ΠΡΕΒΕΖΑ: Να γιατί δεν πρέπει να γίνει το νεκροταφείο στο Νεοχώρι

Την Παρασκευή 29/3 στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πρέβεζας ψηφίστηκε η έναρξη της μελέτης για την καταλληλότητα του υποψήφιου οικοπέδου για την δημιουργία νέου Νεκροταφείου στην Πρέβεζα.
Μετά λύπης διαπιστώνουμε ότι αυτή η διαδικασία είναι ΤΣΑΜΠΑ ΛΕΦΤΑ… Από αυτά που ο δήμος μας διαθέτει μπόλικα από ότι φαίνεται. Όπως βλέπεται και στις φωτογραφίες δεν χρειάζεται ειδική κοστοβόρα μελέτη για να διαπιστώσει κάποιος ότι αυτή η έκταση είναι εντελώς ακατάλληλη. Και οι λόγοι πάρα μα πάρα πολλοί. Εκτός από τις εικόνες στις οποίες βλέπετε ότι η συγκεκριμένη έκταση είναι βαλτώδης και σε αυτή λιμνάζουν νερά.

Θα χρειαστούν χιλιάδες ίσως και εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει-αφού δεν είναι-να γίνει κατάλληλη για αυτή τη χρήση η συγκεκριμένη έκταση. Και δεν είναι μόνο αυτό . . .

Σύμφωνα με το υπόμνημα που κατέθεσαν οι κάτοικοι του Νεοχωρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και την σχετική νομοθεσία “… Τα ιδρυόμενα η επεκτεινόμενα κοιμητήρια πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 250μ από το άκρο του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως, 100 μ από τις μεμονωμένες κατοικίες, 100μ από φρέατα και 50μ από πηγές πόσιμου νερού. Σε κάθε περίπτωση να μην δημιουργείται κίνδυνος να ρυπανθεί ή να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο τροφοδοτούνται τα προαναφερόμενα φρέατα και πηγές …”Όπως Βλέπετε και στον χάρτη της google έξω από τον μαντρότοιχο της Αγίας Τριάδας βρίσκεται το πηγάδι της μονής στο οποίο υπάρχει νερό και με την ίδρυση του κοιμητηρίου εκεί δημιουργείται ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

 Τα κοιμητήρια πρέπει να απέχουν 1500μ από νοσοκομεία ή και κλινικές γενικά. Στο Νεοχώρι λοιπόν 200-300 μέτρα από την έκταση βρίσκεται το νοσηλευτικό ίδρυμα για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ. Επίσης τα κοιμητήρια θα πρέπει να βρίσκονται σε ευάερες θέσεις όπου οι άνεμοι δεν κατευθύνονται προς τις κατοικίες, στην συγκεκριμένη τοποθεσία οι επικρατέστεροι άνεμοι είναι προς ανατολάς που σημαίνει ότι κυριεύουν τις κατοικίες του χωριού.
Τελευταίος και ίσως σημαντικότερος λόγος ο οποίος θα πρέπει να αφυπνίσει και να ξεσηκώσει τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις είναι η μόλυνση που θα υποστεί ο Αμβρακικός Κόλπος καθώς βρίσκεται περίπου 150 μ από την έκταση η οποία ονομάζεται “ΛΟΥΤΣΑ” και μέσα σε αυτόν αποστραγγίζονται τα νερά που μαζεύονται στην έκταση ως εκ τούτου τα όμβρια ύδατα του νέου κοιμητηρίου θα αποστραγγίζονται στον ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ο οποίος να θυμίσουμε ότι προστατεύεται από την συνθήκη ramsar και κατα συνέπεια η δημιουργία νέου κοιμητηρίου στην εν λόγο έκταση αποτελεί παράβαση του Ν.1650/1986 περί επιβάρυνσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Δεν μπορούμε λοιπόν να κατανοήσουμε το λόγο για τον οποίο το 2009 στο γενικό πολεοδομικό που ψηφίστηκε από την εκάστοτε δημοτική αρχή ως μοναδικός χώρο μελέτης για ίδρυση νέου κοιμητηρίου αυτός στην Αγία Τριάδα και δεν προτάθηκαν και άλλες περιοχές πιο κατάλληλες όπως αυτή του Κούκου και γιατί η σημερινή δημοτική αρχή θέλει να ”πετάξει” χρήματα για την μελέτη ενός χώρου ο οποίος δια γυμνού οφθαλμού αλλά με την απλή λογική είναι ακατάλληλος και το μόνο που θα μπορέσουν να κάνουν εκεί οι αποθανόντες είναι μπάνιο στην ΛΟΥΤΣΑ αντί να μπορέσουν να αναπαυθούν εν ειρήνη… ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ!
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Ντούσκος

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites