πάνε τα λύματα και αν έχει παραληφθεί το δίκτυο αποχέτευσης του Λούρου. Ερωτήματα στα οποία δεν πήρε ουσιαστικές απαντήσεις κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της συζήτησης ο Γιώργος Νίτσας ζήτησε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λεωνίδα Αργυρό, να πάρει θέση για την προσβλητική αντιμετώπιση του Γιάννη Δαρδαμάνη προς το πρόσωπο του Βαγγέλη Ροπόκη, με εκφράσεις που δεν κοσμούν το Δημοτικό Συμβούλιο. Ζήτησε από τον Γιάννη Δαρδαμάνη να ανακαλέσει και να ζητήσει συγνώμη για αυτά που ακούστηκαν εκτός αν εκείνος έχει να αποδείξει κάτι άλλο , όπως χαρακτηριστικά είπε.

“Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για την συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί αν αφήνουμε να ακούγονται τόσο βαριές εκφράσεις και να περνάνε νομίζω  κάτι κάνουμε λάθος. Προσβληθήκαμε όλοι σαν Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι πρόεδροι που ήταν παρόντες, αλλά και οι πολίτες που άκουσαν” είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Νίτσας με τον Λεωνίδα Αργυρό να απαντά ” Όλη η στιχομυθία έγινε κατόπιν της λήξης του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν ειναι καταγεγραμμένη, όποτε εγώ δεν μπορώ να πάρω (θέση).

Για το θέμα έκανε παρέμβαση και ο επικεφαλής της παράταξης Δημοτική Ανατροπή Βαγγέλης Ροπόκης, ο οποίος είπε :” κ. Πρόεδρε είσαι υποχρεωμένος να προστατέψεις το σώμα. Δεν το έκανες!”

Στην δευτερολογία του ο Γιώργος Νίτσας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς την Δημοτική Αρχή στην οποία επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στη ΔΕΥΑΠ.

“Ακούσαμε τον πρόεδρο και τον δήμαρχο να μας λένε ότι όλα πάνε καλά, βγάλανε και πολλά εκατομμύρια από έργα, αλλά είναι κακές οι τεχνικές υπηρεσίες…. λίγο παράλογο αυτό. Ακούσαμε ότι είναι παράνομη η μεταφορά υπαλλήλων στο έγγραφο η αποκεντρωμένη άλλα λέει, ποιος έχει δίκιο?? απαντήσεις στις ερωτήσεις δεν πήραμε. Θα το πως ευθύς εξ’ αρχής: Είστε ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ. Και είστε με τον τρόπο που αντιμετωπίζετε ένα ζήτημα ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Νίτσας και πρόσθεσε “Η ΔΕΥΑΠ και όσα συμβαίνουν εκεί είναι ο απόλυτος “καθρέφτης” του πως πορεύτηκε στη θητεία της η δημοτική αρχή. Προχειρότητα, έλλειψη στρατηγικής και σχεδιασμού, λαϊκισμός και αντί ουσίας, επικοινωνιακά κόλπα για να θολώνουμε τα νερά και να φαίνεται ότι παράγουμε έργο, ενώ παράγουμε το απόλυτο τίποτα. Κάνατε πολλά και διάφορα στη ΔΕΥΑΠ. Προσλήψεις από το “παράθυρο”, αλλαγή γενικού διευθυντή η οποία κατέπεσε στην Αποκεντρωμένη, δημιουργώντας πρόβλημα στη δημοτική επιχείρηση κ.α. Και τα προβλήματα της καταλληλότητας του νερού, οφείλονται στο πως αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή τα χωριά μας στο Λούρο και το Ζάλογγο. Τους αντιμετωπίζει σαν ψηφαλάκια και τους κατοίκους ως δημότες β’ κατηγορίας”.

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο Γιώργος Νίτσας τόνισε “Τον Ιούλιο του 2020 η “Ανάπτυξη Τώρα” είχε καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο και στο δημόσιο διάλογο, μία αναλυτική στρατηγική για την εκπόνηση στο Δήμο Πρέβεζας ενός αναλυτικού τριετούς πλάνου διαχείρισης των υδατικών πόρων. Είχαμε πει τότε ότι το κάνουμε αυτό χωρίς καμία διάθεση μικροπολιτικής. Είχαμε επισημάνει ότι θα προλάβουμε πάρα πολλά προβλήματα έτσι. Το κάναμε τρία χρόνια πριν! Κανείς από τη δημοτική αρχή δεν έδωσε σημασία. Έτσι κυβερνήσατε το Δήμο Πρέβεζας. Με κλειστά αυτιά και μάτια! Και ιδού τα αποτελέσματα της πολιτικής σας! Η ΔΕΥΑΠ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και βιωσιμότητας. Αυτό δεν το λέμε εμείς. Τα λένε οι εργαζόμενοι και οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΠ. Μέχρι και σήμερα δεν έγινα δέκτης ούτε μίας σοβαρής πρότασης από τη δημοτική αρχή, για το πως αυτό θα αντιμετωπιστεί! Προχωρήσατε μία επέκταση της ΔΕΥΑΠ στις δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου, που έπρεπε να είχε γίνει (ακόμη και από την προηγούμενη δημοτική αρχή), με απίστευτη προχειρότητα,( μιλάμε για την παραλαβή αντλιοστασίων και χαρτογράφησει δικτύων) και χωρίς καμία πρόβλεψη για το πως θα λειτουργήσει. ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ πλήρως! Οι πολιτικές και διαχειριστικές ευθύνες σας είναι μεγάλες. Και είναι μεγάλες γιατί βάλατε μπροστά τον κ. Ζέρβα Δήμαρχε, ο οποίος δεν είναι καν στην παράταξή σας μόνο και μόνο για λόγους μικροπολιτικής για την επόμενη θητεία σας. Σε αυτό έχει ευθύνες και ο κ. Ροπόκης και η παράταξή του. Αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση. Αυτά έγιναν. Οι ευθύνες σας επαναλαμβάνω είναι μεγάλες”

Κλείνοντας ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα πρότεινε ένα σχέδιο δράσης άμεσο όπως είπε, ώστε “μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να ξέρουμε πού βαδίζουμε”

Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει:

-Άμεση ολοκλήρωση των δειγματοληψιών σε όλα τα χωριά σε Λούρο και Ζάλογγο και ανάλυση των αποτελεσμάτων.

-Αναλυτική καταγραφή και κοστολόγηση των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με τις προτάσεις των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΠ.

-Διερεύνηση δυνατοτήτων χρηματοδότησης μέσω ειδικού προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου.

-Οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΠ με βάση τη μελέτη βιωσιμότητας να μας ετοιμάσουν μία σύντομη έκθεση 15 σημείων, με το τι πρέπει να γίνει στο εγγύς μέλλον για να διαφυλαχθεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης.

-Είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

-Άμεση στελέχωση με προσωπικό της ΔΕΥΑΠ και προγραμματικές συμβάσεις με το Δήμο Πρέβεζας για να εξασφαλιστεί επιπλέον προσωπικό.

-Δρομολόγηση της εκπόνησης μελέτης διαχείρισης των υδατικών πόρων για τα επόμενα τρία χρόνια, με βάση τις σύγχρονες προκλήσεις.

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Κλειστού Γυμναστηρίου στο 1 ο ΓΕΛ του Δήμου Πρέβεζας

30/01/2024, 1:04 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites