Ωρωπός Πρέβεζας : Ένα χωριό “σκεπασμένο” από Αμίαντο

O ι συχνότερες ασθένειες που συνδέονται με τον αμίαντο είναι η αμιαντίαση (σοβαρή εκφυλιστική ασθένεια των πνευμόνων), ο καρκίνος του πνεύμονα και το μεσοθηλίωμα (ένα σπάνιο είδος επιθετικού καρκίνου).

Καρκινογόνο αμίαντο εισπνέουν εδώ και 44 χρόνια  περισσότεροι από 2000 κάτοικοι στον Ωρωπό Πρεβέζης.  Κατά την περίοδο της Χούντας περίπου 200 σπίτια του χωριού , χτίστηκαν από τη δημόσια κατασκευαστική υπηρεσία ΜΟΜΑ με στέγες Αμιάντου. Στα σπίτια αυτά κατοίκησαν οικογένειες από τα χωριά Σέσεβο, Πολύβρυσο, Σφηνωτό και Τρίκαστρο, τα οποία είχαν κριθεί μη κατοικήσιμα εξαιτίας κατολισθήσεων το 1974.

Σήμερα, οι στέγες αυτές έχουν φθαρεί και οι επικίνδυνες ίνες του αμιάντου εξακολουθούν να απειλούν την δημόσια υγεία. Η Οικονομική κρίση δεν συνέβαλε στο να μπορέσουν οι κάτοικοι να αλλάξουν τις στέγες αμιάντου με δικά τους έξοδα, ωστόσο κάποιοι τις αντικατέστησαν μόνοι τους και χωρίς καμία προφύλαξη, καθώς καμία αρμόδια υπηρεσία δεν τους προειδοποίησε ότι ο αμίαντος απαιτεί ειδικό χειρισμό κατά τη διάρκεια των εργασιών. Επιπλέον, οι παλαιές στέγες έχουν πεταχτεί σε διάφορα σημεία του χωριού και, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, παραμένουν εκεί ως εστίες ρύπανσης.

Η δημόσια υγεία στον Ωρωπό του Δήμου Λούρου απειλείται και οι κάτοικοι του απευθύνουν για πολλοστή φορά έκκληση για βοήθεια  προς τους αρμόδιους φορείς.

Την Δευτέρα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση παρόντος των μελών των τοπικών φορέων

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ/ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ/ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ/ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ/ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Δ. ΩΡΩΠΟΥ/ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ και κατοίκων του Δ.Δ. Ωρωπού-Πρεβέζης  με την ενυπόγραφη συμμετοχή τους για την ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ με αρ. Πρωτοκόλλου και κοινοποίησή του σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς.

“Αιτούμαστε την άμεση έγγραφη απάντηση των Υπηρεσιών και Φορέων στις οποίες έχει κοινοποιηθεί το παρόν έγγραφο και αφορά τις άμεσες-επείγουσες ενέργειες που προτίθεστε να πραγματοποιήσετε ως προς την απομάκρυνση από το Δ.Δ. Ωρωπού των απαγορευμένων και επικίνδυνων (καρκινογενείς συστατικά του αμιάντου) για τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ και την ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (σχετικά άρθρα και διατάγματα) ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ-ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑΣ (Π.Ο.Υ.).

Κατόπιν του υπερβολικά μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας που απεβίωσαν λόγω του καρκίνου τα τελευταία συνεχόμενα έτη σε πολύ νεαρό της ηλικίας και μετά από επανειλημμένες άκαρπες προσπάθειες των πολιτών του τόπου μας και την επανειλημμένη ενημέρωση των τοπικών αρχών και των τοπικών φορέων για τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχουν οι 2.000 και πλέον κάτοικοι του Δ.Δ. Ωρωπού και άρα η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ των κατοίκων μαζικά αλλά και η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ που εκτυλίσσεται.

Αιτούμαστε-παρακαλούμε και επιφυλασσόμαστε για τη χρήση κάθε Νόμιμου Δικαιώματός μας για τα παρακάτω:

  1. ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΤΟ Δ.Δ. ΩΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ (ΕΛΕΝΙΤ) ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΜΙΑΝΤΟΥ.
  2. ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ (ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΣΠΙΤΙΩΝ ΤΗΣ Μ.Ο.Μ.Α.Σ.).
  3. ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ Δ.Δ. ΩΡΩΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ (ΣΤΑΒΛΟΙ, ΑΠΟΘΗΚΕΣ κ.α.) ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΜΙΑΝΤΟΥ.
  4. α)ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΩΛΗΝΩΣΕΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΝΕΡΟΥ.

β)ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ.

  1. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΤΗ ΟΔΗΓΙΑ-ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) ΑΠΟΞΥΛΩΣΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΑΠΟ ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΡΜΟΔΙΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
  2. ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΙΝ ΤΗ ΔΕΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ-ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΩΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΙΚΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΠΟΥ ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ Δ.Δ. ΩΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ:

 

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΕΒΕΖΗΣ

ΚΑΚΙΟΥΖΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Δ.ΩΡΩΠΟΥ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΑΚΗΣ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΣΩΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΣΠΥΡΑΚΟΣ ΙΩΣΗΦ

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΤΣΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΤΑΓΚΑΣ ΙΩΣΗΦ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΩΡΩΠΟΥ

ΧΡΗΣΤΙΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ

 

ΔΟΥΜΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΦΛΟΥΡΗ ΕΛΕΝΗ

 

                                                                                                                        ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΜΑΙΟΥ 2018


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites