ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΛΑΠΑΣ: ”Μάθαμε από τα λάθη μας”

Η Πρέβεζα πρέπει να διεκδικήσει και πάλι το ρόλο της πρωταγωνίστριας. Μπορεί και πρέπει να βρεθεί στο προσκήνιο.
Έχει τεράστιες δυνατότητες και πολλές δυνάμεις που θέλουν, επιθυμούν και μπορούν να πετύχουν μια νέα προοπτική για τον διευρυμένο δήμο. Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους, που έκαναν τον Μιλτιάδη Κλάπα να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα του Δημάρχου.

Μετράει πολλά χρόνια στην αυτοδιοίκηση και όπως σημειώνει «μάθαμε από τα λάθη μας» και μέσα απ’ αυτά «μπορούμε όχι μόνο να διορθωθούμε αλλά να γίνουμε καλύτεροι».

Πριν από μερικές ημέρες παρουσίασε το σήμα, το όνομα και την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξής του. Από τα στοιχεία αυτά έγινε σαφές ότι ο Μιλτιάδης Κλάπας ξεπερνά τα κομματικά στεγανά, υπερβαίνει τους πολιτικούς χώρους και μπορεί σήμερα να συνενώνει δυνάμεις και να καταθέτει ένα ολοκληρωμένο όραμα για το Δήμο Πρέβεζας. Όραμα το οποίο θα ξεδιπλώσει, μαζί με τους συνεργάτες του, το επόμενο διάστημα στοχεύοντας να κάνει κοινωνούς όλους τους κατοίκους του Δήμου. Μέχρι το πιο απομακρυσμένο χωριό.

Ανοίγει τα χαρτιά του στην «ΓΝΩΜΗ» και μοιράζεται τις ανησυχίες του, τις αγωνίες του, σκέψεις και προτάσεις για την αυτοδιοίκηση και την Πρέβεζα.

-Τι σας ώθησε να είστε και πάλι υποψήφιος δήμαρχος, μετά από μία τριετή αποχή;

ΑΠ. Δεν είμαι καινούριος στην πολιτική. Είμαι ένας άνθρωπος, που εδώ και πολλά χρόνια υπηρετώ την αυτοδιοίκηση. Πιστεύω στην αυτοδιοίκηση. Ποτέ δεν ήμουν ένας απλός θεατής των προβλημάτων που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει η Πρέβεζα. Ήμουν και θα είμαι πάντα παρών με όραμα και ιδέες για μία καλύτερη Πρέβεζα. Οι λόγοι που με οδήγησαν να διεκδικήσω πάλι την ευθύνη του Δήμου έχουν να κάνουν με τις νέες προκλήσεις της αυτοδιοίκησης. Η αυτοδιοίκηση μετά την κρίση δεν έχει καμία σχέση με ότι γνωρίζαμε. Γεννιέται μια νέα αυτοδιοίκηση. Κατανοώ απόλυτα τις νέες συνθήκες και πιστεύω ότι έχω την γνώση την εμπειρία και την διάθεση να εργασθώ αποτελεσματικά σε αυτό το νέο περιβάλλον. Ακόμη γιατί θέλω να συμβάλλω στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς αυτοδιοικητικών στελεχών. Γι’ αυτό επιλέξαμε την σύζευξη της φρεσκάδας των νέων ιδεών και των νέων ανθρώπων με την γνώση και την εμπειρία.

-Ο Καλλικράτης, ήταν αίτημα της αυτοδιοίκησης. Συνοδεύτηκε όμως από προβλήματα. Ποια είναι η δική σας θέση;

ΑΠ: Ο Καλλικράτης αποτελούσε όντως πάγιο αίτημα στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Άλλωστε δεν είναι πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πιο μπροστά από το κεντρικό κράτος. Ο τρόπος, ωστόσο, που σχεδιάσθηκε και εφαρμόστηκε και κυρίως η χρονική του σύμπτωση με το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης, έδειξαν πώς μια αυθεντική προοδευτική μεταρρύθμιση μπορεί να εκφυλιστεί από τις Κυβερνήσεις σε ένα τυφλό εργαλείο άσκησης της μνημονιακής πολιτικής για την επιβολή κάθε λογής περιορισμών στις τοπικές κοινωνίες.

Είναι βέβαιο λοιπόν ότι ο Καλλικράτης χρειάζεται να σημαντικές βελτιώσεις. Χρειάζεται πόρους για να στηριχθεί. Όμως είναι τεράστιο λάθος να μετατρέψουμε τις εκλογές του Μαίου σε σύγκρουση «Καλλικρατικών» κι «αντικαλλικρατικών». Προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται για ένα ψευδοδίλλημα… Κι αυτό γιατί δεν έχω καταλάβει το περιεχόμενο των «αντικαλλικρατικών». Τι πιστεύουν δηλαδή; Ότι πρέπει να επιστρέψουμε στον Καποδίστρια ή στις Κοινότητες. Σαφώς έχει προβλήματα ο Καλλικράτης κι αυτά πρέπει να παλέψουμε ώστε να λυθούνε.

-Είναι εποχή όπου όλοι οι υποψήφιοι θέλουν να αποφεύγουν χρίσματα και κομματικές στηρίξεις. Ισχυρίζεστε ότι η παράταξή σας είναι ανεξάρτητη. Είναι σχήμα λόγου ή έχει περιεχόμενο;

ΑΠ: Ο ενωτικός και ανεξάρτητος χαρακτήρας της παράταξής μας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τη στηρίζουν πολίτες και στελέχη της τοπικής κοινωνίας, που προέρχονται από διαφορετικούς – ακόμη και αντιθετικούς – πολιτικούς χώρους.

Ο ανεξάρτητος χαρακτήρας όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε σαφή και καθαρή πολιτική και προγραμματική ταυτότητα στον αυτοδιοικητικό χώρο.

Θεωρούμε ότι τις λύσεις στα θέματα της αυτοδιοίκησης δεν θα τις δώσουν τα κόμματα, όμως θα είναι λύσεις πολιτικές. Θα είναι πολιτικές επιλογές που θα σηματοδοτούν το αύριο.

-Πως αξιολογείτε το έργο της σημερινής Δημοτικής Αρχής;

ΑΠ: Δυστυχώς είμαι απογοητευμένος. Όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου μας. Η σημερινή Δημοτική Αρχή χρησιμοποίησε δύο άλλοθι για να μην κάνει απολύτως τίποτα. Το πρώτο ήταν η οικονομική κρίση. Το δεύτερο τα υποτιθέμενα χρέη που βρήκε από το παρελθόν. Για το δεύτερο απάντησα πολλές φορές δημόσια, στη διάρκεια της τριετίας. Ήρθαν τα ληξιπρόθεσμα για να αποκαλύψουν το μέγεθος του ψεύδους της δημοτικής αρχής… Ουδέν άλλο σχόλιο.

Με άλλοθι τη γενικότερη οικονομική κρίση, η δημοτική αρχή επέτρεψε την υποβάθμιση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη διόγκωση των καθημερινών προβλημάτων.

Η σημερινή δημοτική αρχή περισσότερο εκτέθηκε στα μάτια των πολιτών από την απραξία και το συντηρητισμό της, παρά από τη δραματική περικοπή των κρατικών πόρων. Η αίσθηση που δίνει μόνιμα, από την πρώτη μέρα της θητείας της, είναι ότι φοβάται. Φοβάται να κάνει οτιδήποτε κι έτσι επέλεξε να μην κάνει τίποτα…

-Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι παρουσιάζει το μεγαλύτερο έλλειμμα;

ΑΠ: Πραγματικά μπορούμε να μιλάμε μέρες για αυτό το θέμα… Κι όσο επισκέπτομαι χωριά, ξεχασμένα επί τρία χρόνια, τόσο διαπιστώνω ότι το έλλειμμα δεν έχει αρχή και τέλος…

Απογοήτευση προκαλούν οι επιδόσεις της στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων αφού έχασε σειρά προγραμμάτων. Έτσι σήμερα υπάρχουν πόροι και έργα από την προηγούμενη δημοτική θητεία μόνο.

Ακατανόητη είναι η απραξία της στην προώθηση του νέου χωροταξικού της Πρέβεζας αλλά και των άλλων δημοτικών ενοτήτων. Προκλητικός ο τρόπος αναθέσεων έργων και σκανδαλώδης η προμήθεια και διαχείριση του πετρελαίου. Ερωτηματικά δημιουργεί η αδυναμία να επιλύσει το πρόβλημα της υδροδότησης σε πολλές κοινότητες και στην παραλιακή ζώνη. Αποδείχθηκε ανήμπορη να συλλάβει τις νέες συνθήκες. Κατώτερη των περιστάσεων.

-Ποιες είναι οι δικές σας δεσμεύσεις απέναντι στους κατοίκους της Πρέβεζας;

ΑΠ: Μία δέσμευση! Ισοπολιτεία !!!

Όλοι οι πολίτες θα έχουν τα ίδια δικαιώματα. Ο Δήμος πρέπει να είναι ανοικτός καθημερινά, να δέχεται τους Δημότες και να ακούει τα προβλήματα τους. Οι υπηρεσίες οφείλουν να λειτουργούν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών, χωρίς να υπάρχει δικός μας και δικός σας.

Καθαρά πράγματα. Εμπιστοσύνη και διαφάνεια σε όλα.

Ποιοι άνθρωποι πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο σας, νέοι στην πολιτική σκηνή ή έμπειροι;

ΑΠ: Προσπάθεια του συνδυασμού μας είναι να πλαισιώνεται από ανθρώπους και νέους και έμπειρους στην πολιτική σκηνή του τόπου. Θέλουμε ανθρώπους που να διαθέτουν την εμπειρία, την τεχνογνωσία αλλά και απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας και της εργασίας που να γνωρίζουν τα προβλήματα από πρώτο χέρι. Ο συνδυασμός είναι ανοικτός για όλους τους Δημότες μας, με μοναδικό στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας. Θα είναι ένα ψηφοδέλτιο που θα απαντά στις προκλήσεις τις επόμενης πενταετίας, πέρα από κομματικά στεγανά και πολιτικούς χώρους.

-Ποιο είναι το δικό σας όραμα για την Πρέβεζα;

ΑΠ: Μια πόλη πρωταγωνίστρια και στην κοινωνική συνοχή και στις μεγάλες αναπτυξιακές προκλήσεις του μέλλοντος. Μία πόλη με ταυτότητα. Που θα αξιοποιήσει τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, θα τα αναδείξει και θα καταφέρει να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων. Στο προσκήνιο. Μία πόλη με ανοιχτούς ορίζοντες, με ρόλο για τους νέους… Μία πόλη που θα αγαπάμε και θα θέλουμε να ζήσουμε σε αυτή. Θα θέλουμε να ζήσουν και τα παιδιά μας σ΄αυτή.

-Ποια είναι η δική σας άποψη απέναντι στα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια;

ΑΠ: Πιστεύω ίδια ακριβώς με εκείνη που έχει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων. Απογοήτευση, θλίψη, θυμός. Κι από την άλλη, έχοντας επίγνωση αυτών, μαθημένοι όλοι από τα λάθη μας, κατανοώντας το μερίδιο της ευθύνης που έχουμε, πρέπει να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο. Σ’ αυτό τον αγώνα καλώ όλους τους συμπολίτες μου. Με ξέρουν και τους ξέρω… Και μπορούμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε την πόλη, τον Δήμο, που μας αξίζει.

 Μια προσπάθεια για την κοινωνία…

Πρώην δήμαρχος Πρέβεζας ο Μιλτιάδης Κλάπας, πρέπει να έχει σκεφτεί πολύ σοβαρά, τη νέα προσπάθεια που κάνει, για να γίνει εκ νέου δήμαρχος και στον συλλογισμό του, να έχει λάβει υπ’ όψιν του, την προοπτική που πρέπει να έχει η αυτοδιοίκηση, απευθυνόμενη, ως έχει χρέος, στην κοινωνία.

Και εξ όσων καταθέτει σήμερα στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΓΝΩΜΗ», αυτό έχει κατά νου. Δηλώνει χαρακτηριστικά: «Ο ενωτικός και ανεξάρτητος χαρακτήρας της παράταξής μας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τη στηρίζουν πολίτες και στελέχη της τοπικής κοινωνίας, που προέρχονται από διαφορετικούς – ακόμη και αντιθετικούς – πολιτικούς χώρους».

Κι εκεί ακριβώς είναι το μεγάλο στοίχημα της Πρέβεζας και της κάθε πόλης… Να κινητοποιηθεί η κοινωνία και απ’ την κινητοποίηση αυτή, να προκύψουν τα ικανά στελέχη της κάθε πόλης και αυτά να πάρουν στην πλάτη τους, την πόλη και τους πολίτες και να την οδηγήσουν εκεί που ζητάει σήμερα ο πολίτης. Ο οποίος πολίτης, δεκαετίες τώρα, μελαγχολεί, είτε για την κομματική αυτοθυσία της αυτοδιοίκησης, είτε γιατί οι δήμαρχοι που εκλέγονται, άλλα έρχονται να υπηρετήσουν, κάθε φορά και όχι την αγωνία του πολίτη…

Και σ’ αυτή την αγωνία, ο υποψήφιος δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας, έχει την δική του απάντηση, η οποία πρέπει να είναι μέσα στο πλαίσιο των αναγκών της εποχής. Και σημειώνει με νόημα: «Θεωρούμε ότι τις λύσεις στα θέματα της αυτοδιοίκησης δεν θα τις δώσουν τα κόμματα, όμως θα είναι λύσεις πολιτικές. Θα είναι πολιτικές επιλογές που θα σηματοδοτούν το αύριο».

Ως επίλογος της συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Πρέβεζας Μιλτιάδη Κλάπα, μπορεί να περάσει ένα μήνυμα, το οποίο θα αποδειχτεί και χρήσιμο. Η αυτοδιοίκηση μπορεί να προχωρήσει και χωρίς τα κόμματα και είναι σίγουρο πως θα είναι περισσότερο αποδοτική και κοντά στον πολίτη. Το επιβάλλει άλλωστε και η εποχή της κρίσης και των πολλών προβλημάτων…

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΕΤΣΗΣ


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπάρκας: Η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη Μόρια

09/09/2020, 12:06 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμφισβητεί την αύξηση των ΜΕΘ ο Παύλος Πολάκης

09/09/2020, 11:03 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αντώνης Μπεζάς νέος Πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου

27/05/2020, 4:27 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη Είδηση: 18 νέα κρούσματα του κορωνοϊού

12/03/2020, 6:13 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στην Κω!

11/03/2020, 11:56 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα.

04/03/2020, 11:13 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους η Αικ. Σακελλαροπούλου

22/01/2020, 11:30 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπάρκας: « Στρατηγική επιλογή της ΝΔ η απαξίωση της ΔΕΗ και του κοινωνικού της χαρακτήρα »

02/09/2019, 2:27 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites