Πρέβεζα : Μελέτη και πρόταση από τους αρμόδιους φορείς περιμένει το ΥΠΠΟΑ για την επανατοποθέτηση ή μη της ιστορικής καμπάνας του Ενετικού Πύργου του Ρολογιού

Απάντηση στη ερώτηση του Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κώστα Χύτα αναφορικά με το θέμα της Συντήρησης και επαναφοράς της ιστορικής καμπάνας του Ενετικού Πύργου του Ρολογιού της Πρέβεζας, έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. 

Η κα Μενδώνη στην απάντηση της αναφέρει:

“Η αναφερόμενη στην Ερώτηση καμπάνα ήταν τοποθετημένη στην κορυφή του κωδωνοστασίου του Ι. Ν. Αγ. Χαραλάμπους Πρέβεζας (Ενετικού Πύργου του Ρολογιού) και, σύμφωνα με τις πηγές, χρονολογείται το 1865. Η καμπάνα αφαιρέθηκε από τον Δήμο Πρέβεζας προ εικοσαετίας περίπου, κατά τη διάρκεια αποκατάστασης του εν λόγω κτίσματος και εντοπίστηκε, προ διετίας, σε εργοτάξιο του Δήμου Πρέβεζας, όπου διαπιστώθηκε ότι οι συνθήκες φύλαξής της ήταν ακατάλληλες. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, παρόλο που πρόκειται για νεώτερο αντικείμενο και δεν αποτελεί κινητό μνημείο, αναγνωρίζοντας την ιστορική σημασία της καμπάνας και κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο Πρέβεζας, παρέλαβε την καμπάνα και την μετέφερε στα εργαστήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης.

Πρόσφατα, ο Δήμος Πρέβεζας ενημέρωσε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας ότι, για τον εορτασμό των 109 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, θα πραγματοποιήσει έκθεση με τίτλο «Η πόλη θυμάται» στη Δημοτική Πινακοθήκη «Γιάννης Μόραλης» και η καμπάνα θα αποτελέσει αντικείμενο της έκθεσης αυτής. Η Εφορεία παρέδωσε την καμπάνα συντηρημένη στον Δήμο, στις 20-10-2021, προκειμένου να εκτεθεί στην εν λόγω έκθεση.

Επιπλέον, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας προχώρησε στην σύνταξη μελέτης, με τίτλο

«Συντήρηση του ηλιακού ρολογιού του κωδωνοστασίου του Αγίου Χαραλάμπους της πόλης της Πρέβεζας», η οποία εγκρίθηκε στις 9-7-2019, κατόπιν γνωμοδότησης του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ηπείρου.

Όσον αφορά στο ερώτημα σχετικά με τη συντήρηση του κωδωνοστασίου, επισημαίνεται ότι το 1995 είχε εγκριθεί η τμηματική αποκάλυψη, αποκατάσταση και ενίσχυση (εφόσον κρινόταν αναγκαία) των λιθοδομών της θεμελίωσης του κωδωνοστασίου του Ι. Ν. Αγ. Χαραλάμπους Πρέβεζας (Πύργος Ρολογιού). Για την έγκριση του εγκιβωτισμού μέρους ή του συνόλου των θεμελίων του, ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων η υποβολή νέων στοιχείων, που θα προέκυπταν κατά τη διάρκεια των εργασιών. Ως εκ τούτου, αναμένεται να κατατεθεί σχετική μελέτη από τους αρμόδιους φορείς, που θα αφορά στις αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης, καθώς και πρόταση για την επανατοποθέτηση ή μη της καμπάνας στην αρχική της θέση, προκειμένου να εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟΑ”.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites