Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων

Συνάντηση είχε με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, προκειμένου να συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας, αλλά και άλλα έργα που υλοποιεί ή σχεδιάζει στη Λευκάδα το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Έπειτα από την παραχώρηση του οικοπέδου σε χρόνο-ρεκόρ, με νομοθετικές ρυθμίσεις, και την ολοκλήρωση του κτιριολογικού, το έργο εγκρίθηκε πριν 3 ημέρες από το Συμβούλιο Μουσείων. Η Υπουργός, μετά από σχετικό ερώτημα του Βουλευτή,  διαβεβαίωσε ότι μέσα στο Α’ εξάμηνο του 2023 θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη μελέτη, με την εγγραφή του σχετικού ποσού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω του οποίου θα εξασφαλιστούν οι πόροι για την προκήρυξη διαγωνισμού. 

Επισημαίνεται ότι η δρομολόγηση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας πιστοποιήθηκε και με σχετικό επίσημο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού

Στη συνέχεια, η Υπουργός ενημέρωσε διεξοδικά το Βουλευτή για τα έργα που εκτελεί το Υπουργείο σε εκκλησίες και μονές της Λευκάδας. Τον διαβεβαίωσε ότι τα έργα στους Ιερούς Ναούς Αγ.Γεωργίου Λευκάδας και Αγ.Χαραλάμπους στο Κατωχώρι και στις Ιερές Μονές Παναγίας Οδηγήτριας Απόλπαινας και Αγ.Γεωργίου Σκάρων, που εκτελούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. 

Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στον Άγιο Μηνά και πρόκειται να ξεκινήσει η αποκατάσταση του Αγίου Σπυρίδωνα από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Όλα τα έργα γίνονται με  χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. 

Η Υπουργός ενημέρωσε ακόμη το Βουλευτή ότι προωθήθηκαν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης 4 οικοπέδων για την ανασκαφή και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου και της αρχαίας πόλης της Λευκάδας, οι οποίες έχουν εγκριθεί από το ΚΑΣ και βρίσκονται στο στάδιο της κτηματογράφησης. 

Τέλος, ο Βουλευτής δώρισε στην Υπουργό λεύκωμα με τίτλο «Κόσμος: Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις πάνω στην καρσάνικη βελονιά», με τα έργα 33 εικαστικών καλλιτεχνών οι οποίοι συμμετείχαν σε μία πρωτότυπη έκθεση με έργα εμπνευσμένα από το καρσάνικο κέντημα, που πραγματοποιήθηκε από το Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας. Η δράση χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο. 

Σχετικά με τη συνάντηση ο Βουλευτής δήλωσε:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αναλάβει και υλοποιεί μια σειρά από έργα και δράσεις για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών και εκκλησιαστικών μνημείων των νησιών μας. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούν οι διαδικασίες για την ανέγερση Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου θα στεγαστούν και θα αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί του τόπου μας, σε ένα σύγχρονο μουσειακό περιβάλλον, κατάλληλο για τα ευρήματα αλλά και φιλικό στον επισκέπτη. 

Από τον Αύγουστο του 2020 που διατυπώθηκε για πρώτη φορά η πρόταση για κατασκευή νέου Μουσείου, έως σήμερα, καταφέραμε πάρα πολλά. Περάσαμε 2 νομοθετικές ρυθμίσεις για την παραχώρηση του οικοπέδου. Ακολούθησε τάχιστα η εκπόνηση του κτιριολογικού προγράμματος για κτίριο συνολικής επιφάνειας 2.460 τ.μ. που θα φιλοξενεί τη μόνιμη, αλλά και περιοδικές εκθέσεις, πολυμέσα, χώρους υποδοχής και αναψυκτήριο, αποθήκες και εργαστήρια, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βιβλιοθήκη και αρχείο, ενώ στον προαύλειο χώρο θα υπάρχει και υπαίθρια έκθεση λίθινων εκθεμάτων που σήμερα είναι σε αποθήκες, μακριά από τα μάτια του κοινού. 

Όλα αυτά εγκρίθηκαν πριν 3 μέρες από το Συμβούλιο Μουσείων, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για την εκπόνηση των μελετών που, φυσικά, θα οδηγήσει στην κατασκευή. Με δεδομένους τους χρόνους που έχουμε επιτύχει μέχρι στιγμής, είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η Λευκάδα δεν θα αργήσει να δει το νέο Μουσείο να κοσμεί την πόλη μας. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας προστέθηκε πλέον στα έργα για τα οποία δεσμευθήκαμε και γίνονται πράξη.»


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΛΕΥΚΑΔΑ

Εγκρίθηκε ομόφωνα η χωροθέτηση της Μαρίνας στο Βλυχό από την διυπουργική Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων

24/10/2023, 7:42 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Το Ψηφοδέλτιο της Δημοτικής Κίνησης «Όλοι για τη ΛΕΥΚΑΔΑ»

04/09/2023, 1:08 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Παραχωρήθηκε οικόπεδο 10.209 τ.μ. από το Υπουργείο Οικονομικών στο Δήμο Λευκάδας για την κτιριακή επέκταση του ΔΙΕΚ και του ΕΠΑΛ  

20/07/2023, 6:40 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Η Νατάσα Θεοδωρίδου στο Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας

10/07/2023, 8:00 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Όλες οι σχολικές μονάδες στη Λευκάδα και στο Μεγανήσι διαθέτουν Τμήμα Ένταξης

06/07/2023, 7:37 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Ορκίστηκε Βουλευτής Ν. Λευκάδας ο Θανάσης Καββαδάς 

03/07/2023, 6:59 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης με την ιστορική του μπάντα για μία μοναδική συναυλία στην Λευκάδα

28/06/2023, 1:16 πμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Φαρμακείο στην Νικιάνα Λευκάδας αναζητά προσωπικό

06/06/2023, 11:10 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites