Σπ. Ριζόπουλος για τα απορρίμματα : Οι Ηπειρώτες πληρώνουν την πολιτική ξεροκεφαλιά του κ. Καχριμάνη

Τις τραγικές συνέπειες που καλείται να πληρώσει ο λαός της Ηπείρου εξαιτίας των χειρισμών του περιφερειάρχη και ορισμένων δημάρχων μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου στη νομική κόντρα με την εταιρία που διαχειρίζεται τη μονάδα ΑΣΑ καθώς και όλες τις θεσμικές κινήσεις που έχουν κάνει οι «Ορίζοντες Ηπείρου» στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ανέλυσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης, Σπύρος Ριζόπουλος.

«Είμαστε η μόνη παράταξη που προεκλογικά ανοίξαμε το θέμα των σκουπιδιών με την κοινωνική διαβούλευση που κάναμε στο Ελληνικό, όπου θέσαμε τρία σημαντικά ζητήματα. Πρώτον, γιατί το δεύτερο κύτταρο έπρεπε να γίνει στον ΧΥΤΗ Ελληνικό. Δεύτερον, γιατί το εργοστάσιο έγινε πριν τους ΣΜΑ και τρίτον, την επικινδυνότητα της μεταφοράς των απορριμμάτων με βυτία που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος.

Ως προς την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, ο κ. Ριζόπουλος επέρριψε ξεκάθαρες ευθύνες τόσο στη νομική όσο και στην πολιτική προσέγγιση του ζητήματος από την Περιφέρεια Ηπείρου.

«Συνήθως όταν θέλουμε να αγοράσουμε ένα σπίτι υπογράφουμε μια ρήτρα σύμφωνα με την οποία κάθε μέρα που καθυστερεί η ολοκλήρωσή του επιβαρύνεται ο εργολάβος με ένα ποσό. Στην περίπτωσή μας, η σύμβαση που υπέγραψε η Περιφέρεια με τον ανάδοχο προέβλεπε ρήτρα καθυστέρησης παράδοσης ύψους 690.000 ευρώ. Εφόσον το εργοστάσιο καθυστέρησε να παραδοθεί θεώρησε νομικά σωστό η νομική σύμβουλος της Περιφέρειας, κα Τατάγια, να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά από την ΤΕΡΝΑ. Έτσι κι εκείνη έκανε εκείνο που θεώρησε αυτονόητο, ως αποτέλεσμα η εταιρεία αποφάσισε να εφαρμόσει τη σύμβαση κατά γράμμα και αφού καθυστέρησαν οι ΣΜΑ και οι ποσότητες των σκουπιδιών δεν είναι αυτές που προβλέπονται καλείται τώρα η Περιφέρεια να πληρώσει τις ρήτρες. Με άλλα λόγια ο περιφερειάρχης πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος», επισήμανε ο κ. Ριζόπουλος.

Μάλιστα, ανέφερε ότι το πρόβλημα με τα πρόστιμα που καλείται να πληρώσει η Περιφέρεια Ηπείρου δεν σταματά στα ποσά που επιδίκασε το διαιτητικό δικαστήριο καθώς, όπως είπε, όσο συνεχίζεται η κατάσταση αυτή θα προστίθενται άλλα 1,5 εκ. ευρώ το χρόνο.

«Η λάθος νομική στρατηγική αλλά κυρίως η ξεροκεφαλιά του Περιφερειάρχη με τους έξι δημάρχους – νάνους του, επιβαρύνουν τους ηπειρώτες με υπέρογκα ποσά. Αλήθεια, αυτοί θα τα πληρώσουν από την τσέπη τους; Γιατί όταν η Περιφέρεια στην ανακοίνωσή της λέει ότι δεν θα τα πληρώσουν οι ηπειρώτες, ποιος θα τα πληρώσει;», αναρωτήθηκε ο κ. Ριζόπουλος.

Η κριτική όμως δεν σταμάτησε εκεί. Διαβάζοντας το τι προβλέπει ο νόμος που έχει υπογραφεί μεταξύ Περιφέρειας και της ιδιωτικής εταιρίας που λειτουργεί το εργοστάσιο, υποστήριξε ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι άμεσα εκτελεστέα και δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα.

«Άραγε για ποια ένδικα μέσα μας μιλάει ο Περιφερειάρχης; Ένα ακόμα ωμό ψέμα. Έχω δώσει εντολή στο νομικό μας σύμβουλο να ζητήσει πλήρη απολογισμό των κινήσεων που γίνονται στον κωδικό που αφορά τις οικονομικές συναλλαγές της Περιφέρειας με το εργοστάσιο για να έχουμε σαφή εικόνα. Δυστυχώς η περιπέτεια όμως δεν τελειώνει εδώ. Με καφενειακούς όρους θεωρείται ότι πέρασε στο ντούκου η απευθείας ανάθεση της μεταφοράς του υπολείμματος στο Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Η απόφαση όμως του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκκρεμεί. Η Αποκεντρωμένη θα επιληφθεί, αν χρειαστεί, μετά», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.

Κλείνοντας, έκανε γνωστό ότι με επιστολή του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση από τις 25 Φεβρουαρίου του 2022 ζητούσε να ελεγχθεί η νομιμότητα της εκπροσώπησης της Περιφέρειας Ηπείρου από την κα Τατάγια λόγω των αποτυχιών της τόσο στο θέμα του δημοσιογράφου κ. Καλτσή, όσο και στη διαμάχη με τον ΦΟΔΣΑ. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι στην απάντηση που έλαβε μόλις χθες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον διαβεβαιώνει ότι η υπόθεση διερευνάται. 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ

Τετραήμερη επαναξιολόγηση του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου

11/07/2024, 8:54 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites