Σύνδεση της Πρέβεζας με την Καλαβρία με υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών 320 χλμ – Τον Οκτώβριο η ανάπτυξη και η πόντιση

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το έργο της κατασκευής του υποθαλάσσιου δικτύου οπτικών ινών (Ionian) στο Ιόνιο που υλοποιεί η εταιρεία Islalink. Όπως αναφέρουν στην εφημερίδα “Καθημερινή”  στελέχη της ισπανικής εταιρείας, που ανήκει στον καναδικό όμιλο Fiera Infrastructure, το έργο θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα. Θα προηγηθεί «τον Οκτώβριο η ανάπτυξη και πόντιση του καλωδίου το οποίο έχει ήδη κατασκευαστεί», όπως σημειώνουν, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν επιτρέπεται να λάβει χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή” το καλώδιο 320 χλμ., που θα διαθέτει και επίγεια υποστηρικτική όδευση, θα συνδέσει την Πρέβεζα με την Κροτόνε της Καλαβρίας στην Ιταλία. Κατ’ επέκταση θα επιτρέψει τη σύνδεση του Μιλάνου και της Ρώμης με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο καλώδιο δημιουργεί μια εναλλακτική –έναντι των υφιστάμενων– όδευση και αναμένεται να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση για χωρητικότητα που υφίσταται ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και την Ελλάδα.

Το καλώδιο θα διαθέτει 24 δέσμες οπτικών ινών, καθεμία από τις οποίες θα είναι σε θέση να μεταφέρει περισσότερα από 15 τεραμπάιτ ανά δευτερόλεπτο (TBps). Μέσω ακόμη εναλλακτικής επίγειας όδευσης (που λειτουργεί υποστηρικτικά στην υποθαλάσσια όδευση) η προσφερόμενη χωρητικότητα προς και από την Αθήνα, το Μιλάνο, τη Ρώμη και τη Θεσσαλονίκη θα αυξάνεται στα 40 Tbps, σύμφωνα με όσα αναφέρουν από την Islalink. Η υποδομή θα είναι ποντισμένη σε μεγάλο βάθος της τάξεως των χιλίων μέτρων, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης φθοράς που οφείλεται, κατά βάση, στην ανθρώπινη δραστηριότητα, στην αλιεία και στην αγκυροβόληση.

Η Islalink ξεκίνησε να σχεδιάζει το Ionian το 2019, ενώ τέλη του περασμένου χρόνου εξασφάλισε το σύνολο των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για τη χρήση του βυθού.

Η ισπανική εταιρεία επιδιώκει την ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα. Προς την κατεύθυνση αυτή, τον περασμένο Νοέμβριο υπέγραψε με τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Grid Telecom συμφωνία 25ετούς διάρκειας, με αντικείμενο την επέκταση του επίγειου οπτικού δικτύου κορμού του υποβρυχίου καλωδίου Ionian. Όπως έχει ανακοινώσει η Grid Telecom, η συνεργασία της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ και της Islalink σηματοδοτεί την επέκταση κρίσιμων ευρυζωνικών υποδομών στη Μεσόγειο που ενισχύουν σημαντικά τη διασυνδεσιμότητα της Ελλάδας με την Ιταλία με επιπλέον χωρητικότητα 360 Tbps.

Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας από τον επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργο Νίτσα, ο οποίος ρώτησε τον Δήμαρχος Πρέβεζας αν η πόντιση του συγκεκριμένου καλωδίου θα είναι επωφελής για την περιοχή, με τον Δήμαρχο να απαντά ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Μενδώνη επιμένει για έργα στην Νικόπολη – Ευρεία συσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού

05/12/2023, 3:04 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

“Στην Πρέβεζα αν δεν έχεις λεφτά να πας σε γιατρό, πεθαίνεις”

05/12/2023, 8:36 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

“Σφάξε με, αγά μου, ν’ αγιάσω”

28/11/2023, 8:37 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Έρχεται Πρέβεζα για το Νοσοκομείο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος;

28/11/2023, 4:14 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλ. Καχριμάνης : “Είναι σαν μας θεωρούν Αλβανία εδώ…”

23/11/2023, 8:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Πρέβεζας για το τραγικό δυστύχημα στο Βαθύ

23/11/2023, 8:51 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα» μοίρασε παραδοσιακά πολυσπόρια

23/11/2023, 8:43 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνεχίζεται η Διάθεση Δωρεάν Ψηφιακής Υπογραφής σε κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου Πρέβεζας

23/11/2023, 8:33 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites