Το θέμα της ένταξης του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στην UNESCO συζητήθηκε στο 36ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 36ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ

Οι ολέθριες επιπτώσεις του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ για την κτηματαγορά, την οικοδομή, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και συνολικά την οικονομία ήταν το βασικό αντικείμενο του 36ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, που εκπροσώπησε την αξιωματική αντιπολίτευση στο συνέδριο, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.Κωστής Χατζηδάκης, οι κ.κ. βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος, της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, του Κινήματος Αλλαγής Γεώργιος – Δημήτριος Καρράς, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Μπρούλιας. Επίσης, οι υποψήφιοι για την Περιφέρεια Αττικής Γιώργος Πατούλης και για τον Δήμο Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και οι πολιτευτές της ΝΔ Ιωάννα Καλαντζάκου και Βασίλης Σπανάκης.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ.Στράτος Παραδιάς τόνισε ότι εξαιτίας της φορολογικής επιβάρυνσης σήμερα η ακίνητη ιδιοκτησία έχει μετατραπεί από δικαίωμα σε βάρος, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών να αποτελεί την πιο ευάλωτη ομάδα της κοινωνίας. Χαρακτήρισε ολέθριο λάθος την επιβολή συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ και επανέλαβε ότι η ΠΟΜΙΔΑ δεν ζητά κατάργηση της φορολογίας αλλά εκλογίκευσή της και ελάφρυνση όλων των φορολογουμένων.

«Δεν καταφέραμε να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ αλλά βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της πολιτικής γραμματείας κ. Νίκος Σκορίνης επισημαίνοντας θετικές εξελίξεις σε ορισμένους δείκτες της οικονομίας όπως οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, η ανεργία και οι καταθέσεις. «Δεν είμαστε, πρόσθεσε, εχθροί της ιδιοκτησίας» ενώ σημείωσε την μείωση του ΕΝΦΙΑ που εφαρμόστηκε το 2018 για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

«Η φορολογία πρέπει να είναι δίκαιη και λογική, όχι όπως σήμερα που ο πολίτης εξαναγκάζεται σε εκποίηση η απειλή βίαιης απώλειας της περιουσίας του», επεσήμανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ.Χρήστος Σταϊκούρας. Επανέλαβε τις δεσμεύσεις του κόμματος για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, αναστολή του φόρου υπεραξίας και θέσπιση εκπτώσεων φόρου για τις δαπάνες αναβάθμισης και συντήρησης των ακινήτων.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι μετά την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων που θεσπίστηκε επί υπουργίας του η αγορά λειτούργησε ικανοποιητικά, ενώ επανέλαβε πως η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει έναντι των ιδιοκτητών.

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς σημείωσε ότι επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ απελευθερώθηκαν οι μισθώσεις, διευκολύνθηκε η αποβολή τον δύστροπων ενοικιαστών και ξεκίνησε η κατάρτιση του Κτηματολογίου.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έκανε τον απολογισμό της τελευταίας οκταετίας σημειώνοντας μεταξύ άλλων τη μείωση των δημοτικών τελών, την αποδέσμευση χιλιάδων ακινήτων που είχαν δεσμευθεί από το Δήμο, καθώς και την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος αισθητικής αναβάθμισης ευρείας περιοχής στο κέντρο της Αθήνας.
Την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και την Ανάπτυξη των Κατασκευών) για τις δυσμενείς επιπτώσεις του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ στην οικοδομή και την οικονομία συνολικά παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Βέττας, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις απώλειες στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν που αυτός προκαλεί.

“Ο συμπληρωματικός φόρος είναι ένα εξάμβλωμα που πρέπει να καταργηθεί. Δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό, ο οποίος στηριζόταν στην αρχή να πληρώνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι όσο το δυνατόν λιγότερα”, επεσήμανε ο κ. Νίκος Καραβίτης, πρώην στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών και υπεύθυνος για τον σχεδιασμό της φορολογίας ακινήτων. “Ο συμπληρωματικός φόρος, πρόσθεσε, αποτελεί φόρο περιουσίας και όχι ακινήτων. Είναι άδικος και επιβαρύνει υπέρμετρα υψηλές περιουσίες που δεν αντιστοιχούν αναγκαστικά σε υψηλά εισοδήματα.” Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να μειωθεί ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ αλλά και να αυξηθεί στα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Την πορεία υλοποίησης του Κτηματολογίου και κατάρτισης των δασικών χαρτών παρουσίασε ο πρόεδρος της “Ελληνικό Κτηματολόγιο” , καθηγητής κ. Βύρωνας Νάκος ο οποίος προανήγγειλε ότι ως το τέλος Απριλίου προγραμματίζεται η προ- ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων της Αττικής που είχαν συλλεγεί με τις δηλώσεις που υπεβλήθησαν το 2008. Ο κ. Νάκος παρουσίασε επίσης την νέα εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων Κτηματολογίου και έκανε γνωστό ότι την περασμένη Τετάρτη υπεγράφη από την αρμόδια επίτροπο κα Κορίνα Κρέτσου χρηματοδότηση ύψους 83,5 εκατομμυρίων για το Κτηματολόγιο.

Παρόντες στο συνέδριο ήταν οι πρόεδροι ορισμένων από τις μεγαλύτερες οργανώσεις ιδιοκτητών ακινήτων της Ευρώπης και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας κ. Kai Warnecke, της Αυστριακής κ. Fritz Noszek, της Πορτογαλικής καθηγητής κ. Luis Menezes Leitao και της Ολλανδικής κα Cindy Van De Velde. Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών οργανώσεων καθώς και της ΠΟΜΙΔΑ έγιναν δεκτοί χθες Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο κ. Warnecke απένειμε στον Πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) κ. Στράτο Παραδιά το χρυσό μετάλλιο της γερμανικής Ομοσπονδίας, για την προσφορά του στους αγώνες για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου η ΠΟΜΙΔΑ απένειμε τιμητική διάκριση στον πρόεδρο του Συλλόγου “Το Χαμόγελο του Παιδιού” κ. Κώστα Γιαννόπουλο και τιμής ένεκεν κάρτα μέλους διαρκείας στο Σύλλογο, στον οποίο θα παρέχεται δωρεάν νομική και τεχνική υποστήριξη για τα θέματα των ακινήτων.
Οι σύνεδροι ενημερώθηκαν εξάλλου για τα προγράμματα παροχής ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο) με προνομιακούς όρους μέσω της συνεργασίας της ΠΟΜΙΔΑ με την Protergia, για το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας ΠΟΜΙΔΑ ANYTIME INTERAMERICAN, καθώς και για τις νέες υπηρεσίες που θα παρέχονται σύντομα στα μέλη της οργάνωσης.

Την παραμονή του συνεδρίου, Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, τα μέλη σωματεία της ΠΟΜΙΔΑ έγιναν δεκτά όπως κάθε χρόνο από τον κ. πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στο περιθώριο της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα της ένταξης του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στην UNESCO και προσφέρθηκε στον κ. πρόεδρο, η έκδοση του Δήμου Πρέβεζας για τον αρχαίο φιλόσοφο Επίκτητο.

Ο Επίκτητος είχε εγκαταλείψει την Αρχαία Ρώμη και είχε ιδρύσει Φιλοσοφική Σχολή στην αρχαία Νικόπολη, ο κ. πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει πολύ καλά το έργο του Επίκτητου και είχε αναφερθεί σε αυτόν σε προηγούμενη συνάντηση.

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites