Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Περιφέρεια Ηπείρου “υποστηρίζουν” τα πέτρινα γεφύρια της Κοιλάδας του Αχελώου

Στήριξη της προσπάθειας για τη διάσωση των ιστορικών  πέτρινων γεφυριών της Κοιλάδας του Αχελώου από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη και από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, αρμόδιος για Ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, που πρόσφατα επισκέφτηκε την Κοιλάδα του Αχελώου στηρίζει την προσπάθεια για τη διάσωση των ιστορικών  πέτρινων γεφυριών της και με δήλωσή του επισημαίνει: «Έχω επισκεφθεί την Κοιλάδα του Αχελώου και έχω δει αυτά τα εξαιρετικά γεφύρια και ειλικρινά πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να βρούμε κάθε τρόπο και μέσο έτσι ώστε να τα προστατεύσουμε. Πρέπει να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές γιατί δεν είναι μόνο πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας αλλά είναι και μέρος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.»

Ένα από τα ιστορικά γεφύρια της Κοιλάδας του Αχελώου είναι και η μονότοξη πέτρινη καμάρα της Μεγαλόχαρης Άρτας.

Για το θέμα της διάσωσης του Γεφυριού οι κάτοικοι έχουν ήδη ενημερώσει τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, γνωστό για την ευαισθησία του για τα Πολιτιστικά Μνημεία της Ηπείρου και ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά τους για την προστασία του γεφυριού διαθέτοντας πίστωση 60.000,00 ευρώ πράγμα για το οποίο τον ευχαρίστησαν θερμά. Υπενθυμίζετε ότι πρόσφατα ο κ. Καχριμάνης, ενέκρινε και το ποσό των 220.000,00 € για τη συντήρηση των Μοναστηριών Μεγαλόχαρης και Μεσοπύργου Άρτας στην Κοιλάδα του Αχελώου.

Με δήλωσή του ο κ. Καχριμάνης επισημαίνει: «Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι διάσπαρτη από πέτρινα γεφύρια, έργα τέχνης και πολιτισμού, που ακόμα και σήμερα προκαλούν τον θαυμασμό για τον τρόπο κατασκευής τους.

Έχουμε χρέος να συμβάλλουμε στη διάσωσή τους. Για αυτό και ως Περιφέρεια είμαστε σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, που έχει και την ευθύνη τους, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στερέωσής τους.  Χάρη σε αυτή τη συνεργασία έχουν αναστηλωθεί-στερεωθεί αρκετά πέτρινα γεφύρια, έχουμε συνδράμει ουσιαστικά στις εργασίες για την αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας και τώρα βάζουμε μπροστά, διαθέτοντας τις απαραίτητες πιστώσεις για να συντηρήσουμε και το πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Μεγαλόχαρης στον παραπόταμο του Αχελώου. Πρόκειται για γεφύρι-μνημείο που είναι αλληλένδετο με την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας του Αχελώου που πασχίζουμε να τη θέσουμε σε αναπτυξιακή τροχιά με την αξιοποίηση των μνημείων και του φυσικού της περιβάλλοντος. »

Πρόσφατα μετά από πρόσκληση κατοίκων της Μεγαλόχαρης  ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλης Κασκάνης και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας  Βαρβάρα Παπαδοπούλου, επισκέφθηκαν την ιστορική Μονή Μεγαλόχαρης  καθώς και ένα άγνωστο σε πολλούς, εγκαταλελειμμένο στο χρόνο, μονότοξο πέτρινο γεφύρι που βρίσκεται στον παραπόταμο ο οποίος ρέει  κάτω από τον οικισμό Ποτιστικά της Μεγαλόχαρης και εκβάλλει στον Αχελώο. Μαζί τους ήταν και το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντώνης Κοσσυβάκης, που κατάγεται από την περιοχή, η Καλλιόπη Καπόλου από την Εφορία Αρχαιοτήτων Άρτας καθώς και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας Χρήστος Καπερώνης. Οδηγός στη διαδρομή ήταν ο Νίκο Αλντάνης, κάτοικος της Μεγαλόχαρης.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η αυτοψία στη Μονή Μεγαλόχαρης καθώς και η εξέταση της κατάστασης του Γεφυριού της «Καμάρας», όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα που έχει από τη φθορά  του χρόνου, η στατική κατάσταση και οι δυνατότητες αποκατάστασης και διάσωσής του. Το μοναδικό αυτό γεφύρι το  προσέγγισαν με μεγάλη δυσκολία λόγω του δύσβατου της περιοχής και της καταστροφής των μονοπατιών που οδηγούσαν σε αυτό και τα οποία χρειάζονται αποκατάσταση ώστε να γίνει επισκέψιμο.

Το γεφύρι αποτελούσε και αυτό τμήμα της σημαντικής διαδρομής από τη Θεσσαλία προς την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία μέσω Γαβρόγου. Ο χρόνος κατασκευής του είναι άγνωστος και από τους ντόπιους προσδιορίζεται την ίδια εποχή περίπου με την κατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου. Υπάρχει άμεση  ανάγκη εκτέλεσης εργασιών προστασίας του διότι κινδυνεύει να καταρρεύσει από τις  εκτεταμένες διαβρώσεις. Θα είναι κρίμα να μην προστατευθεί και να ακολουθήσει την τύχη τόσων άλλων πέτρινων γεφυριών που καταστράφηκαν από αδιαφορία.

Στο τέλος της επίσκεψης ο κ. Κασκάνης επισήμανε: «Βρισκόμαστε στην Κοιλάδα του Αχελώου κάτω από τον οικισμό της Μεγαλόχαρης σε ένα καμαροσκέπαστο λιθόκτιστο μονοκάμαρο γεφύρι. Βρισκόμαστε εδώ προκειμένου να εντοπίσουμε τις φθορές που έχει ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διασωθεί.»

Η κα Παπαδόπουλου τόνισε: «Ένα πολύ σημαντικό μνημείο αποκαλύφθηκε σήμερα μέσα σε μια χαράδρα. Συνιστούμε στον κόσμο να έρθει εδώ σε αυτή την περιοχή να μπορέσει να δει αυτά τα πολύ ωραία μνημεία. Το μονοκάμαρο γεφύρι το οποίο πολύ λίγοι γνωρίζουν συνδυάζεται όχι μόνο με το κελάρισμα του νερού του ποταμού αλλά και με πολύ ωραίους καταρράκτες. Είναι πραγματικά μιας εξαιρετικής ομορφιάς τοπίο.»

Ο κ. Κοσσυβάκης τόνισε: «Είναι χρέος όλων μας η προστασία και η ανάδειξη του πλούτου της πολιτιστικής μας  κληρονομιάς. Αυτός ο πλούτος ανήκει στις επόμενες γενιές.»

Τα ιστορικά γεφύρια της Κοιλάδας του Αχελώου αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρης της Ευρώπης και θα πρέπει η πολιτεία να τα προστατέψει. «Οι γέφυρες κατασκευάζονται για να ενώσουν ανθρώπους μεταξύ τους και γεωγραφικούς χώρους που τους χωρίζουν δύσβατα φυσικά εμπόδια. Είναι δημιουργήματα που συμβολίζουν και αποδεικνύουν την σημασία και την ισχύ της ένωσης και της ενότητας για να επιτευχθούν δύσκολοι και σημαντικοί στόχοι. Λαοί και πολιτισμοί που γνωρίζουν να χτίζουν, να διατηρούν και να πολλαπλασιάζουν τις Γέφυρές τους είναι αυτοί που τιμούν την Ιστορία τους και με αυτές δημιουργούν ένα καλύτερο μέλλον» είχε πει ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς αναφερόμενος στα γεφύρια της Κοιλάδας του Αχελώου.

Παρακολουθείστε στον παρακάτω σύνδεσμο το βίντεο: https://youtu.be/Ru5eQlZRbRo


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites