Δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί της προσφυγής που είχε καταθέσει ο ΦΟΔΣΑ σχετικά με την αρμοδιότητα μεταφοράς του υπολείμματος από τη μονάδα ΑΣΑ στους ΧΥΤΥ, η οποία δικαιώνει απόλυτα τις θέσεις της Περιφέρειας. Την γνωστοποίηση της απόφασης έκανε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μεταβίβασης του Εργοστασίου στον ΦΟΔΣΑ.
«Δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο λόγο να έχουμε στην επιμέλειά μας το Εργοστάσιο. Δεν παύει όμως διαχρονικά η Περιφέρεια να συνδράμει τους Δήμους: Όταν χρειάζονταν να αποκατασταθούν οι ΧΑΔΑ τo αναλάβαμε εμείς. Όταν χρειάστηκε να κατασκευαστούν οι ΧΥΤΑ, επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ήμασταν εμείς και γενικά σε ο, τι χρειάστηκε ήμασταν πρωτοπόροι», δήλωσε ο Περιφερειάρχης και συνέχισε:
«Είχα πει ότι είμαστε στη διάθεσή τους να δώσουμε και το Εργοστάσιο και ο, τιδήποτε αφορά τους ΣΜΑ, οι οποίοι σύμφωνα με την ΥΓΟΣ είναι στη δική μας δικαιοδοσία για τη δοκιμαστική λειτουργία ώστε να παραλάβουμε τα μηχανήματα, όπως προβλέπεται από τη διακήρυξη. Κατά καιρούς ερχόταν κάποιοι από το ΦΟΔΣΑ και συζητούσαμε για να βρούμε λύσεις. Αυτό στην ουσία ήταν παραπλανητικό, γιατί όταν φτάναμε στο δια ταύτα την άλλη “μέρα” ακολουθούσαν προσφυγές κλπ. Ήταν μια συζήτηση για τη συζήτηση. Η Εκτελεστική Επιτροπή δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το Εργοστάσιο. Αν το πίστευαν από τον Πρόεδρο μέχρι τους Δήμους Αρταίων και Νικολάου Σκουφά θα έπρεπε να φέρνουν τα απορρίμματα στο Εργοστάσιο….»
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι διαπράττεται παρανομία με τη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΥ Βλαχέρνας ως ΧΥΤΑ, ενώ ανέφερε και το ζήτημα που είχε προκύψει κατά τη μεταφορά του υπολείμματος την περίοδο που είχε αναλάβει το έργο ο ΦΟΔΣΑ.
« Ξέρετε – είπε – για πολύ μεγάλο διάστημα μέσω του ΦΟΔΣΑ έγινε μεταφορά του υπολείμματος με το ΑΦΜ της Περιφέρειας, και τυχαίως το ανακαλύψαμε», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που εντοπίζεται με την απόδοση του εργοστασίου ως προς το υπόλειμμα που δεν καλύπτει το στόχο του 39%.
Ο Περιφερειάρχης συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι μετά την ψήφιση της διάταξης στη Βουλή, πίστευε «ότι θα επικρατήσει η λογική και θα άφηναν την Περιφέρεια για λίγο διάστημα να έχει την ευθύνη. Οι ίδιοι δεν έχουν τα εχέγγυα για να το λειτουργήσουν. Το πρώτο εξάμηνο χρωστάνε 4,1 εκ. ευρώ και η Περιφέρεια με τη σειρά της στο Εργοστάσιο 2,177 εκ. ευρώ. {…}.Αυτό είναι το παράπονο το δικό μας. Κάνουν αίτηση στις 15 Ιουλίου να ενημερωθούν, αλλά δεν έρχεται κανένας. Και την 1η Αυγούστου ζητούν να πάρουν το εργοστάσιο. Με τι εχέγγυα; Με τα λεφτά που δεν έχετε δώσει οι περισσότεροι από εσάς για να λειτουργήσει το εργοστάσιο; Που παράνομα λειτουργείτε το ΧΥΤΥ Βλαχέρνας σε ΧΥΤΑ; Εδώ είμαστε υπόλογοι. Δεν είναι δικό μας σπίτι», είπε ανάμεσα στα άλλα και συνέχισε: «Δίνουμε λόγο στους πολίτες και πρέπει να τους σεβόμαστε και για το υπόλειμμα θυμίζω ότι η διαφορά της τιμής που πετύχαμε ήταν 30% και δεν έχουν ενδιαφερθεί από το ΦΟΔΣΑ. Είμαι υποχρεωμένος να πάω στην Εισαγγελική Αρχή για τη μη λειτουργία των ΣΜΑ, για την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΥ Βλαχέρνας, για τον Ανεξάρτητο Ελεγκτή, για το θέμα του υπολείμματος, ως και στην Αρχή Διαφάνειας, σύμφωνα και με την υπόδειξη του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του και αναρωτήθηκε:
“Νιώθουν ότι είναι έτοιμοι (να αναλάβουν το εργοστάσιο), χωρίς να έχουν πληρώσει; Νιώθουν αυτοί ότι είναι έτοιμοι, όταν δεν φέρνουν μέχρι σήμερα απορρίμματα στο εργοστάσιο; Εγώ λέω μέσα στο χρόνο να τα δουλέψουμε και μαζί, να έρχονται εδώ κάθε μέρα να βλέπουν tι γίνεται για να μάθουν τη δουλειά. Και μετά ποιος θα πάρει τις ευθύνες, όταν φτάσουν στον ουρανό όλα τα προβλήματα.
{…} Κάνω έκκληση να έλθουν να συζητήσουν και να τους παραδώσω το Εργοστάσιο.. Αφού πιστεύουν ότι μπορούν να το κάνουν, στη διάθεσή τους. Έχουμε το δικαίωμα να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα για την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που έχει οριστεί για το Νοέμβριο. Γιατί υπάρχει τόση πρεμούρα; Ακούμε επίσης ότι θέλουν να μεταφέρουν το έργο στο ΥΠΕΡΡΑΑ για να επιστραφεί το 50% και να μπορούν μετά να βάλουν ιδιώτη στη διαχείριση των ΣΜΑ».