Τι κάνουν τα Plásmata την τελευταία τους εβδομάδα στα Γιάννενα

HXHTIKH ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ "The Passing" ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ MAENADS ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

03-09.07.2023 | ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Καθημερινά: 18:00-00:00, Σάββατο & Κυριακή: 13:00-00:00

Έκθεση, συναυλίες, Dj-sets, συζητήσεις, περιηγήσεις

Τα Plásmata II: Ioannina” δεν είναι μία ακόμη έκθεση ψηφιακής τέχνης, αλλά μια συνολική εμπειρία η οποία «μιλά» για το ψηφιακό μέσα από εγκαταστάσεις, εκδηλώσεις και οργανικές τοποθετήσεις εικαστικών έργων που δίνουν έμφαση στο σώμα, τη διάδραση και την εμβύθιση. Στα Γιάννενα, χιλιάδες επισκέπτες ήδη συνάντησαν τα “Plásmata II: Ioannina”, γύρω από τη λίμνη, μέσα στο κάστρο, σε σπηλιές και καταφύγια, σε μια συναρπαστική διαδρομή με 19 έργα και 10 σημεία τοπόσημα, στα όρια φύσης, πολιτισμού και τεχνολογίας.

Μπείτε στον κόσμο της τελευταίας εβδομάδας των Πλασμάτων με:
– DJ-sets και συναντήσεις με μουσικούς της Indie, Electro Pop, Dub, Reggae, Electronica και πολλές ακόμα μουσικές σκηνές του κόσμου.
– Περιηγήσεις στην έκθεση για ενήλικες και παιδιά από 9+ ετών, αλλά και εργαστήρια βιβλιοδεσίας και καλλιέργειας μανιταριών
– Συζητήσεις

25 δευτερόλεπτα με τα Plásmata II: Ioannina

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 

Plásmata II x Movement Radio
24/7 στο www.movement.radio 

03-09 Ιουλίου 2023
Με ελεύθερη είσοδο

Πάρκο απέναντι από τον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), Ιωάννινα

Στη διάρκεια της έκθεσης, το Movement Radio, το διαδικτυακό ραδιόφωνο της Στέγης, θα κινείται στα Γιάννενα μ’ ένα τροχήλατο στούντιο, εκπέμποντας μουσική 24/7, δίνοντας ρυθμό στην πόλη με ζωντανές εμφανίσεις, DJ-sets, συζητήσεις, συνεντεύξεις και ραδιοφωνικά προγράμματα και δημιουργώντας ένα σημείο συνάντησης μεταξύ της τοπικής μουσικής σκηνής και καλλιτεχνών από την Αθήνα και το εξωτερικό.

Δευτέρα 3 Ιουλίου
18:00 – 20:00 | DJ Stand (Trip Hop, Breakbeat) DJ set
20:00 – 22:00 | Tommy (Indie) DJ set
22:00 | Diamantis Nova Recs (Idm, Breaks) DJ set

Τρίτη 4 Ιουλίου
18:00 – 20:00 | Δημήτρης Σταμούλης (House, Electro) DJ set
20:00 – 22:00 | DJ Accountant (No Wave, Electro) DJ set
22:00 | Λευτέρης Πεξομάτης (Electro Pop) DJ set

Τετάρτη 5 Ιουλίου
18:00 – 20:00 | Built On Soil (Deconstructed Club, Techno, New Club) DJ set
20:00 – 22:00 | Γιώργος Γκόγκος (Progressive House) DJ set
22:00 | Diamantis Nova Recs (Idm, Breaks) DJ set

Πέμπτη 6 Ιουλίου
18:00 – 20:00 | Παναγιώτης Γκόης (Electronica, Techno) DJ set
20:00 – 22:00 | Γιώργος Γιαννόπουλος (Indie, Electro Pop) DJ set
22:00 | Elstatic (Organic House, World electronics) DJ set

Παρασκευή 7 Ιουλίου
19:00 – 20:00 | Whystine (Deconstructed Club, Experimental, New Club) DJ set
20:00 – 20:50 | Στέλιος Λαλούσης (Electronica, Pop, Vocal) Live
21:00 – 22:00 | LOU (Electronic, Pop, Experimental, Vocal) Live
22:00 | ΦΩΝόΠΤΙΚΟΝ (Synthwave, Electronic, Techno) Live

Σάββατο 8 Ιουλίου
18:00 – 20:00 | Whystine (Deconstructed Club, Experimental, New Club) DJ set
20:00 – 22:00 | KEMAΛ (Dub, Reggae, Calypso) DJ set
22:00 | Bright (Electronica, Balearic, Progressive) DJ set

Κυριακή 9 Ιουλίου
18:00 – 20:00 | KEMAΛ (Dub, Reggae, Calypso) DJ set
20:00 – 22:00 | Poor J’Darr (Electronic, New Club, Bass) DJ set
22:00 | Voltnoi (Deconstructed Club, Electro Pop, New Club) DJ set

 

Ανακαλύπτοντας τα Plásmata II: Ioannina | Περιηγήσεις στην έκθεση

06 & 08 Ιουλίου 2023
1ο γκρουπ: 20:00 – 21:30
2ο γκρουπ: 20:15 – 21:45
Με ελεύθερη είσοδο

Κιόσκι Μώλου, Ιωάννινα

Πώς η φαντασία, η σύγχρονη τέχνη και τα ψηφιακά μέσα συμπλέκονται με το φυσικό περιβάλλον, τις τοπικές ιστορίες και τις πολλαπλές ταυτότητες στη δημόσια σφαίρα; Μπορούμε άραγε να αντιληφθούμε την τεχνολογία σήμερα σαν ένα αδιάσπαστο σώμα με τη φύση; Τι είδους πλάσματα μπορεί να συναντήσει κανείς σε μια λίμνη και πώς είναι να συμβιώνει μια ψηφιακή μέδουσα με μια χουλιαρόπαπια;

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύει στα Ιωάννινα με την έκθεση ψηφιακής τέχνης “Plásmata ΙΙ”. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από περιηγήσεις σε επιλεγμένα έργα κατά μήκος της παραλίμνιας διαδρομής, όπου το ψηφιακό συνυπάρχει με το οργανικό, το ανθρώπινο με το μη ανθρώπινο και ο αλγοριθμικός κόσμος με τον βιότοπο.

Ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί τους παράλληλους πραγματικούς και νοητούς κόσμους που δημιουργούν τα έργα τέχνης σε έναν διαδραστικό περίπατο δίπλα στο νερό, καθώς και τις καλλιτεχνικές αποδόσεις της πραγματικότητας από μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Κατά τη διάρκεια των περιηγήσεων θα ανακαλύψουμε, μεταξύ άλλων, μια αποικία μυρμηγκιών που μετασχηματίζει μια μωβ λάσπη στο νέο της σπίτι [Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, “BugSim (Pheromone Spa)”], ένα non-binary φανταστικό πλάσμα που μιλάει σε μια ηπειρώτικη συμπεριληπτική γλώσσα [WordΜord, “Glωssic Insaf”] και ένα ζωντανό γλυπτό από συστάδες μυκηλίου που εξελίσσεται σε μια αποικία μανιταριών [Matthias Fritsch, “Mycelium Νetwork”].

Εργαστήριο για την DIY καλλιέργεια μανιταριών: Τι μπορούν να σου πουν τα μανιτάρια για το διαδίκτυο;

Παρασκευή 07 Ιουλίου 2023
17:00 – 19:00

Με ελεύθερη είσοδο
Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), Ιωάννινα

Γνωρίζετε ότι τα μανιτάρια παίζουν σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες της κυκλικότητας των υλικών και της κομποστοποίησης; Ή ότι ορισμένα είδη μανιταριών αναπτύσσουν συμβιωτικές σχέσεις με φυτά, οι οποίες είναι επωφελείς και για τους δύο οργανισμούς, σχηματίζοντας αχανή δίκτυα που είναι παρόμοια με τη δομή του διαδικτύου;

Σε έναν κόσμο όπου αυξάνεται η ρύπανση και μειώνονται τα εδάφη, τα μανιτάρια έχουν τις απαιτούμενες δυνατότητες για να επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις μέρες μας. Ορισμένα παραδείγματα είναι ο καθαρισμός των εδαφών από οργανικούς ρύπους, η ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων στη θέση των πλαστικών μέσω της χρήσης του μυκηλίου ή, ακόμα, οι πολλές ιατρικές εφαρμογές τους. Ορισμένα μανιτάρια αποτελούν επίσης μια εξαιρετικά υγιεινή πηγή τροφής και μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν στο σπίτι.

Αυτό το εργαστήριο θα προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις διαφορετικές μεθόδους καλλιέργειας μανιταριών. Μετά από μια σύντομη θεωρητική εισαγωγή και ένα πρακτικό μέρος, στο τέλος του εργαστηρίου όλοι οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα είναι σε θέση να πάρουν σπίτι τους παστεριωμένα, επωασμένα υποστρώματα μανιταριών για παρατήρηση και συγκομιδή.

Όσοι και όσες επιθυμούν, μπορούν επίσης να φέρουν ένα δικό τους κατακάθι καφέ σε μια καθαρή πλαστική σακούλα, για ένα δεύτερο πείραμα. Το κατακάθι του καφέ δεν θα πρέπει να είναι άνω της μίας μέρας, ενώ θα πρέπει να έχει εκτεθεί όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο σε φως.

Εργαστήριο βιβλιοδεσίας: Ακολουθώντας τα ίχνη των Γιαννιωτών τυπογράφων

08 & 09 Ιουλίου 2023
1ο εργαστήριο: 10:00 – 12:00
(για παιδιά ηλικίας 10-13)
2ο εργαστήριο: 12:30 – 14:30
(για εφήβους ηλικίας 14-17)

Με ελεύθερη είσοδο
Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), Ιωάννινα

Τι κοινό έχουν τα Plásmata με τους Γιαννιώτες τυπογράφους της Βενετίας του 17ου και 19ου αιώνα; Δήλωσε συμμετοχή σε αυτό το καλλιτεχνικό εργαστήριο και μάθε την ιστορία των ελληνικών έντυπων βιβλίων μέσα και έξω.

Με έμπνευση τα ευφάνταστα τυπογραφικά σήματα διάσημων εκδοτικών οίκων που ιδρύθηκαν από Ηπειρώτες εμπόρους της διασποράς, έλα να γνωρίσεις την τέχνη της βιβλιοδεσίας και να φτιάξεις το δικό σου χειροποίητο σημειωματάριο για να το δωρίσεις ή να το κρατήσεις ως ενθύμιο αυτής της δράσης.

Χαρτιά, δερμάτινα καλύμματα, κοσμήματα, κλείστρα, κόκκαλα, κόλλες και πρέσες θα γίνουν τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσεις για να εξασκήσεις μια τέχνη που θα σε κερδίσει για πάντα. Για να τα καταφέρεις θα χρειαστεί να δαμάσεις δικέφαλους αετούς, γοργόνες με δυο ουρές, άγριες μέλισσες, θυμωμένους γρύπες, θαλάσσια κήτη και κενταύρους, που θα ζωντανέψουν μπροστά σου με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, κεντρίζοντας την φαντασία σου και απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητά σου. Άραγε ποιο Plásma θα επέλεγες εσύ για να γίνει το λογότυπό σου και να μείνεις για πάντα στην ιστορία;

Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη διαθέτει σπάνιες εκδόσεις των τυπογραφείων των Νικόλαου Γλυκύ, Νικόλαου Σάρου και Δημήτριου και Πάνου Θεοδοσίου που κατάγονταν από τα Ιωάννινα και δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά στη Βενετία από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα.

1 ΕΚΘΕΣΗ & 2 ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ
Plásmata II: Ioannina

Έκθεση

Μεταβολίζοντας τις δυναμικές του τόπου: Υβριδικές προσεγγίσεις αστικού σχεδιασμού πέρα από ανθρωποκεντρικούς σκοπούς

03-06 Ιουλίου 2023
19:00 – 22:00

Έκθεση ερευνητικών πρότζεκτ αστικού σχεδιασμού σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στην παρούσα έρευνα διερευνώνται οι δυνατότητες ενεργοποίησης του διευρυμένου συνόλου δεδομένων του αστικού και του φυσικού χώρου στην αναζήτηση νέων κατευθύνσεων στον αστικό σχεδιασμό πέρα από συμβατικές ανθρωποκεντρικές οπτικές. Με αντικείμενο αναφοράς την πόλη των Ιωαννίνων και την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου με κέντρο τη λίμνη Παμβώτιδα, το φυσικό και το αστικό τοπίο συγκροτούνται ως ένα ενιαίο πεδίο όπου ο ανθρώπινος παράγοντας συχνά επιτείνει φαινόμενα περιβαλλοντικής κρίσης, με επιπτώσεις και στον ίδιο τον άνθρωπο.

Η βιωσιμότητα μιας πόλης προϋποθέτει τη συμβατότητα των αστικών δραστηριοτήτων με το οικο-κοινωνικό της πλαίσιο, ενώ επιτυγχάνεται μέσω αλληλοτροφοδοτήσεων, διαπραγματεύσεων και αμοιβαίων υποχωρήσεων, παρά ασύνδετων ή γραμμικών χειρισμών.

Με ελεύθερη είσοδο

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), Ιωάννινα

Συζήτηση

Μεταβολίζοντας τις δυναμικές του τόπου

06 Ιουλίου 2023
17:30 – 19:30

Την έκθεση «Μεταβολίζοντας τις δυναμικές του τόπου» πλαισιώνει μια ημερίδα με συζητήσεις με αφετηρία την αντίστοιχη έρευνα, και με θεματική τις βιοσυστημικές προσεγγίσεις σχεδιασμού, την αρχιτεκτονική πέρα από ανθρωποκεντρικούς σκοπούς, τις ερευνητικές προεκτάσεις στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση, την αναζήτηση ταυτότητας για την πόλη, τις επιδράσεις του τόπου και ειδικά της λίμνης και του τοπίου στη διαμόρφωση της ζωής των κατοίκων των Ιωαννίνων.

Εισαγωγή
–Γιώργος Σμύρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
–Πρόδρομος Τσιαβός, Διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, Ίδρυμα Ωνάση

Παρουσίαση του ερευνητικού θέματος από την διδακτική ομάδα:
–Δρ. Γιάννης Ζαβολέας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων & Faculty Member, University of New South Wales Αρχιτέκτονας
–Δρ. Κάρολος Γαλανός, Εντεταλμένος Διδάσκων, Αρχιτέκτονας
–Λένα Σιόντη, Εντεταλμένη Διδάσκουσα, Αρχιτέκτονας.

Παρουσίαση συμμετεχόντων φοιτητών αρχιτεκτονικής
&
Tοποθετήσεις διοργανωτών της ημερίδας, και συζήτηση με το κοινό.

Με ελεύθερη είσοδο

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), Ιωάννινα

Συζήτηση

Τεχνητή Νοημοσύνη – Επιχειρηματικότητα – Τέχνη

07 Ιουλίου 23
17:30 – 20:00

Μια σειρά συζητήσεων, σε συνδιοργάνωση με τη ΜΟΚΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον επιχειρηματικό κόσμο, μέσα από τους τεχνοβλαστούς των πανεπιστημίων, μέχρι τη χρήση της σε έργα τέχνης και το πώς συνολικά η ψηφιακή τέχνη μπορεί να αποτελέσει μέρος του διαλόγου για τον δημόσιο χώρο. 

Εισαγωγή
–Δημήτρης Καλαβρός, Co Founder & Partner, Foundation & Velocity Partners VC

Πρώτο πάνελ | Τεχνητή Νοημοσύνη, Πανεπιστήμιο και Επιχειρηματικότητα
– Δώρα Κοτσακά, Ερευνήτρια
–Ντόρα Βουγιούκα, Υπεύθυνη Δικτύωσης και Στρατηγικών Συνεργασιών, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
–Iσίδωρος Σιδερίδης, CEO, Pobuca
Συντονισμός: Γιώργος Γκωλέτσης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας

Δεύτερο πάνελ | Δημόσιος Χώρος, Τέχνη και Τεχνολογία
–Medea Electronique, Ομάδα καλλιτεχνών
–Δάφνη Δραγώνα, Επιμελήτρια
–Βαρβάρα Αγγελή, Δημοσιογράφος
–Πολυξένη Μάντζου, Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Συντονισμός: Πρόδρομος Τσιαβός, Διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, Ίδρυμα Ωνάση

Τρίτο πάνελ | Τα Γιάννενα μετά τα Plásmata
–Δημήτρης Κιτσικόπουλος
–Τάσος Κούτλας, Αναπληρωτής Διευθυντής Ψηφιακών Λύσεων Ευρώπης FFW & Συν-ιδρυτής C.Ioannina
–Γιώργος Τζιρτζιλάκης,  Επιμελητής , Kαθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Συντονισμός: Γεωργία Xαλάτση, Δημοσιογράφος

Με ελεύθερη είσοδο

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), Ιωάννινα

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites