Ήπειρος : “Χωροφύλακες” οι Δήμοι για τα … πανηγύρια!

photo αρχείου

Επιστολή με θέμα τις ευθύνες που αναθέτει η πολιτεία στους Δήμους για την εποπτεία των πανηγυριών, τα οποία θα λάβουν χώρα το τρέχον καλοκαίρι, απέστειλε στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της με αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.44779 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’, 16-7-2021), που αφορά τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού για το διάστημα από την Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00, στον πίνακα του πεδίου δραστηριότητας 38 με τίτλο «πανηγύρια», αναφέρονται μέτρα και διαδικασίες που κατά τον κ. Ντακαλέτση, είναι παντελώς ανεφάρμοστα.

Πιο συγκεκριμένα, και πέραν της προβλέψεως για «μόνο καθήμενους θεατές και επισκέπτες» που όπως είναι αυτονόητο, αντιβαίνει στην ίδια την έννοια του πανηγυριού, συστατικό στοιχείο του οποίου αποτελεί ο χορός και η συναναστροφή των συμμετεχόντων, ο κύριος λόγος της διαμαρτυρίας της Π.Ε.Δ. Ηπείρου έγκειται στην πρόβλεψη της εφαρμογής των μέτρων δημόσιας υγείας στα λαμβάνοντα χώρα πανηγύρια, με ευθύνη της οικείας δημοτικής αρχής.

Ο κ. Ντακαλέτσης τονίζει χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι, ιδιαίτερα οι μικροί, ορεινοί και απομακρυσμένοι, στους οποίους κυρίως διοργανώνονται τα θερινά πανηγύρια, δεν έχουν πρακτικά τις δυνατότητες της απαιτούμενης εποπτείας και ελέγχου, δεδομένης της μη ύπαρξης δημοτικής αστυνομίας, της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και σχετικών πόρων, ώστε να ανταποκριθούν στα παραπάνω». 

Επισημαίνει επίσης, πως με την επιτήρηση των μέτρων από δημοτικούς υπαλλήλους είναι πιθανό να προκύψουν διενέξεις μεταξύ αυτών και των θεατών κτλ. 

«Ως πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση επιθυμούμε να συνδράμουμε – και ήδη το πράττουμε – στην εθνική εκστρατεία, συχνά υπερβαίνοντας τις δυνάμεις μας, αλλά δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνες στις οποίες δεν έχουμε την πρακτική δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε, αρμοδιότητας μάλιστα άλλων φορέων» καταλήγει η επιστολή του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ

Για τη διαχρονική προσφορά του στην ιατρική επιστήμη και τη δημόσια υγεία τιμήθηκε ο Γιάννης Γουδέβενος

15/05/2025, 10:25 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΚΑΙΡΟΣ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες φέρνει και στην Ήπειρο η κακοκαιρία INES

15/05/2025, 5:58 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Αφαίρεσε χρυσό σταυρό από νοσηλευόμενη 

18/12/2024, 3:16 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2025

17/12/2024, 7:51 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννενα : Πούλησε αλκοόλ σε ανήλικους μαθητές εκδρομής – Συνελήφθησαν ο υπεύθυνος καταστήματος και ο υπεύθυνος καθηγητής

13/12/2024, 2:18 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Στο Ταμείο Ανάκαμψης το Δίκτυο Μονοπατιών Δήμων Ζαγορίου, Κόνιτσας, Μετσόβου και Πωγωνίου

05/12/2024, 10:37 πμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Παρέμβαση του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων για παράνομες κατασκηνώσεις στις Δρακόλιμνες της Ηπείρου

03/12/2024, 3:21 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Συνελήφθη φυγόποινος στα Ιωάννινα

03/12/2024, 3:03 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites