Τον ΦΟΔΣΑ Ηπείρου επιβεβαιώνει με έγγραφό του ο Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος

Μαίνεται ο “πόλεμος” μεταξύ της Περιφέρειας και του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Την Παρασκευή το πρωί έγινε συνάντηση του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ και Δήμαρχου Ζηρού Νίκου Καλαντζή, δημάρχων και μελών του Δ.Σ με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, την διαχειριστική αρχή και την Νομική Σύμβουλο της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Νίκου Καλαντζή μετά το τέλος αυτής της θυελλώδους συνάντησης εκφράστηκε από τον Περιφερειάρχη η πρόθεση να δώσει τις υποδομές που έχει κατασκευάσει η Περιφέρεια με ειδικές συμβάσεις με τους Δήμους, στο ΦΟΔΣΑ για την διαχείριση, γιατί όπως τόνισε, αυτή είναι και η Εθνική Νομοθεσία.

Οι πληροφορίες του mypreveza.gr αναφέρουν πως η συνάντηση έγινε σε τεταμένο κλίμα με την πλειοψηφία των Δημάρχων των περιφερειακών Δήμων να κρατούν σταθερή στάση ενάντια στις βλέψεις της Περιφερειακής Αρχής, οι οποίες αν υλοποιηθούν θα είναι μια οικονομική “βόμβα” για τους Δήμους που βρίσκονται εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αρχή του Δήμου Πρέβεζας έλαμψε δια της απουσίας της στη συνάντηση για ένα θέμα που αφορά άμεσα την περιοχή, καθώς όπως ανέφερε το μέλος του ΦΟΔΣΑ Παύλος Σαραμπασίνας που ήταν ο μόνος εκπρόσωπος που παρευρέθηκε, ο Δήμος Πρέβεζας είναι ο μοναδικός από τους 18 Δήμους της Περιφέρειας που πληρώνει τα περισσότερα χρήματα για την διαχείριση των απορριμμάτων, ως ο ποιο απομακρυσμένος.

Από τους τρεις Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας παρών ήταν, εκτός από τον Νίκο Καλαντζή και ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο Νίκος Καλαντζής ανέφερε : “Έγινε μία εκτενής συζήτηση σήμερα και με την Περιφερειακή Αρχή και με την διαχειριστική αρχή, με την νομική σύμβουλο του Περιφερειάρχη η οποία κοιτάει όλες τις συμβάσεις και όλα αυτά που γίνονται στην Ήπειρο και ήρθαμε και εμείς οι Δήμαρχοι, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (του ΦΟΔΣΑ) για να συζητήσουμε. Αυτό που βγαίνει από την συζήτηση και γενικά τα συμπεράσματα, τα οποία κατά την άποψη μου είναι και θετικά, είναι ότι σίγουρα αναγνωρίζεται η υπόσταση και ο θεσμικός ρόλος Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, ως μοναδικός κύριος και λειτουργός όλων των υποδομών που έχουν να κάνουν με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο και σίγουρα η πρόθεση του Περιφερειάρχη. Ξεκάθαρα μας είπε ότι θέλει να δώσει τις υποδομές που έχει κατασκευάσει η Περιφέρεια με ειδικές συμβάσεις με τους Δήμους, να τις δώσει στο ΦΟΔΣΑ να τα διαχειριστεί γιατί αυτή είναι και η Εθνική Νομοθεσία. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν ζητήματα. Καταλαβαίνετε ότι η μετάβαση αυτή δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να εξεταστούν, στις συμβάσεις που είναι εκτελούμενες, αλλά και αυτές που έρχονται για εκτέλεση. Όλα αυτά θα τα λύσουμε με τις υπηρεσίες μας, με την διαχειριστική αρχή και με ότι άλλο χρειαστεί. Εγώ αυτό κρατάω σήμερα από την σημερινή συνάντηση. Να ξέρετε ότι τα προβλήματα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι υπαρκτά και σίγουρα είναι και αναμενόμενα. Αυτό που πρέπει να πούμε όμως είναι ότι υπάρχει η βούληση της Περιφέρειας να παραδώσει τις υποδομές, αλλά και του Φορέα Διαχείρισης και των Δήμων να τις αναλάβει και να μπουν σε λειτουργία”. 

Παρά το ότι εξέφρασε την πολιτική βούληση να παραχωρήσει μελλοντικά τις υποδομές στον ΦΟΔΣΑ, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης έδειξε να εμμένει στην στάση του ώστε να διενεργήσει η Περιφέρεια τον διαγωνισμό για την μεταφορά του υπολείμματος, παρότι ο ΦΟΔΣΑ έχει σύμβαση και αυτός είναι ο τρίτος διαγωνισμός που εκτελείται, ενώ οι δύο προηγούμενοι εκτελέστηκαν χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα από κανέναν, ωστόσο σύμφωνα με τον Νίκο Καλαντζή ο Περιφερειάρχης ισχυρίζεται ότι υπάρχει δέσμευση από την σύμβαση σύμπραξης με το εργοστάσιο να μεταφέρει η Περιφέρεια το υπόλειμμα.

Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Α.Σ.Δ.Σ.Α Π. Ηπείρου, από την οποία απουσίαζαν ξανά οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Πρέβεζας, δημιουργώντας έντονα ερωτηματικά. Μάλιστα ο Νίκος Καλαντζής άφησε σαφής αιχμές για την στάση του Δήμου Πρέβεζας πάνω στο θέμα λέγοντας : “Το διοικητικό συμβούλιο λειτουργεί δημοκρατικά όλον αυτό τον καιρό και οι αποφάσεις που παίρνονται εδώ, παίρνονται με διαφάνεια και με έκθεση όλων των απόψεων. Για το ποιοι δεν συμμετέχουν σήμερα σε αυτό το διοικητικό συμβούλιο που γίνεται κάτω από πολύ ειδικές συνθήκες, το αντιλαμβάνομαι. Είναι κάτι που πρέπει να το διερευνήσουμε, να το συζητήσουμε πάλι στο διοικητικό μας συμβούλιο και σίγουρα στόχος και δικός μου κα της διοίκησης είναι να αμβλυνθούν όποιες διαφορές υπάρχουν σήμερα. Εγώ για να ξεκαθαρίσω την θέση μου ως πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, εκλέχθηκα ως δήμαρχος και με εξέλεξαν οι συνάδελφοι μου με την ξεκάθαρη εντολή, να συστήσω τον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, να διαφυλάξω τα συμφέροντά του, τα συμφέροντα των πολιτών μας, αλλά και να κρατήσω τις αρμοδιότητες που έχουν οι δήμοι σήμερα. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε”.

Κατά την διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης ο Νίκος Καλαντζής ανέφερε μεταξύ άλλων “Δύσκολη μέρα για τον ΦΟΔΣΑ. Έγινε μία συνάντηση την οποία είχαμε προγραμματίσει με την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία κατά την άποψη μας δεν είχε τα αποτελέσματα τα οποία θέλαμε. Όλοι βγάλαμε τα συμπεράσματα μας. Πιθανόν δεν έγινε και ο διάλογος αυτός που έπρεπε να γίνει, ώστε να εκτεθούν όλες οι απόψεις. Εγώ συνήθως κρατάω τα καλά από αυτές τις συναντήσεις. Είδα ότι υπάρχει μια διάθεση από την Περιφέρεια Ηπείρου να μεταβιβαστούν στο Φορέα μας οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών και της λειτουργίας των μονάδων που υπάρχουν στην Ήπειρο. Από εκεί και πέρα βγήκαν αρκετά προβλήματα της τελευταίας στιγμής, όπως ήταν η παρουσία της Διαχειριστικής Αρχής, η οποία είπε κάποια πράγματα για τους ΣΜΑ τα οποία δεν τα γνωρίζαμε, τόσο καιρό που βγάζαμε και τους διαγωνισμούς. Εξεπλάγην πάρα πολύ. Το μείζον θέμα ήταν και η μεταφορά του υπολείμματος και η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Καταλαβαίνετε ότι ένα τέτοιο συμβούλιο γίνεται σε ένα αρκετά βαρύ κλίμα και με απαρτία η οποία είναι ίσα – ίσα. Οπότε αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως αυτοδιοικητικοί, ως Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Αντιδήμαρχοι, απέναντι στον κόσμο που μας έχει ψηφίσει. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η μεταφορά των απορριμμάτων, η μεταφορά του υπολείμματος και όλες οι λειτουργίες σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης και αυτό δεν πρόκειται να το απεμπολήσουμε με τίποτα. Η απόφαση μας και η στάση μας απέναντι στον κόσμο είναι υπεύθυνη και αυτή που πρέπει, ώστε να διαφυλάξουμε τις αρμοδιότητες που έχουμε. Ξεκάθαρα ο ΦΟΔΣΑ σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία είναι ο αρμόδιος 100% για την ευθύνη και την λειτουργία όλων των υποδομών για την διαχείριση των απορριμμάτων”. 

Αναφορικά με την σύμβαση για την μεταφορά του υπολείμματος κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ξεκάθαρο πως αυτή έχει ελεγχθεί και εγκριθεί τόσο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όσο και από το ελεγκτικό συνέδριο. “Ο διαγωνισμός αυτός ήταν για 8 μήνες και για εξάντληση των ποσοτήτων των 20 χιλιάδων τόνων. Αυτό έληξε προχθές και τρέχουν οι 5 μέρες στις οποίες δεν μεταφέρεται υπόλειμμα από το εργοστάσιο, οπότε σήμερα πρέπει να παρθεί μία απόφαση από το Δ.Σ. ώστε να μην γίνει η μεταφορά από που θα ορίσει ανάδοχο ο φορέας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο και να έρθουμε μετά εμείς να πληρώσουμε τον λογαριασμό. Είναι σύμβαση η οποία είναι σε ισχύ και έχει τις απαραίτητες εγκρίσεις από το ελεγκτικό συνέδριο και από την αποκεντρωμένη. Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που είναι το νόμιμο. Από εκεί και πέρα αν υπάρξει δεύτερη ανάθεση, θα δούμε πως θα γίνει η δεύτερη ανάθεση από την περιφέρεια σε κάτι που δεν είναι αρμοδιότητα της.” τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Καλαντζής και πρόσθεσε πως και ο διαγωνισμός για την λειτουργία των ΣΜΑ έχει κατατεθεί για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Επίσης ο Νίκος Καλαντζής αναφέρθηκε και στο απαντητικό έγγραφο που του απέστειλε ο Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος με το οποίο επιβεβαιώνει ότι θεσμικά η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα των ΦΟΔΣΑ και προτρέπει να συνεχίσει ο ΦΟΔΣΑ τους διαγωνισμούς για την μεταφορά του υπολείμματος καθώς κάθε αλλαγή θε έχει σοβαρές επιπτώσεις για την δημόσια υγεία στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο ΦΟΔΣΑ επίσης έχει το δικαίωμα να προσβάλει τις συμβάσεις που έχουν γίνει με το εργοστάσιο, οι οποίες σύμφωνα με τον Νίκο Καλαντζη αναφέρουν πως εφόσον ο ΦΟΔΣΑ έχει μπει σε λειτουργία, δηλαδή έχει τεχνικό πρόγραμμα, έχει προϋπολογισμό, έχει υπηρεσίες, έχει λογαριασμό εσωτερικών υπηρεσιών, εκτελεί συμβάσεις, τότε αυτοδίκαια λαμβάνει την λειτουργία του εργοστασίου.

“Κάθε βδομάδα παρουσιάζεται και ένα πρόβλημα. Όλα αυτά τα προβλήματα είναι προσχήματα ώστε οι Δήμοι να μην μπορέσουν ποτέ να αναλάβουν τις αρμοδιότητες που έχουν και να λειτουργήσουν αυτές τις υπηρεσίες τις οποίες πρέπει να λειτουργήσουν” ανέφερε σε άλλο σημείο της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, ο οποίος κλείνοντας την έκτακτη συνεδρίαση έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως όσα δημοσιεύματα και να γίνουν για τον ίδιο δεν τον πτοούν και πως είναι προσηλωμένος 100% σε αυτό που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης ανέφερε πως ο ΦΟΔΣΑ θα πρέπει να απευθυνθεί σε Νομικούς Συμβούλους για να μπορεί να έχει πλήρη γνώση των όσων αναφέρουν οι συμβάσεις της Περιφέρειας με το εργοστάσιο. Την πρόταση αυτή στήριξε και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Σ.Δ.Σ.Α Π. Ηπείρου αποφάσισε ομόφωνα την επέκταση της σύμβασης για την μεταφορά του υπολείμματος.

 

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites