Αιολική ενέργεια και συναφείς σκέψεις – Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Εισαγωγή
Εμείς εδώ στη Ελλάδα ασχολούμαστε με διάφορα «πολύ σοβαρά» θέματα. Π.χ. Ποιο είναι το ποσοστό εργαζομένων που μπορεί να αποφασίσει απεργία διαρκείας σε μια επιχείρηση!

Προσοχή: Δεν ασχολούμαστε με το να ζητήσουν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερη ασφάλεια στην εργασία, να ζητήσουν πιο βολικά ωράρια εργασίας, να ζητήσουν ένα χώρο για νηπιακό σταθμό μέσα στην επιχείρηση, να ζητήσουν από έναν υπολογιστή δώρο για τα παιδιά τους, να ζητήσουν περισσότερες πολιτιστικές δράσεις, π. χ. δωρεάν εισιτήρια για θέατρο, να ζητήσουν εκδρομές, κλπ.

Θυμίζω ότι η «Κόρη μου η Σοσιαλίστρια» έκανε εκδρομές από το 1966. Τότε γυρίστηκε η ταινία του Αλέκου Σακελλάριου με Βουγιουκλάκη, Παπαμιχαήλ, Κωνσταντάρα, Ξενίδη και μουσική Γιώργου Ζαμπέτα.

Εμάς τα μυαλά μας είναι κολλημένα στο ότι μεταξύ επιχείρησης και εργαζόμενων θα υπάρχει μόνιμα πολεμική ατμόσφαιρα, θα υπάρχουν αγεφύρωτες αντιθέσεις και μόνο με την «απεργία διαρκείας» θα λυθούν τα προβλήματα….

Με τα μυαλά που έχουμε και τους νόμους που ψηφίσαμε καταφέραμε να έχουμε εκατομμύρια ανέργους, να κλείσουμε αμέτρητες επιχειρήσεις που πήγαν σε άλλες χώρες, και να έχουμε εργαζόμενους που παρακαλάνε για μερική και ολιγόμηνη εργασία για 300 ευρώ το μήνα… Τέτοια «επιτυχία»…

Στρατηγικά σχέδια;
Ταυτόχρονα εμείς οι «εξυπνότεροι του πλανήτη», δεν έχουμε στρατηγικά σχέδια για το μέλλον. Κανένα σχέδιο, σε κανένα επίπεδο.  Μόνο δρόμους προγραμματίζουμε, αφού καμιά άλλη επένδυση δεν φαίνεται στον ορίζοντα…

Θα μου πείτε «δεν είναι καλό που γίνονται δρόμοι;». Θα σας πω.

Σε όλο τον κόσμο γίνονται Εθνικές οδοί, δρόμοι, γέφυρες, κλπ. Εκεί όμως η υπεύθυνη κυβέρνηση τους λέει. «Σε 5 χρόνια τα διόδια που πληρώνουν οι οδηγοί θα έχουν αποσβέσει το κόστος του έργου, άρα θα σταματήσουν να πληρώνουν».

Η υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου Πρεβέζης κατασκευάστηκε από 1995-2002, κόστισε λιγότερο από 60.000.000 ευρώ και παραδόθηκε στην  κυκλοφορία στις 28/6/2002 από τον Κώστα Σημίτη.

Ήδη έχει ξεπεράσει τα 15 χρόνια λειτουργίας και κανένας δεν ξέρει πόσα λεφτά έχουν εισπραχθεί, πόσα απομένουν ακόμη και μέχρι πότε θα πληρώνουμε διόδια. Επ’ αόριστον;

Ηλεκτρισμός και περιβάλλον
Όλοι χρησιμοποιούμε κατά κόρον το ηλεκτρικό ρεύμα σε πολλές μορφές του (φως, ζεστό νερό από θερμοσίφωνα, μαγείρεμα στην κουζίνα, ψύξη στο ψυγείο, καθάρισμα ρούχων και πιάτων στα πλυντήρια, δροσιά από κλιματιστικά, ψυχαγωγία από τηλεόραση, ανέβασμα – κατέβασμα με ασανσέρ, υπολογιστές, τηλέφωνα, που οι μπαταρίες τους φορτίζονται από ρεύμα, κλπ. κλπ).

Το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται με πολλές μεθόδους.  Π. χ. από λιγνίτη, κοκ, πετρέλαιο, κ. ά. που όμως ρυπαίνουν το περιβάλλον με τόνους διοξειδίου του άνθρακα, και προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αλλά παράγονται και από ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, υδατοπτώσεις, που θεωρούνται μέθοδοι φιλικές προς το περιβάλλον.

Ποιο θα ήταν το λογικό;  Επειδή σε όλη την Ελλάδα έχουμε ένα πολύ καλό Αιολικό δυναμικό, δηλ. ισχυρούς ανέμους όλο το χρόνο, να τους αξιοποιήσουμε για παραγωγή ενέργειας. Γιατί δεν το κάνουμε; 

Γιατί έχουμε κάποιους «οικολόγους και κάποιες οικολόγες» που θέλουν να «προστατέψουν τον πετροσπουργίτη» (ανύπαρκτος). Θεωρούν ότι όλα τα πουλιά είναι θεόστραβα, ότι δεν θα δουν τις ανεμογεννήτριες στην κορυφή του βουνού, ότι θα πάρουν φόρα και θα πέσουν απάνω τους, άρα θα αυτοκτονήσουν!!!

Γι αυτό λοιπόν θέλουν να μην γίνονται ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα ή στην Ήπειρο!

Οι ίδιοι οικολόγοι έδιωξαν τον αγωγό Φυσικού Αερίου (Ρωσίας, Ελλάδας, Ιταλίας) από την Ήπειρο! Με τις ηλίθιες διαμαρτυρίες τους (και αφού είχε περάσει από Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα), μετά τη Φλώρινα τον έστειλαν στην Αλβανία και έτσι χάρισαν στους Αλβανούς αμέτρητες θέσεις εργασίας στην κατασκευή και στη λειτουργία του αγωγού.

Τους έβαλαν το Φυσικό Αέριο μέσα στη χώρα τους και το στέρησαν από τους Ηπειρώτες! Κανονική εθνική προδοσία, αλλά ποιος ενδιαφέρεται; Κι όλα αυτά με τον ανόητο συλλογισμό ότι οι  σωλήνες του Φυσικού αερίου θα μόλυναν τις παραλίες!!!

Τί κάνει η Κύπρος;
Διάβαζα τα κατορθώματα της μικρής Κύπρου με τους μεγάλους πολιτικούς. Συνεννοήθηκαν, συνεργάστηκαν, πήραν σωστά μέτρα και σε ελάχιστο χρόνο την έβγαλαν από την κηδεμονία των Μνημονίων.

Έβαλαν εθνικό πρόγραμμα για τη δημιουργία πολλών Αιολικών Πάρκων που θα αποδεσμεύσουν την Κύπρο από το εισαγόμενο πετρέλαιο, και τους άραβες που το πουλάνε!

Ας δούμε μερικά στοιχεία.

Αιολικό Πάρκο «Ορείτες»
Το πάρκο «Ορείτες» είναι το πρώτο αιολικό πάρκο της Κύπρου που έχει εγκατεστημένη ισχύ 82 MW με 41 ανεμογεννήτριες και αναμένεται να παράγει 128.000.000 kWh ετησίως. 

Τα εγκαίνια του Αιολικού Πάρκου έγιναν στις 21 Μαρτίου 2011, από τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Αιολικό Πάρκο Αγία  Άννα
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το Αιολικό Πάρκο (Α/Π) Αγία Άννα στη Λάρνακα της Κύπρου. Το πάρκο ήδη βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και η εταιρεία που το κατασκεύασε ανακοίνωσε τα εξής:

-κατασκευάστηκαν οι ανεμογεννήτριες, αλλά και δρόμοι πρόσβασης πολλών χιλιομέτρων, που θα εξυπηρετούν όλους τους ντόπιους.

-κατασκευάστηκε νέος υποσταθμός ανύψωσης τάσης.

-οι γειτονικές κοινότητες προς το Α/Π θα παίρνουν ετησίως πάνω από 100.000 ευρώ, βάσει των κυπριακών νόμων.

-το Α/Π θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 25.000 τόνους, πράγμα πολύ σημαντικό.

-το συγκεκριμένο Α/Π θα τροφοδοτεί πλήρως τις ετήσιες ανάγκες 5.000 νοικοκυριών. Από τον αέρα και μόνο!!!

Αιολικό πάρκο «Αλέξιγρος»
Το αιολικό πάρκο «Αλέξιγρος» αποτελείται από 21 ανεμογεννήτριες δυναμικότητας 1,5 MW η καθεμιά και έχει συνολική ισχύ 31,5 MW. Το πάρκο βρίσκεται μεταξύ των κοινοτήτων Τερσεφάνου, Κλαυδιάς και Αλεθρικού, και οι ανεμογεννήτριες εγκαταστάθηκαν σε δασική Γη. Θα παράγει 80.000.000 KWH ετησίως. Η ετήσια αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται σε 52.000 τόνους περίπου.

Για την κατασκευή και την ολοκλήρωση του πάρκου θα επενδυθούν συνολικά 60 εκατομμύρια ευρώ περίπου και τα έσοδά του θα προέρχονται από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΑΗ Κύπρου και από την επιδότηση του Ειδικού Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Η συνολική τιμή πώλησης θα είναι 0,166 ευρώ ανά κιλοβατώρα και η σύμβαση επιδότησης που έχει υπογραφεί, έχει διάρκεια 20 χρόνια. Το έργο ανήκει στην εταιρεία Ketonis Developments Ltd.

Ο στόχος μέχρι το 2020
ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ του «Aλέξιγρου» τέλεσε η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Πραξούλα Αντωνιάδου. Κατά την ομιλία της η Υπουργός ανέφερε ότι το πάρκο συμβάλλει στην ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού και στην προστασία του περιβάλλοντος της χώρας μέσα από την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στόχος της Κυβέρνησης, όπως δήλωσε η κ. Αντωνιάδου, είναι μέχρι το 2020 οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να συνεισφέρουν στο ενεργειακό ισοζύγιο ποσοστό της τάξεως του 13%. Όπως πρόσθεσε η Υπουργός, μέχρι σήμερα έχουν αδειοδοτηθεί συνολικά 165 MW αιολικών πάρκων σε επτά περιοχές της Κύπρου, ενώ τη δεδομένη στιγμή λειτουργούν 72 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 133,5 MW.

Βολές Τσίγκη κατά «γραφικών φωνών»
ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ του κατά τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου του «Αλέξιγρου», ο Χρίστος Τσίγκης, Γραμματέας του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου, τόνισε ότι «θα πρέπει να παραμεριστούν οι διάφορες «γραφικές» πλέον φωνές που ακούγονται στα διάφορα γραφεία των αρμοδίων με σκοπό τη σταυροφορία και τη δαιμονοποίηση της αιολικής ενέργειας στην Κύπρο».

Δηλ. έχουν κι εκεί «οικολόγους» της πλάκας…

Σε άλλη παρέμβασή του, ο κ. Τσίγκης ανέφερε ότι «τα εγκαίνια σήμερα τα χαρίζουμε σ’ εκείνους που κακοπροαίρετα και σκόπιμα αντιδρούσαν με μοναδικό κριτήριο τα δικά τους οικονομικά και άλλα συμφέροντα».

Ο κ. Τσίγκης σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος των Αιολικών δεσμεύτηκε ότι μπορεί να υλοποιήσει Αιολικά Πάρκα μεγάλης απόδοσης, «αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και τόλμη για αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος».

Επίλογος
Καθώς ερχόμαστε από την Αθήνα στην Πρέβεζα βλέπουμε στα βουνά πολλές ανεμογεννήτριες. Ιδιαίτερα στο Παναχαϊκό, δηλ. πάνω από την Πάτρα, αλλά και απέναντι, δηλ. πάνω από το Αντίρριο.

Διερωτώμαι: Πότε στην Ήπειρο, στην Πρέβεζα, κλπ θα δούμε Αιολικά Πάρκα, δηλ. παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο; Η Πτολεμαΐδα, το Αλιβέρι, η Μεγαλόπολη, είναι παμπάλαια εργοστάσια που καίνε λιγνίτη και εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα. Θα περάσουμε κάποτε στα νέα, φιλικά με το περιβάλλον Αιολικά Πάρκα;

Ας το ευχηθούμε…

Κυτίνος Ευάγγελος


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites