Την κινητοποίηση των Πυροσβεστών της Ηπείρου στα Γιάννενα στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων εκφράζει την αλληλεγγύη του στους πυροσβέστες που αγωνίζονται και βιώνουν στο πετσί τους τα αποτελέσματα της διαχρονικά εφαρμοζόμενης από όλες τις κυβερνήσεις δασοκτόνας πολιτικής.

Οι διαφορετικές σχέσεις εργασίας (εποχικοί, πενταετούς υποχρέωσης, μόνιμοι), η μεγάλη έλλειψη προσωπικού που καλύπτεται από υπερεργασία και μάλιστα απλήρωτη, οι συνεχόμενες μετακινήσεις ανά την επικράτεια, ο πεπαλαιωμένος στόλος οχημάτων κ.α. όχι μόνο έχουν σμπαραλιάσει την καθημερινότητά τους αλλά και μπαίνουν εμπόδιο στο πυροσβεστικό τους έργο. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 23 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 40 πυροσβέστες με το πιο πρόσφατο το θάνατο του πυροσβέστη στη Χίο εν ώρα υπηρεσίας.

Οι πυροσβέστες αυτό που βλέπουν διαχρονικά είναι συνεχώς να χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας και ζωής, να εργάζονται με κίνδυνο της ζωής τους και να εξαιρούνται από τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Εξ άλλου την ανεπάρκεια των υποδομών και μέσων αντιμετώπισης και προστασίας της ζωής, της περιουσίας του λαού, την ανεπάρκεια προσωπικού των κρατικών υπηρεσιών και ειδικότερα στο Πυροσβεστικό Σώμα και τη Δασική Υπηρεσία, ανέδειξαν και οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Όμως δεν είναι μοιραίο στο 21 αιώνα οι συνθήκες ζωής και εργασίας να χειροτερεύουν, να καταστρατηγείτε το ωράριο και ο ελεύθερος χρόνος για την οικογένεια, την ψυχαγωγία και την ξεκούραση, οι πυροσβέστες να μην είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά. Δεν είναι μοιραίο να καίγονται χιλιάδες στρέμματα δάσους, να χάνονται πολύτιμοι πνεύμονες πρασίνου και φυσικός πλούτος.

Αυτές είναι οι συνέπειες μιας αντιλαϊκής πολιτικής που αντιμετωπίζει τα δάση, τη γη, συνολικά το περιβάλλον ως εμπόρευμα και πεδίο επιχειρηματικής δράσης. Είναι χαρακτηριστική η θέληση της κυβέρνησης να θεσπίσει εισιτήριο εισόδου στον Όλυμπο. Αντίστοιχη συζήτηση έχει ανοίξει στην περιοχή μας για εισιτήριο στον εθνικό δρυμό Βίκου-Αώου  αλλά και γενικότερα για όλους του εθνικούς δρυμούς.

Αυτόν τον στόχο εξυπηρετεί ο λεγόμενος Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και αντιμετώπισης Κινδύνων (Ν.4662/2020) που “θεσμοθετεί” την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, παραχωρεί ακόμη περισσότερους τομείς πυρασφάλειας και δασοπροστασίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Θέτει μέσω της “Λευκής Βίβλου για την Προστασία του Πολίτη” το Πυροσβεστικό Σώμα στους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Να γιατί πρέπει να καταργηθεί όπως και όλοι οι αντιδασικοί νόμοι.

Ο σχεδιασμός για δημιουργία 80 εποχικών κλιμακίων πανελλαδικά αλλά και εδώ στην περιοχή μας δεν αποτελεί ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό. Αντίθετα δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στο ήδη υπάρχον προσωπικό λόγω της μεγάλης διασποράς. Ταυτόχρονα έχουν δεσμευτεί με ευθύνης της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, περί 1400 πυροσβέστες από την ήδη υπάρχουσα δύναμη για τα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια της Fraport, της Hochtief, τους ιδιωτικοποιημένους αυτοκινητόδρομους και τις πυροσβεστικές υπηρεσίες στις ΒΙΠΕ.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων κόντρα στην εφαρμοζόμενη διαχρονικά αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που στηρίζουν τα κέρδη των λίγων, ενάντια στην αντίληψη του «κόστους-οφέλους» και της “ατομικής ευθύνης” που επικαλούνται και για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώνει τη φωνή του με τους αγωνιζόμενους πυροσβέστες διεκδικώντας:

  • Την κατάργηση του Ν.4662/2020 και όλων των αντιδασικών νόμων καθώς επίσης και του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών
  • Καλύτερες συνθήκες εργασίας και αναγνώριση του επαγγέλματος του πυροσβέστη ως Βαρύ – Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό. Να πληρώνεται η υπερεργασία.
  • Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και πενταετών πυροσβεστών.
  • Καλύτερη οργάνωση της πυροπροστασίας της χώρας με κεντρικό σχεδιασμό όλων των εμπλεκομένων φορέων και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους έχοντας ως γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, των δασών και του περιβάλλοντος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, της Τοπικής Διοίκησης και ΜΚΟ.
  • Σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης για το Π.Σ. και την Δασική υπηρεσία, για την καλύτερη οργάνωση σε προληπτικό και κατασταλτικό επίπεδο της πυροπροστασίας και της δασοπροστασίας
  • Να παρθούν μέτρα προστασίας για την ζωή και την υγεία των πυροσβεστών από τους επαγγελματικούς κινδύνους και τις ασθένειες όπως και όλων των εργαζομένων.

 

Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων θα παρευρεθεί στην κινητοποίηση των πυροσβεστών την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου στα Γιάννενα.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites