«…Ουσιαστικά δεν έχουμε ένα φάρμακο για την πανδημία ..Τώρα κάτι πάει να γίνει…Και αυτό είναι στα σπάργανα …Δεν έχει έρθει στην Ελλάδα ένα καθαρό αντιικό φάρμακο που να μπορούμε να το πάρουμε στις αρχές της νόσου της COVID , που να μπορεί να μας προστατέψει κατά 50% …Οπότε μαζί με το εμβόλιο θα έχουμε μια πολύ μεγάλη προστασία.Αλλά μέχρι τότε το μόνο φάρμακο που υπάρχει είναι το εμβόλιο…Και εκεί πρέπει να δοθεί η μεγάλη μάχη και δίνεται αυτή η μάχη…».
Αυτά υπογράμμισε ο Νίκος Λιβιεράτος ιατρός καρδιολόγος στην Λευκάδα , σε συνέντευξή του στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ» (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.
Στην συνέχεια διατύπωσε τις ακόλουθες απόψεις: «Εδώ υπάρχουν ευθύνες κυρίως στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση…Γιατί τα μέτρα που ανακοινώνονται είναι πολύ αντιφατικά. Από τη μια μεριά λέμε για εμβολιασμό και από την άλλη μεριά δεν κάνουμε αυτό που πρέπει , δηλαδή τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Τουλάχιστον στο κράτος , στον στρατό, στην αστυνομία ,στους δασκάλους , στους καθηγητές , στους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι βασικό πράγμα το κράτος πρώτα απ ‘ όλα πρέπει να προστατεύει τους λειτουργούς για να λειτουργεί. Αυτό δεν το κάνει…Δεν ξέρω γιατί δεν το κάνει. Προσπαθεί να το κάνει , το έκανε μάλλον στους υγειονομικούς που ήταν και λογικό, τι πιο λογικό ένας υγειονομικός να είναι εμβολιασμένος όταν κάνει την δουλεία του και αντιμετώπισε πολλές αντιδράσεις. Και μάλλον με την θεωρία του πολιτικού κόστους δεν το γενικεύει».
Για το θέμα του «ατομικού δικαιώματος», σημείωσε: « Σίγουρα τα ατομικά δικαιώματα σε μια δημοκρατία πρέπει να προστατεύονται. Ειδικά όταν αφορά τις μειονότητες. Αλλά βλέπετε εσείς να υπάρχει καμιά «μειονότητα αντιεμβολιαστών»;Ένα πράγμα ετερόκλητο είναι αυτό από διάφορες κατευθύνσεις οι οποίοι κάνουν πολύ θόρυβο. Και όσον αφορά το ατομικό δικαίωμα ,σε συνθήκες πολέμου ,υποκλίνεται αυτό το δικαίωμα στο συλλογικό δικαίωμα της προστασίας της κοινωνίας. Είναι σαφές , έχουν νομοθετήσει πάνω σ’ αυτό πάρα πολλοί. Δεν υπάρχει θέμα…..Το συλλογικό δικαίωμα είναι πάνω απ’ όλα . Και το ατομικό δικαίωμα του καθενός σταματάει εκεί που αρχίζει το ατομικό δικαίωμα του άλλου .Δεν μπορεί να κολλήσεις τον άλλο επειδή εσύ νομίζεις ότι ο κορωνοϊός είναι μια…. απλή γριπούλα».
Για τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην υπόθεση της πανδημίας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κυρίως αυτές οι πανδημίες αντιμετωπίζονται από το κράτος ,από τον κρατικό τομέα, τον δημόσιο τομέα. Είναι σαν μια πυραμίδα αυτό από την πρωτοβάθμια περίθαλψη , από τα νοσοκομεία και φθάνοντας προς την κορυφή προς τις ΜΕΘ….Το κράτος πρέπει να αντιμετωπίσει την πανδημία και όχι ο ιδιωτικός τομέας. Βέβαια υπάρχει εδώ μια κριτική εδώ της αντιπολίτευσης ,
που είναι και σωστή, με την έννοια ότι πρέπει ο ιδιωτικός τομέας ,ειδικά εκεί που χωλαίνει το σύστημα και έχουμε τον σκληρό πυρήνα, τους θανάτους δηλαδή , να επιταχθεί…Και υπάρχουν εκατοντάδες ΜΕΘ οι οποίες είναι άδειες στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτές οι ΜΕΘ πρέπει να λειτουργήσουν οπωσδήποτε για να σώσουν κόσμο. Αυτή είναι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα απέναντι στην πανδημία , την οποία η κυβέρνηση την κρύβει , κωφεύει .Και προσπαθεί με άλλους τρόπους. Αυτό που κάνει τώρα παίρνοντας ιδιώτες , παίρνοντας εμένα, για παράδειγμα, που είμαι καρδιολόγος ιδιώτης και έχω φύγει από το νοσοκομείο της Πρέβεζας εδώ και 20 χρόνια και με βάζει σε μια Μονάδα Εντατικής χωρίς εκπαίδευση χωρίς τίποτα .Εγώ θέλω τουλάχιστον έξι μήνες εκπαίδευσης να καταλάβω τι γίνεται. Είναι τελείως γελοίο και αναποτελεσματικό πέρα για πέρα»…
Αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και στις χρόνιες ελλείψεις γενικότερα σε εξειδικευμένο προσωπικό και έκανε λόγο για «ευθύνη της κυβέρνησης γιατί άργησαν πολύ να μπουν στην μάχη ,στον αγώνα ενάντια στην πανδημία , τα Κέντρα Υγείας και η πρωτοβάθμια περίθαλψη».
Τέλος έστειλε το μήνυμα στους ανεμβολίαστους για το θέμα του εμβολιασμού: «Το ζήτημα εδώ είναι το θέμα του ανορθολογισμού και της έλλειψης λογικής. Αν σκεφτούν ότι στους 600 θανάτους που έχουμε οι 500 προέρχονται από το 30% των ανεμβολιασμένων και μόνο οι 100 είναι από τους εμβολιασμένους .Για σκεφτείτε να εμβολιάζονταν όλοι αυτοί ….Θα είχαμε ούτε 120 περιστατικά στις ΜΕΘ. Να βάλουν το μυαλό τους να το σκεφτούν και ας αφήσουν όλα τ’ άλλα»