Η Ανυπότακτη Κίνηση για τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Πρέβεζας

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας:

Προτάσεις και θέσεις αρχών της «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας» για το ζήτημα των αδέσποτων και το συνεχιζόμενο «θέατρο» γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα…..

Τα αδέσποτα ζώα ανήκουν στο αστικό περιβάλλον και θα πρέπει τα δικαιώματα τους στη ζωή και την ελευθερία να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Αντί για αυτό στις γειτονιές και τα χωριά της Πρέβεζας  ζουν αδέσποτα ζώα συντροφιάς  (γάτες, σκυλιά) εγκαταλειμμένα στη τύχη τους και στον εθελοντισμό καλοπροαίρετων ζωόφιλων.

Δήμαρχοι-δημοτικές αρχές έρχονται και φεύγουν και όλοι τους συμβάλλουν στη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί  με  τα αδέσποτα ζώα.. Για να βγει κάποια στιγμή από τη θέση του ουραγού σε θέματα φιλοζωίας και κυρίως ευζωίας των ζώων ο Δήμος της Πρέβεζας οφείλει  να αποκτήσει επιτέλους σαφείς, σταθερές και διατυπωμένες θέσεις  και πρακτική  σε ότι αφορά την ευζωία των κατοικίδιων ζώων.

Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι για την επίλυση του ζητήματος των αδέσποτων χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός, εποπτεία από κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό και απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.  Αυτά προφανώς δεν είναι σε θέση να τα επιτελέσουν τα τοπικά φιλοζωικά σωματεία. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα αδέσποτα θα καταλήξουν να αποτελούν ένα ακόμα πεδίο κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής κερδοφορίας που εν τέλει θα κοστίζει στο κράτος περισσότερο και θα διαιωνίζει το πρόβλημα μέσω της ανάθεσης του ζητήματος στους δήμους. 

Δεύτερον, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να σπάσει ο φαύλος κύκλος εισαγωγής στη χώρα ζώων με κακή κατάσταση υγείας ως «καθαρόαιμα» από διακινητές του εξωτερικού και ταυτόχρονης εξαγωγής αδέσποτων προς άγνωστους ιδιοκτήτες με οικονομικά οφέλη από «φιλόζωους» με τη συμβολή δυστυχώς και  ασυνείδητων κτηνιάτρων.   

Τρίτον, είναι σε όλους μας σαφές ότι η ευζωία ενός ζώου δεν περιορίζεται στην παράθεση τροφής και στέγης. Ο Δήμος πρέπει να πάρει υπόψιν του ότι υπάρχουν και άλλες μορφές παθητικής και ενεργητικής κακοποίησης και να συμβάλλει στην πάταξη τους ενώ παράλληλα να προωθεί την κτηνιατρική περίθαλψη όλων των κατοικίδιων.

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ο ρόλος των ιδιοκτητών και των δεσποζόμενων  ζώων τους στη δημιουργία αδέσποτων . Η εγκατάλειψη δεσποζόμενων καθώς και των κουταβιών και γατιών τους και το ζευγάρωμα δεσποζόμενων και αδέσποτων πρέπει να σταματήσει αν θέλουμε κάποια στιγμή να λυθεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.

Και τέλος οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε, όχι απλά να αναφέρουμε, τη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών αλλά και των ενηλίκων σε θέματα ευζωίας των ζώων και δημόσιας υγείας και να συνεισφέρει ο δήμος σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους σε  α αυτό 

Με βάση αυτές τις παραδοχές είναι αναγκαία η υλοποίηση των παρακάτω :

  • Την ανάθεση της διαχείρισης των αδέσποτων στα κτηνιατρικά τμήματα  των περιφερειών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα αναλάβουν το σχεδιασμό, την ίδρυση και τη λειτουργία διαδημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων με άμεση πρόσληψη μόνιμων κτηνιάτρων που θα επιτελέσουν το παραπάνω  έργο.
  • Την απαγόρευση εισαγωγής ζώων για το χρονικό διάστημα που απαιτείται ώστε να αποσυμφορηθεί το πρόβλημα των αδέσποτων. Παράλληλα να δημιουργηθεί μητρώο Ελλήνων εκτροφέων με συστηματικούς ελέγχους ως προς τη συμμόρφωση τους σε ότι επιτάσσει ο νόμος για των αριθμό των γεννών και την ευζωία των ζώων αναπαραγωγής.
  • Την εισαγωγή κινήτρων για την υιοθεσία αδέσποτων (πχ  απαλλαγή από το κόστος στείρωσης) μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας υιοθεσιών που θα δημιουργηθεί κεντρικά και θα περιλαμβάνει τα αδέσποτα προς υιοθεσία από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Ταυτόχρονη φορολόγηση για την απόκτηση κατοικίδιου από εκτροφέα και αυστηρός έλεγχος μέσω των στοιχείων της βάσης του Υπουργείου για τις μαζικές υιοθεσίες στο εξωτερικό.
  • Τον ορισμό ξανά επί το αυστηρότερο της κακοποίησης ζώων. Να συμπεριληφθούν σε αυτή τα παραγωγικά και ζώα εργασίας , καθώς και η συλλογή κατοικίδιων ζώων.  Ζώα με κομμένες ουρές και αυτιά να οριστούν ως αποτέλεσμα κακοποίησης. Να θεσπιστεί ως υποχρεωτική η ετήσια κτηνιατρική εξέταση και η ελλιπής κτηνιατρική φροντίδα να τιμωρείται ως μορφή κακοποίησης. 
  • Την συστηματική ενημέρωση των ιδιοκτητών για τα οφέλη της στείρωσης  των κατοικίδιων και τον ορισμό κινήτρων με σκοπό την στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων. Να γίνει υποχρεωτική η καταγραφή της αναπαραγωγικής κατάστασης των κατοικίδιων στην βάση δεδομένων όπως και κάθε γέννας για να καταστεί δυνατή η «ιχνηλασιμότητα» των κουταβιών και γατιών που παράγονται από ιδιώτες.
  • Την δημιουργία ενός πρότυπου αριθμημένου βιβλιαρίου υγείας κατοικίδιων με διπλή εγγραφή του Α.Μ. του κτηνίατρου που το εκδίδει και του αριθμού Microchip του ζώου, το οποίο να είναι το μοναδικό έγκυρο πιστοποιητικό υγείας του ζώου εντός Ελλάδας.
  • Την εφαρμογή της καθολικής υποχρεωτικής ηλεκτρονικής σήμανσης όλων των κατοικίδιων ζώων με αύξηση των προστίμων και συστηματικούς ελέγχους από τις αρχές. Πλήρη  διαφάνεια στη διαχείριση των προϋπολογισμών.
  • Την θεσμοθέτηση ενημερωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα οφέλη της υπεύθυνης φιλοζωίας και τις υποχρεώσεις της ευζωίας των ζώων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά και σε Δήμους. και λοιπούς κοινωνικούς χώρους.

 

Η δημοτική κίνηση 

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ για τα χωριά και τη πόλη της Πρέβεζας

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites