Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε εργοστάσιο στην Άρτα

Το Σάββατο το βράδυ, (6/6/2020) ο νεαρός  29 χρονών, εργάτης Χρήστος Ζορμπάς, σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία στο εργοστάσιο «Ήπειρος».

Για το εργατικό ατύχημα το Εργατικό Κέντρο Άρτας και το Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων & ποτών Άρτας – Πρέβεζας εξέδωσαν τις παρακάτω ακανοινώσεις:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΤΑΣ 8/6/2020

Από τα χαράματα της δευτέρας, συνεργεία του Εργατικού κέντρου Άρτας, γέμιζαν με συνθήματα την περιοχή, γύρω από το εργοστάσιο Ήπειρος, απαιτώντας «να μην χυθεί άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών»  για να συγκλίνουν όλοι μαζί,  στην πύλη του εργοστασίου, γράφοντας το σύνθημα «Εδώ σκοτώθηκε ο Χρήστος», και να ξεκινήσει η δίωρη στάση εργασίας 6.οο – 8.οοπ.μ. Δεκάδες εργάτες από όλους τους κλάδους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, κατακλύζοντας τον χώρο μπροστά από την πύλη, συμβάλλοντας όλοι στην επιτυχία της στάσης εργασίας, σε ένα εργοστάσιο με κατεβασμένους διακόπτες, αλλά και με τους συγκεντρωμένους (εργαζόμενους του εργοστασίου και εκπροσώπους από το σύνολο των σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου). 

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας, μέσα σε ένα βαρύ κλίμα, γιατί μετά από λίγες ώρες ακολουθεί η κηδεία του 29χρόνου  συνάδελφου   Χρήστου Ζορμπά, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Άνω Αθαμάνιο Άρτας.

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν και συγγενείς του νεκρού συναδέλφου, που τους συνόδεψε το Εργατικό Κέντρο, για να παραλάβουν τα πράγματα του. Στο αίτημα τους όμως, να δούνε το χώρο του ατυχήματος, η διοίκηση, όχι μόνο τους αρνήθηκε, αλλά απείλησε να καλέσει και την αστυνομία να μας συλλάβει, όλους. Το θράσος τους δεν έχει όρια, που αντί να δώσουν εξηγήσεις γιατί δεν ενημέρωσαν τους γονείς του παιδιού, για το θάνατο του, δεν μπορούσαν να πούνε, ούτε ποια ώρα σκοτώθηκε, ούτε αν δούλευε  κάποιος άλλος δίπλα του. Αυτή η υποτιθέμενη άγνοια που δηλώνουν, η προσχηματική απαγόρευση έστω και ενός συγγενή να επισκεφτεί , το συγκεκριμένο σημείο, αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα. 

 Το Εργατικό Κέντρο Άρτας απαιτεί να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες θανάτου του συναδέλφου μας από την Επιθεώρηση , και κάθε άλλη αρμόδια αρχή.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ – ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΑΡΤΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑ

Ένας ακόμα εργαζόμενος δε γύρισε σπίτι του, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο χώρο δουλειάς.

Ο 29 χρονος συνάδελφος που εργάζονταν στο εργοστάσιο Ήπειρος σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία το Σάββατο 6/6/2020. Το σωματείο μας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του και παράλληλα απαιτεί τόσο από τη διοίκηση της εταιρείας όσο και από κάθε αρμόδιο φορέα απαντήσεις για τα αίτια του θανάτου του. 

Πρόκειται για ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα στο βωμό του κέρδους, προαναγγελθέν από την εντατικοποίηση, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την ασυδοσία της εργοδοσίας που έχουν αποθρασύνει όλα τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις.

Καταγγέλουμε την εργοδοσία στο εργοστάσιο Ήπειρος που είχε το θράσσος να μην ενημερώσει ούτε την οικογένεια του συναδέλφου μας για το συμβάν , αλλά ούτε να δηλώσει το εργατικό θανατηφόρο  ατύχημα και να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από την επιθέωρηση εργασίας και τους αρμόδιους φορείς.

Να βγάλουμε συμπεράσματα:  Η περιβόητη “ανάπτυξη” που ευαγγελίζονται θα πατήσει πάνω στους μισθούς και τα δικαιώματά μας, μέχρι και την ίδια τη ζωή μας. Η “ανταγωνιστικότητα” που επιζητούν, δεν είναι κοινός μας σκοπός, αλλά η αιτία πίσω από τέτοια εγκλήματα. Δουλειά χωρίς δικαιώματα, ελαστικές σχέσεις εργασίας, μισθοί πείνας, σακατεμένοι εργάτες, ακόμα και θανατηφόρα ατυχήματα.

Η υπόθεση κυριολεκτικά της ζωής μας περνά μέσα από τα δικά μας χέρια. Κανείς δεν χάρισε στην τάξη μας όλες τις προηγούμενες κατακτήσεις που μας πήραν. Είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους η οργάνωση στο Συνδικάτο και η διεκδίκηση αιτημάτων όπως:

Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των κατάλληλων συνθηκών υγείας και ασφάλειας της εργασίας. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις γυναίκες εργαζόμενες.

Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας με επιστημονικό – τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή. Συστηματικούς ελέγχους για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και όχι οι επιθεωρητές να τρέχουν πίσω από τα εργατικά ατυχήματα αντί να συμβάλλουν στην πρόληψή τους

Εκ των πραγμάτων,  η διαδήλωση του Εργατικού Κέντρου Άρτας την Πέμπτη 11 Ιουνίου στις 8.οο το βράδυ από το Κιλκίς, παίρνει άλλη τροπή. Η οργή γίνεται οργάνωση, αντεπίθεση δύναμη ανατροπής!


1 σχόλιο για “Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε εργοστάσιο στην Άρτα”

  1. Ο/Η Νικ λέει:

    Αν εξαιρέσουμε την μόνιμη διάθεση για πολιτική εκμετάλλευση των γνωστών κορακιων,που αυτά τα κοράκια έχουν οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος με τις προϊστορικές απόψεις τους,η πληροφορηση που υπάρχει μιλάει για προβληματική κατάσταση του ηλεκτρολογικού συστήματος της επιχείρησης

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ

Τετραήμερη επαναξιολόγηση του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου

11/07/2024, 8:54 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites