Οδηγίες για τα αδέσποτα εν μέσω καύσωνα από τον Δήμο Αρταίων

Με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρη την χώρα και ειδικότερα στην περιοχή της Άρτας, ο Δήμος Αρταίων εφοδίασε με επιπλέον  ποσότητες τροφής και νερού τις ταΐστρες που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα. 

O Δήμος Αρταίων ζητά την υποστήριξη όλων των πολιτών ώστε κανένα αδέσποτο ζώο να μη μείνει χωρίς νερό εν μέσω καύσωνα. Ειδικότερα, οι δημότες, μπορούν να αφήνουν νερό σε διάφορα σημεία όπου γνωρίζουν ότι διέρχονται αδέσποτα ζώα. 

Επίσης, όταν βλέπουν ότι ένα ζωάκι έχει πάει να προφυλαχθεί από την ζέστη σε κάποιο μέρος σκιερό ας μη το ενοχλούν. 

Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να έχουν τα ζωάκια τους σε δροσερό μέρος και σκιερό περιβάλλον, οι βόλτες να γίνονται ή πολύ νωρίς το πρωί η αργά το απόγευμα, προς βράδυ και φυσικά για κανέναν λόγο να μη τα αφήνουν στο αυτοκίνητο αλλά και στα μπαλκόνια χωρίς σκίαστρο.

Διαρκής μέριμνα για τα αδέσποτα από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αρταίων. Σχετικά με το Δημοτικό καταφύγιο ισχύουν τα εξής: 

 Το δημοτικό καταφύγιο, το οποίο λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της πρώην ΚΟΜΔΕ, στο Χανόπουλο Άρτας, διαθέτει άδεια από το έτος 2017,  είναι κατασκευασμένο σε υφιστάμενο χώρο και διαθέτει τις απαραίτητες προδιαγραφές. Τα δύο άτομα που εργάζονται εκεί, ως προσωπικό καθαριότητας, καλύπτουν καθημερινά δύο βάρδιες, ώστε να εξασφαλίζεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επάρκεια σε τροφή και νερό κατά το διάστημα της ημέρας.

Βάσει του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων και της σύμβασης που έχει υπογραφεί με τον κτηνίατρο, υπάρχει ρητή υποχρέωση από πλευράς του, της πραγματοποίησης επισκέψεων στο καταφύγιο για τον κτηνιατρικό έλεγχο των ζώων και της χορήγησης φαρμάκων, όπου απαιτείται. Η τελευταία τέτοια επίσκεψη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες (20-7-2021).Τα αποτελέσματα της επίσκεψης, καταγράφτηκαν σε ειδικό έντυπο, με την ένδειξη «ΚΑΛΩΣ», δεδομένου ότι δεν καταγράφτηκε κάποιο περιστατικό άρρωστου και ασθενούς ζώου.

Όσον αφορά δε τις τροφές που υπάρχουν αποθηκευμένες στο καταφύγιο, είναι γνωστό στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας, ότι κατόπιν συνεννόησης με τα μέλη του, δίδονται τσουβάλια τροφής, προς εξυπηρέτηση της σίτισης, σε εθελοντές-μέλη του, εθελοντές εκτός φιλοζωικών.  

Παραγγελίες τροφής γίνονται συνεχώς κατόπιν συνεννόησης με τους εργάτες του καταφυγίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις ποσότητες που ζητούνται από τους εθελοντές για την σίτιση των αδέσποτων.  Οι εθελοντές που λαμβάνουν τροφή για την σίτιση, ενημερώνουν, ταυτόχρονα και το Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας.

Σχετικά με τις επανεντάξεις.

Για οποιαδήποτε επανένταξη και έξοδο αδέσποτου σκύλου από το καταφύγιο ερωτάται το Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας και λαμβάνεται η σχετική απόφαση από την 5/μελή επιτροπή, η οποία έχει και τον πρώτο λόγο στο θέμα αυτό. 

Σχετικά με τα χρήματα του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

Το πρόγραμμα, έτους 2021, καλύπτεται από μια δαπάνη, της τάξης των 68.000,00 ευρώ. Λόγω του ότι, ειδικά φέτος, προέκυψαν πολλά τροχαία ατυχήματα με αδέσποτα ζώα τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα περίθαλψης, το ποσό που αντιστοιχεί στην περίθαλψη, αυξήθηκε σημαντικά και πολύ σύντομα, εξαντλείται. Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Αρταίων, έχει κάνει ήδη ενέργειες για τη εξασφάλιση νέων οικονομικών πόρων για τη συνέχιση του προγράμματος. Ήδη εξασφαλίσθηκε νέα πίστωση, της τάξης των 6.500,00ευρώ  περίπου, ως επιχορήγηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ γίνονται ενέργειες και για την ενίσχυση του ποσού αυτού από ιδίους πόρους, σε επόμενη αναμόρφωση προϋπολογισμού.   

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι,  ο  Δήμος Αρταίων, είναι ο μοναδικός Δήμος στον νομό μας που εφαρμόζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης και διαθέτει καταφύγιο Όλα τα στοιχεία του προγράμματος, σε αριθμούς (περισυλλογές, επανεντάξεις, υιοθεσίες, στειρώσεις, εμβολιασμοί, κλπ.) αναρτώνται σε εφαρμογή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι διαθέσιμα στον οποιονδήποτε τα ζητήσει. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο, από τα νούμερα που κατατίθενται, ότι συγκαταλέγεται στους πρώτους Δήμους, με τα μεγαλύτερα ποσοστά αποτελεσματικότητας του προγράμματος διαχείρισης.

«Ο Δήμος Αρταίων είναι ο  πρώτος Δήμος που εφαρμόζει πρόγραμμα διαχείρισης ενώ από το 2014 μέχρι και σήμερα, το πρόγραμμα είναι ολοκληρωμένο, περιλαμβάνοντας και την προσωρινή φιλοξενία των ζώων στο καταφύγιο. Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου αξίζει μια θέση πλάι μας, υιοθετήστε μην αγοράζετε» ανέφερε σε δήλωση του ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθημερινότητας και Πρασίνου Παντελής Κωλέτσος.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites