Οι πολυετείς εργασίες αποκατάστασης που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων ανέδειξαν την αρχαία Κασσώπη και δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να κατανοήσει τη λειτουργία της , τη χωροθέτηση, τον τρόπο που ήταν κτισμένη η πόλη, αλλά και το πιο επιβλητικό οικοδόμημά της που ήταν το Θέατρο. “Με την ολοκλήρωση του έργου, ευελπιστούμε ότι θα αποδώσουμε το μνημείο πλήρως στο κοινό και θα συμβάλουμε στο να καταστεί η Κασσώπη ελκυστικός προορισμός για τους επισκέπτες αλλά και πηγή πολιτιστικού πλούτου για την περιοχή” υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Προϊσταμένη ΕΦΑ Πρέβεζας Δρ. Αρχαιολόγος Ανθή Αγγέλη στην ομιλία της στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στην Πρέβεζα.
Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου είπε μεταξύ άλλων ότι το θέατρο βρίσκεται σε έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο, πραγματικά μαγικό, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της πολιτιστικής διαδρομής που –όπως είπε- μεταμορφώθηκε σε πρόγραμμα πρότυπο που το ακολούθησαν Περιφέρειες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το Εξωτερικό. Ο Αντιπεριφερειάρχης μίλησε για το έργο της Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου και εξήρε το σπουδαίο έργο των αρχαιολόγων στην Κασσώπη, θύμισε το έργο της Περιφέρειας για τη νέα είσοδο της πόλης της Πρέβεζας αλλά και τις διαδικασίες για την ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
Για την έρευνα και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Κασσώπης, μίλησε η Προϊσταμένη ΕΦΑ Πρέβεζας Δρ. Αρχαιολόγος Ανθή Αγγέλη. Για τις γεωλογικές και γεωτεχνικές προκλήσεις κατά την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Κασσώπης μίλησε ο Πολιτικός Μηχανικός Γιώργος Ντουνιάς.
Στην ομιλία της η αρχαιολόγος Δήμητρα Δρόσου αναφέρθηκε αναλυτικά στις εργασίες συντήρησης του Θεάτρου αλλά και στην υλοποίηση όλων των αναγκαίων υποδομών για την οργάνωση και τη λειτουργία στο Θέατρο της Κασσώπης, ενός ιδιαίτερα απαιτητικού έργου όπως είπε.
“Η υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του Θεάτρου Κασσώπης, αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση για όλους όσους εργαστήκαμε σ’ αυτό. Σχεδόν πέντε χρόνια πριν σταθήκαμε απέναντι σε ένα μνημείο καλυμμένο από το πέπλο του χρόνου, με όλες τις φθορές και παραμορφώσεις του. Προβληματισμοί, καθυστερήσεις, συνεχή αναθεώρηση των αποφάσεων και των ενεργειών μας, μια πανδημία, είναι μόνο λίγα από τα ζητήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Το έργο ανάδειξης Θεάτρου Κασσώπης δεν αφορά μόνο το μνημείο. Αφορά και σχετίζεται με όλους όσους εργαστήκαμε σ’ αυτό αλλά και τους επισκέπτες, τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας. Ποσό 874.000 ευρώ που αντιστοιχεί περίπου στο 78,5% του προϋπολογισμού του έργου δαπανήθηκε για τη μισθοδοσία και τις συμβάσεις προσωπικού. Ενώ περίπου ποσό 235.000 ευρώ κάλυψε την πληρωμή των τιμολογίων τοπικών κυρίως επιχειρήσεων και ιδιωτών αναδόχων. Τα ποσά αυτά είναι αντιπροσωπευτικά της πολλαπλής ανταποδοτικότητας του έργου στην τοπική οικονομία” ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Δρόσου η οποία δεν έκρυψε την συγκίνηση της μιλώντας για τους συντελεστές του έργου.
Κοινή ήταν τέλος η πεποίθηση όλων ότι η ολοκλήρωση του έργου θα δημιουργήσει έναν ισχυρό πόλο ανάπτυξης τουρισμού πολιτισμού για την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή, προσελκύοντας επισκέπτες καθόλη τη διάρκεια του έτους.
Την ενδιαφέρουσα ημερίδα παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Nικοπόλεως και Πρεβέζης κ.Χρυσόστομος, ο Αντιπεριφειάρχης Π.Ε Στράτος Ιωάννου, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λεωνίδας Αργυρός, ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού ”Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας, ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Ανωγιάτης, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Πρέβεζας Μάκης Μπενετάτος και Καμαρίνας Θοδωρής Δράκος και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.
Με πληροφορίες από την Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας