Πρόταση για το επισιτιστικό πρόβλημα στην Ήπειρο παρουσίασαν οι Ορίζοντες Ηπείρου

Πρόταση για την πρωτογενή παραγωγή στην περιφέρεια Ηπείρου η οποία σύμφωνα με τους Ορίζοντες Ηπείρου, αν εφαρμοστεί μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις στο επισιτιστικό πρόβλημα που αγγίζει και τη χώρα μας παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.

Η παρακάτω πρότασης, που παρουσίασε ο κ. Ριζόπουλος είναι δομημένη σε τρεις άξονες:

Άξονας 1- στήριξη πτηνοτροφίας

Σύμφωνα με την καταγραφή των συνολικών εκτάσεων καλλιεργειών και αγρανάπαυσης στην Ήπειρο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το μέγεθος του ανέρχεται σε 184.051 στρέμματα. Αν σε αυτά προστεθούν και ακόμα 24.265 στρέμματα που αφορούν λοιπές καλλιέργειες με υποτυπώδη απόδοση και αντικατασταθούν με σιτηρά και καλαμπόκι προκύπτουν ωφέλιμα στρέμματα που μπορούν να μετατραπούν και φτάνουμε σε ένα σύνολο  208.216  στρεμμάτων προς αξιοποίηση (πίνακες 1, 2 και 3)

Με βάση τις συζητήσεις τόσο με ανθρώπους της παραγωγής όσο και με εκπροσώπους των τοπικών βιομηχανιών πτηνοτροφίας η αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών εφόσον γίνει σε ποσοστό 73% σε καλλιέργειες σιτηρών – καλαμποκιού θα αποδώσουν 343.000 τόνους . 

Με αυτόν τρόπο θα καλυφτεί το 60,7% των αναγκών των βιομηχανιών στα βασικά αυτά είδη (πίνακας 4).

Όπως εξήγησε ο κ. Ριζόπουλος, οι βιομηχανίες πτηνοτροφίας  συμφωνούν σε ένα σχέδιο συμβολαιακών σχέσεων με τους παραγωγούς προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αξιοποίηση της γης, δίνοντας έτσι διέξοδο στους συμπολίτες μας που αναζητούν εργασία την ίδια ώρα που η αύξηση της παραγωγής θα μειώσει τις εισαγωγές κι άρα θα ρίξει το κόστος.

 

Άξονας 2- στήριξη κτηνοτροφίας

Πέραν του κλάδου της πτηνοτροφίας,  ανάγκη στήριξης έχουν και οι κτηνοτρόφοι. Η πρόταση απαντά και σε αυτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και το κόστος συντήρησης ενός ζώου καθώς και το πλήθος των επαγγελματιών εκμετάλλευσης που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο, προκύπτει μια ανάγκη επιδότησής τους με περίπου 13.472.550 ευρώ για το 2021 (πίνακας 5).

Η πρόταση των «Οριζόντων Ηπείρου» κατηγοριοποιεί όπως ακριβώς κάνει και η Στατιστική Αρχή, τόσο το είδος των ζώων (πρόβατα, γιδοπρόβατα, χοιροειδή και βοοειδή), όσο και το μέγεθος των κοπαδιών προκειμένου να προκύψει το ποσό της ενίσχυσης (πίνακας 5).

 

Άξονας 3- εξασφάλιση πόρων

Για να επιδοτηθούν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου από την Περιφέρεια, θα πρέπει να εξασφαλιστούν αυτά τα 13,5 εκ. ευρώ που απαιτούνται.

Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ριζόπουλο μπορούν να βρεθούν κατά 4 εκατομμύρια  από τα ταμειακά διαθέσιμα καθότι ενώ η Περιφέρεια παρουσιάζει ταμειακά διαθέσιμα 55 εκατομμύρια, ουσιαστικά τα 51 είναι ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις .

«Θυμίζω ότι όταν βγήκαμε από το πρώτο κύμα κορωνοϊού προτείναμε στην περιφερειακή αρχή να ανοίξει έναν ειδικό λογαριασμό για τις ανάγκες που θα προκύψουν. Αν μας είχε ακούσει σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Με βάση όμως την οικονομική εικόνα της Περιφέρειας σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα μας δεν είναι 55 εκ. ευρώ όπως μας παρουσιάστηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο αλλά μόλις 4, αφού το 2021 έκλεισε με 51 εκ. ευρώ ζημιά, χρήματα δηλαδή που οφείλει η περιφέρεια κι άρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλού, αφού είναι ουσιαστικά δεσμευμένα.

Έχοντας λοιπόν τα 4 εκ. ευρώ ως αφετηρία μπορούμε επιπλέον να προχωρήσουμε σε τροποποίηση του προϋπολογισμού, απελευθερώνοντας πόρους από άλλες δράσεις για να συμπληρώσουμε το απαιτούμενο ποσό » , εξήγησε ο κ. Ριζόπουλος.

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον ΣΕΒ

24/05/2022, 6:51 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η ακίνητη περιουσία των Ηπειρωτών – Πόσο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος

24/05/2022, 6:06 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Πειθαρχική δίωξη και για τον Γιώργο Ζάψα – Ζητά νομική υποστήριξη από την Περιφέρεια Ηπείρου

24/05/2022, 5:53 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Ταξίδι στην Ήπειρο των τεσσάρων εποχών

24/05/2022, 4:01 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Ο υφυπουργός Γ. Στύλιος κοντά στους παραγωγούς ακτινιδίου – «Ο ΕΛΓΑ θα τρέξει γρήγορα την διαδικασία των αποζημιώσεων»

23/05/2022, 10:50 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

21/05/2022, 11:44 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites