Τετάρτη, 08/07/2020

Να τηρηθούν οι όροι της σύμβασης για τη μεταφορά  των απορριμμάτων ζητά από τους Δήμους ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης

Έκκληση προς τους Δήμους να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας της Ηπείρου, απηύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Δεν είμαστε ακόμη στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.  Η Περιφέρεια βάσει της σύμβασης έχει δεσμεύσεις έναντι των δήμων και έναντι της Εταιρίας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, προαναγγέλλοντας και την έκδοση απόφασης μετατροπής των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ. 

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη πως ολοκληρώνεται η κατασκευή των Σταθμών Μεταφόρτωσης, συμπληρώνοντας πως σήμερα υπάρχουν δύο ζητήματα που αναζητούν λύση. Το πρώτο έχει να κάνει με την αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να επεκτείνει το δίκτυο ηλεκτροδότησης προς τους ΣΜΑ, ελλείψει στύλων.  Το δεύτερο είναι το θεσμικό κενό που υπάρχει για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στο Εργοστάσιο και τη μεταφορά από αυτό των υπολειμμάτων προς τους ΧΥΤΥ, ζήτημα το οποίο ήδη έχει θέσει στον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη  Γραφάκο. Ο Γεν. Γραμματέας, κατά τη συνάντησή τους,  έκανε σαφές πως δεν τίθεται θέμα μεταφοράς απορριμμάτων από την Λευκάδα ή την Αιγιαλεία στο Εργοστάσιο της Ηπείρου (στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων).

Αίτημα της Περιφέρειας προς Υπ. Υποδομών για ωρίμανση μελετών

Ο Περιφερειάρχης στη σημερινή του συνέντευξη αναφέρθηκε επίσης και σε  ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Παρά τα όσα λέγονταν, όπως είπε, διαπιστώνεται ότι στο Υπουργείο δεν υπάρχουν έτοιμες μελέτες προς δημοπράτηση. «Ζήτησα- συνέχισε- αν υπάρχουν μελέτες που χρειάζονται επικαιροποίηση, να μας τις παραδώσουν, ώστε να τις ωριμάσουμε  εμείς. Δεν μπορεί να περιμένουμε 1,5-2 χρόνια, να κλείσουν τα προγράμματα και αυτοί οι δρόμοι να είναι σε εκκρεμότητα». Για το ζήτημα αυτό θα υπάρξει νέα συνάντηση με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως  εκκρεμεί και αίτημα συνάντησής του με τον Υπουργό Κων. Καραμανλή. 

Επιτάχυνση έργων Πολιτισμού

Σε συνάντηση που είχε με τη νέα Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία στο ζήτημα των Προγραμματικών Συμβάσεων, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, που μετατρέπονται σε τροχοπέδη στην εκτέλεση των έργων που αναλαμβάνει η Περιφέρεια με την συνεπίβλεψη των Αρχαιολογικών υπηρεσιών. 

Και 3η ράμπα ΑμεΑ τοποθέτησε 

σε παραλία η Περιφέρεια

 

Η Περιφέρεια Ηπείρου, τοποθέτησε μια ακόμη ράμπα για ΑμεΑ σε παραλία της Ηπείρου. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης, αυτή τοποθετήθηκε στα Σύβοτα είναι η 3η, μετά από αυτές που είχε τοποθετήσει προηγούμενα χρόνια η Περιφέρεια σε Δρέπανο και Αμμουδιά, ενώ επίκειται και η τοποθέτηση μιας ακόμη, σύμφωνα με τις υποδείξεις ειδικών επιστημόνων. «Έχουμε υποχρέωση προς τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα, να αναλάβουμε και αυτό το έργο. Σιγά –σιγά αυτό θα το επεκτείνουμε σε όλες τις παραλίες της Ηπείρου», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Προετοιμάζεται η δημοπράτηση του 

δεύτερου Κλειστού Γυμναστηρίου

 

Ένα άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου είναι το δεύτερο Κλειστό Γυμναστήριο Ιωαννίνων.

 Όπως υπενθύμισε η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με τη Γενική Γραμματεία και το Δήμο Ιωαννιτών, είχε δημοπρατήσει την εκπόνηση μελέτης – κατασκευής του έργου, από την  οποία έχει ολοκληρωθεί και έχει πληρωθεί το τμήμα της μελέτης. Ο φάκελος παραδόθηκε στον πρώην Υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη στις 17 Μαΐου 2019 και στη συνέχεια ζητήθηκε από την Περιφέρεια να αναλάβει τα τεύχη δημοπράτησης, κάνοντας αναλυτικά και όλες τις προμετρήσεις. Κατόπιν αυτού έχουμε αναλάβει να φέρουμε σε πέρας αυτή την εργασία και να την ξαναπαραδώσει.   

Αναμένεται επίσκεψη του Υπ. Εσωτερικών

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης, ότι όπως   ενημέρωσε την ΕΝΠΕ ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, από το τέλος Αυγούστου προτίθεται να επισκεφθεί Περιφέρειες της χώρας, ενδεχομένως  στο πρόγραμμα να περιληφθεί και η Ήπειρος. 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ