Φάσκει και αντιφάσκει η Δημοτική Αρχή για την ΔΕΥΑ Πρέβεζας

photo αρχείου

Αποτυχημένη ήταν προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να ωραιοποιήσει την κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΥΑΠ και να μεταθέσει τις ευθύνες της για την τραγική κατάσταση που παρουσιάζεται,  κατά την διάρκεια του μονοθεματικού Δημοτικού Συμβουλίου που ζήτησε η Δημοτική Παράταξη “Ανάπτυξη Τώρα” και πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 20 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας.

Παρά την προσπάθεια όμως τα σοβαρότατα προβλήματα στη ΔΕΥΑΠ, όπως η υποστελέχωση και η είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών προς την επιχείρηση, αναδείχθηκαν από την αντιπολίτευση, η οποία όμως δεν έλαβε ξεκάθαρες και σαφείς απαντήσεις, ούτε από την Δημοτική Αρχή, ούτε από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ.

Τη συζήτηση ξεκίνησε ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα υπό την μορφή ερωτήσεων, ενώ αναφέρθηκε και στην αδικαιολόγητη απουσία την αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας της επιχείρησης επισημαίνοντας ότι έπρεπε να ήταν παρούσα και πως είναι είναι υποχρέωση των υπαλλήλων να ακούσουν το Δημοτικό Συμβούλιο και να απαντήσουν.

Ο Γιώργος Νίτσας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα των βλαβών εντός του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Πρέβεζας και ρώτησε αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την συντήρηση του δικτύου ή όχι. Ρώτησε επίσης αν η Δημοτική αρχή έχει εξαντλήσει την δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ μιας και υπάρχει έλλειψη στην ΔΕΥΑΠ, αν έχει προετοιμαστεί ο Δήμος και η ΔΕΥΑΠ για το νέο ΕΣΠΑ και το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Αντώνης Τρίτσης, όπως έχουν κάνει πανελλαδικά τόσοι άλλοι δήμοι τόσες άλλες ΔΕΥΑΠ, αν είναι έτοιμη η ΔΕΥΑΠ να αναλάβει την ευθύνη για τις δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου και αν έχει προβλέψει για την στελέχωση της και την εκπαίδευση του προσωπικού και αν υπήρχε χαρτογράφηση των εγκαταστάσεων και των υδρομέτρων στις δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” θύμισε πως την ευθύνη του πόσιμου νερού στον Δήμο της Πρέβεζας, αυτή η Δημοτική αρχή την έχει από τον Σεπτέμβριο του 2019 και σημείωσε πως η ΔΕΥΑΠ με την χωρική διεύρυνση της δεν ξέρει τι παρέλαβε. Για αυτό μάλιστα ρώτησε τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ, πότε έγινε η παραλαβή από την ΔΕΥΑΠ των αντλιοστασίων από τις Δημοτικές Ενότητες Ζαλόγγου και Λούρου, αν λειτουργεί ή όχι ο Βιολογικός του Λούρου και αν δεν λειτουργεί που πάνε τα λύματα και αν έχει παραληφθεί το δίκτυο αποχέτευσης του Λούρου. Ερωτήματα στα οποία δεν πήρε απαντήσεις επί της ουσίας κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ στην δευτερολογία του άσκησε σκληρή κριτική στην Δημοτική αρχή για την κατάσταση στην ΔΕΥΑΠ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει μελέτη πόσιμου νερού για την Δημοτική Ενότητα Πρέβεζας, δεν υπάρχει όμως για τις ενότητες Ζαλόγγου και Λούρου για τις οποίες αναζητείται χρηματοδότηση. Τόνισε ότι έλεγχοι γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται, ενώ δεν γίνεται να αποφευχθεί η προμήθεια των χλωριωτών .

Ο Δήμαρχος παραδέχθηκε δημόσια ότι κατά καιρούς υπάρχουν έγραφα της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, τα οποία αναφέρουν ότι το νερό στις πηγές του Αγίου Γεωργίου έχουν πρόβλημα και πως η Διεύθυνση Υγιεινής έχει καλέσει σε ενέργειες.

Παραδέχθηκε επίσης δημόσια ότι το προσωπικό στην Δημοτική Ενότητα Λούρου και Ζαλόγγου δεν επαρκεί και πως ότι γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια για τις δεξαμενές, τις γεωτρήσεις και τα αντλιοστάσια, γίνονταν σε συνεννόηση με τους προέδρους, ενώ αναφορικά με την καταγραφή των υδρομέτρων, ισχυρίστηκε ότι έχει γίνει  καταγραφή στην Δημοτική Ενότητα Λούρου και πως τώρα μετά από σχεδόν 4 χρόνια που είναι Δημοτική αρχή,  θα μπει μια σειρά.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είπε ότι δεν παρουσιάστηκαν τώρα και ανέφερε πως οι κύριες οφειλές είναι από καταστήματα. “Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, δεν συζητώ επειδή χρωστάει ο άλλος χίλια ή δυο χιλιάδες ευρώ να πας να του κλείσεις το νερό στο σπίτι” είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Γεωργακος,ενώ για την υποστελεχωση της επιχείρησης υποστήριξε ότι εχουν εκμεταλλευτεί όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, και ότι έχουν φτάσει στο μέγιστο του Deminimis. Όπου φθάνει το σύνολο των υπαλλήλων ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα της επιχείρησης να πάρει “Έχουμε πάρει εργάτες, έχουμε πάρει προσωπικό. Και ποιος δεν ξέρει πόσο δύσκολο είναι να γίνουν διορισμοί και ειδικά σε περιπτώσεις όπως είναι η ΔΕΥΑΠ, που δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο διορισμών” είπε μεταξύ άλλως ο Δήμαρχος Πρέβεζας.

Ισχυρίστηκε ότι μετακινήσεις υπαλλήλων από το Δήμο σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που αναφέρει ένα έγγραφο (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ),  απαγορεύονται, ωστόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής – Μακεδονίας με το έγγραφο που υπογράφει ο Γραμματέας κ. Λιάπης, αναφέρει ότι μπορεί να γίνει  μετακίνηση εξειδικευμένου προσωπικού (με παράλληλα καθήκοντα ή μη) από τον Δήμο στην ΔΕΥΑΠ, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 15 ν.4257/2014,όπως τροποποιήθηκε με άρθρο 72 ν. 4674/2020). Ό Δήμαρχος ισχυρίστηκε επίσης ότι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι μια προγραμματική σύμβαση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου με την ΔΕΥΑΠ και ανέφερε πως από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα υπάρχει κωλυσιεργία στο να γίνει, ενώ αποποιήθηκε τις ευθύνες λέγοντας πως δεν είναι υπεύθυνοι ούτε ο Πρόεδρος, ούτε το Δ.Σ της ΔΕΥΑΠ για αυτό.

Ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι η ΔΕΥΑΠ δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και το μόνο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει είναι η δικαστική απόφαση για την αποζημίωση ύψους 400 χιλιάδων ευρώ σε οικογένεια θύματος ατυχήματος, για το οποίο σύμφωνα με την δικαιοσύνη, υπεύθυνη ήταν η ΔΕΥΑΠ. Μάλιστα, ο Δήμαρχος ανάφερε για το χρηματικό ποσό “θα δούμε πως θα τα δώσουμε”.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πρέβεζας έπεσε σε μία αντίφαση λέγοντας πως υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό για να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, ενώ νωρίτερα είχε αναφέρει πως η ΔΕΥΑΠ παίρνει προσωπικό ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα της. Αξίζει να σημειωθεί πάνω σε αυτό,  ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, η επιχείρηση για να λειτουργεί σωστά μετά την χωρική της διεύρυνση , θα πρέπει να έχει περίπου 120 άτομα προσωπικό, ενώ αυτή τη στιγμή απασχολεί περίπου 20 και αναμένεται να προσλάβει με μπλοκάκι άλλους 9 περίπου γιατί όπως ανέφερε ο Νίκος Γεωργάκος, αυτή την οικονομική δυνατότητα έχει!

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και σε έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας σύμφωνα με το οποίο ζητά να της κοινοποιηθούν τα στοιχεία του εργαστηριακού ελέγχου που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στα χωριά τα οποία το νερό κρίθηκε ακατάλληλο για πόση, αναφέροντας μάλιστα ότι υπεύθυνη να εκδόσει ανακοίνωση για την ακαταλληλότητα του νερού είναι η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της Δημοτικής Ανατροπής Βαγγέλη Ροπόκη ο οποίος τόνισε πως η υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ ορθά έπραξε και έβγαλε ανακοίνωση. Άλλωστε, όπως έχει συμβεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές της χώρας οι ΔΕΥΑ ήταν αυτές οι οποίες έβγαλαν ανακοίνωση για ακαταλληλότητα (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ).

Για την λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού στον Λούρο ο Νίκος Γεωργάκος είπε ότι δεν έχει συνδεθεί μεγάλο ποσοστό κατοικιών του Λούρου και του Θεσπρωτικού, ενώ δεν απάντησε στον Γιώργο Νίτσα για το που πάνε τα λύματα.

Τέλος,  ισχυρίστηκε ότι η ΔΕΥΑ Πρέβεζας είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από άλλες ΔΕΥΑ της χώρας.

Σε αντιφάσεις έπεσε και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πρέβεζας, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ, ανέφερε ότι για την κατάσταση που βρίσκεται η ΔΕΥΑ  ευθύνεται η Τεχνική της Υπηρεσία, μια υπηρεσία που όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, έχει καταφέρει να εντάξει έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναμένεται η ένταξη της αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ!

Στην υποστελέχωση της επιχείρησης στάθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Κύρλας, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι στην ΔΕΥΑ Πρέβεζας υπάρχουν 20 εργαζόμενοι που παλεύουν να δουλέψουν σαν 120!

Επί της ουσίας ήταν η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης “Στροφή στο Μέλλον” και μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΠ, Θανάση Ανωγιάτη, ο οποίος μάλιστα έβαλε φρένο στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και του προέδρου της ΔΕΥΑΠ, να αποπροσανατολίσουν την συζήτηση από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, αλλά και να μεταθέσουν τις ευθύνες, για την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε αυτή, στην υπηρεσία.

Κάλεσε τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ να δεσμευτούν προσωπικά ότι θα αφήσουν στην άκρη τις όποιες προσωπικές αντιπαραθέσεις και θα λειτουργήσουν βάζοντας μπροστά το καλό της επιχείρησης διαφορετικά, όπως ανέφερε, “θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα τόσο στην δημόσια υγεία αλλά και στην λειτουργία της επιχείρησης”. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ)

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η απουσία της αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας της ΔΕΥΑ Πρέβεζας, ενώ επίσης αρνητική εντύπωση προσκάλεσε το γεγονός ότι η Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας παρουσιάστηκε απροετοίμαστη να απαντήσει με ακρίβεια σε ερωτήσεις όπως, το πόσα είναι τα έσοδα και πόσα τα έξοδα της επιχείρησης, αλλά και ποιο είναι ακριβώς το χρέος της ΔΕΥΑΠ στη ΔΕΗ μετά και την χωρική της διεύρυνση.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites