ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Δε θα ανεχθούμε: να «πληρώσουν το μάρμαρο» και πάλι οι φτωχοί.

Για ένα κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.


Η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων επί 40 χρόνια  από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αποκορύφωμα  τις συντηρητικές πολιτικές επιλογές στα χρόνια της κρίσης, που οδήγησαν στην μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και στην εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας από το 7% στο 25%, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στο  Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας. Η χρησιμοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από τον παλιό δικομματισμό, προκειμένου να ικανοποιηθούν πελατειακές, κομματικές και συντεχνιακές, επιδιώξεις είχε δυσάρεστα αποτελέσματα για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, τα οποία βιώνουμε, σήμερα, με πρωτοφανή ένταση. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, χωρίς υπεκφυγές και δικαιολογίες.
Κατά κοινή ομολογία, επομένως, το σημερινό Ασφαλιστικό σύστημα είναι μη βιώσιμο και αν δε ληφθούν, άμεσα, σοβαρές αποφάσεις, το μέλλον των επόμενων γενεών θα είναι αβέβαιο.  Γι’ αυτό το λόγο, ο ΣΥΡΙΖΑ, με αίσθημα ιστορικής ευθύνης,  επεξεργάστηκε μια ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία έχει θέσει  σε δημόσια διαβούλευση.


Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό, συνοπτικά, διέπεται από την ακόλουθη φιλοσοφία:
-Δημιουργία Ενιαίου φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλους για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.
-Θεσμοθέτηση της Εθνικής Σύνταξης, η οποία θα εκκινεί από τα 384ευρώ, για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης και θα είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, δηλαδή “όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνεται κι αυτή”.
Παράλληλα, η Εθνική Σύνταξη θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα χρηματοδοτείται από τον Προϋπολογισμό.
-Η Κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα που προκύπτει από την Εθνική Σύνταξη και από την αναλογική, που εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργασιακού βίου, τον συνολικό χρόνο ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.
Με το σύστημα που προτείνουμε, εξασφαλίζουμε το δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, παρέχοντας κίνητρα παραμονής στην εργασία.
Γιατί, για τον ΣΥΡΙΖΑ η στήριξη των κοινωνικά αδυνάμων, μέσω της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, είναι βασική μας επιδίωξη και βρίσκεται στον πυρήνα της ιδεολογικής μας ταυτότητας.
Συνοπτικά, η καταβολή της Εθνικής Σύνταξης εξασφαλίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος, ενώ η κρατική εγγύηση για το σύνολο των καταβαλλόμενων παροχών διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα του. Επίσης, η ουσιαστική ενοποίηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέσπιση ενιαίων κανόνων για τους ασφαλισμένους και η κατάργηση άδικων διακρίσεων σε νέους και παλιούς, θα αποκαταστήσει το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο καθένας θα εισφέρει ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα και όχι βάσει εικονικών εισοδημάτων.


Το ερώτημα, πλέον, που προκύπτει και καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση είναι το εξής: θέλετε ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που να λειτουργεί με ενιαία κριτήρια και  να προστατεύει τους κοινωνικά αδύναμους ή μήπως προτιμάτε τα αδιέξοδα του παλιού ασφαλιστικού,   τη διαιώνιση της ασφαλιστικής ανισότητας και την εγκατάλειψη ηλικιωμένων συμπολιτών μας στο έλεος της κρίσης;
Ασφαλώς, επιδιώκουμε τον ανοιχτό διάλογο και τη γόνιμη κριτική. Κριτική, όμως, με πραγματικά στοιχεία, όχι με παραπληροφόρηση και  συκοφαντίες.
Εν κατακλείδι, είμαστε σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία και ανοιχτοί σε κάθε δημιουργική πρόταση. Ένα μόνον δε θα ανεχθούμε: να «πληρώσουν το μάρμαρο» και πάλι οι φτωχοί, οι αδύναμοι και τα συνήθη υποζύγια.

Γραφείο Τύπου Νομαρχιακής

Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπάρκας: Η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη Μόρια

09/09/2020, 12:06 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμφισβητεί την αύξηση των ΜΕΘ ο Παύλος Πολάκης

09/09/2020, 11:03 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αντώνης Μπεζάς νέος Πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου

27/05/2020, 4:27 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη Είδηση: 18 νέα κρούσματα του κορωνοϊού

12/03/2020, 6:13 μμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στην Κω!

11/03/2020, 11:56 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα.

04/03/2020, 11:13 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους η Αικ. Σακελλαροπούλου

22/01/2020, 11:30 πμ

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπάρκας: « Στρατηγική επιλογή της ΝΔ η απαξίωση της ΔΕΗ και του κοινωνικού της χαρακτήρα »

02/09/2019, 2:27 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites