Στην κορυφή των απορροφήσεων, εντάξεων και νομικών δεσμεύσεων το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος και Ηπείρου

Η πολύ καλή πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Ηπείρου 2007-2013
επιβεβαιώθηκε και κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αγριά Βόλου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως προέκυψε από τα στοιχεία που παρατέθηκαν είναι το πρώτο στην Ελλάδα σε απορροφήσεις, σε εντάξεις και σε νομικές δεσμεύσεις, με την Περιφέρεια Ηπείρου να είναι πρώτη επιπλέον στην επίτευξη του στόχου ν+3.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης μεταξύ άλλων, είπε ότι: «Οι αιρετές περιφέρειες έχουν δουλέψει αρκετά, έχουν κάνει αυτό που δεν έχει κάνει δυστυχώς το κεντρικό κράτος με τα τομεακά προγράμματα. Είμαστε εμείς, οι Περιφέρειες που σώσαμε την παρτίδα σε ότι αφορά τις απορροφήσεις των Κοινοτικών κονδυλίων. Έχουμε πιάσει τους στόχους του ν+2 και τους  στόχους του μνημονίου, γίνεται ένας αγώνας διαρκείας. Εάν το κράτος στην επομένη προγραμματική περίοδο πιστέψει στην πραγματική αποκέντρωση και δώσει το δικαίωμα στις αιρετές Περιφέρειες να δουλέψουν τα αγροτικά προγράμματα, τα προγράμματα που αφορούν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί ότι θα τα κάνει αυτά το Υπουργείο Ανάπτυξης, τότε θα είναι μια νέα μέρα για την Ελλάδα».

Ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, παρέθεσε επιγραμματικά στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος Ηπείρου, αναφέροντας ότι τα ενταγμένα έργα ανέρχονται σε 271 με προϋπολογισμό 541 εκ. ευρώ. Το ποσοστό ενεργοποίησης ανέρχεται σε 182% , οι νομικές δεσμεύσεις σε 307 εκ. ευρώ (ήτοι ποσοστό 103,4%) και οι πληρωμές σε 195 εκ. ευρώ (ήτοι ποσοστό 65,7%).

Η Περιφέρεια Ηπείρου, έχει ήδη καλύψει τον στόχο  ν+2/ν+3 για το 2013, ενώ μέχρι σήμερα έχει καλυφθεί και το 43% του στόχου που έχει τεθεί για το μνημόνιο, ο οποίος είναι σίγουρο ότι θα υπερκαλυφθεί μέχρι τέλος του χρόνου.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου εμμένει στην εφαρμογή της τροποποιητικής απόφασης που είχε ληφθεί στην προηγούμενη αναθεώρηση για μεταφορά του έργου Καρτέρι – Πάργα, στο τομεακό του Υπουργείου, καθώς από την αθέτησή της  το πρόγραμμα παρουσιάζει υπερδέσμευση .

Επίσης τάχθηκε κατά του ενδεχόμενου να χρεωθεί στο πρόγραμμα της Ηπείρου έργο που υλοποιεί το Υπουργείο Υποδομών, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα Jessica, είπε ότι αν δεν έχει ενταχθεί κανένα έργο σε αυτό, τότε το δεσμευμένο ποσό πρέπει να επιστρέψει στην Περιφέρεια.

 Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε επίσης ενστάσεις για ζητήματα που έχουν σχέση με το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον τρόπο λειτουργίας του ΕΦΕΠΑΕ.

Για τη νέα προγραμματική περίοδο

Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο, ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί η αρχιτεκτονική του νέου προγράμματος, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη η κατανομή των ποσών, επισημαίνοντας ότι καθυστερεί και η έγκριση των κανονισμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικά στοιχεία για το πρόγραμμα της Ηπείρου, παρουσίασε η Προϊσταμένη της Ε.Δ.Α. κ. Ελένη Ρόκου.

 Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης εγκρίθηκε η τροποποίηση της εσωτερικής κατανομής των πόρων μεταξύ αξόνων για δημοσιονομικούς λόγους, χωρίς από αυτή να αφαιρούνται κονδύλια από το πρόγραμμα της Ηπείρου.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Κλείνει για χειμώνα η Κατάρα

17/01/2023, 8:14 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννενα : Ανήλικος τραυμάτισε ανήλικο με μαχαίρι – Μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

04/01/2023, 12:15 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Θεοφάνεια 2023 : Η πρώτη τελετή καθαγιασμού των υδάτων με φόντο το πλήρως αναστηλωμένο Γεφύρι της Πλάκας

03/01/2023, 12:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ειδική αποστολή από ερευνητές, εθελοντές και τον συντονιστή του Γεωπάρκου Βίκου Αωού στην Δρακόλιμνη Τύμφης

27/12/2022, 11:18 πμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

«Στο βουνό παίρνονται οι αποφάσεις…» – Χριστούγεννα στο Μέτσοβο θα κάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

20/12/2022, 9:11 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Σοβαροί λόγοι υγείας κρατούν τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ στην Αθήνα

20/12/2022, 8:59 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites