Ναι μεν αλλά …. από τον Άκη Τσελέντη, για τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα Γιάννενα

 

Μία από τις πολλές διαστάσεις της υπόθεσης «έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων» είναι η σεισμικότητα. Μια εικόνα της διάστασης αυτής έδωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα ομιλία στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημ. Χατζής», στα παλιά σφαγεία, ως προσκεκλημένος της επιτροπής αγώνα κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων (σ.σ. ο καθηγητής θα μιλήσει και στις δύο ενημερωτικές ημερίδες που διοργανώνουν στις 22 και 23 Ιανουαρίου οι Δήμοι Ζίτσας και Ζαγορίου αντίστοιχα).

Ο κ. Τσελέντης εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστικός, προσθέτοντας όμως ότι απαιτούνται μέτρα παρακολούθησης της σεισμικότητας, ενώ εκτίμησε ότι στην Ήπειρο η κοινοπραξία Repsol-Energean Oil κινείται προς την κατεύθυνση εντοπισμού και άντλησης φυσικού αερίου από ταμιευτήρες κι όχι πετρελαίου. Στην τοποθέτησή του, εμφανίστηκε δε κατηγορηματικά αντίθετος με την υλοποίηση μη συμβατικών μεθόδων εξόρυξης υδρογονανθράκων, όπως είναι το fracking (υδραυλική ρηγμάτωση) και η παραγωγή σχιστολιθικού αερίου.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσελέντης ξεκαθάρισε ότι οι γεωτρήσεις άντλησης υδρογονανθράκων προκαλούν σεισμικότητα. Το ζήτημα όμως, όπως είπε, είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα. «Στατιστικά, υπάρχει κάποιος, μικρός κίνδυνος, αν δει κανείς το σύνολο των γεωτρήσεων σε όλον τον κόσμο» τόνισε και, επικαλούμενος τον νόμο των πιθανοτήτων επί της ουσίας, έβαλε στην ίδια ζυγαριά την πρόκληση ενός σεισμού και ένα αεροπορικό ατύχημα.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της παρακολούθησης (σε πραγματικό χρόνο) της σεισμικής δραστηριότητας με την εγκατάσταση σεισμογράφων γύρω από τη γεώτρηση, προκειμένου να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια αν διαπιστωθεί ότι οι μικροσεισμοί προχωρούν σε κάποιο μεγάλο ρήγμα. Εκτίμησε δε ότι ένα τέτοιο σύστημα σεισμικής παρακολούθησης που συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πρέπει να ελέγχεται από το κράτος και όχι από τις εταιρίες.

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που υπάρχει με τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο για το σύστημα σεισμικής παρακολούθησης στο Ιόνιο, με αφορμή την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, δίνοντας έμφαση εμμέσως πλην σαφώς στους όρους και τους κανόνες που μπορεί να θέσει και η ίδια η αυτοδιοίκηση.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι κανόνες» υπογράμμισε, ιδίως από τη στιγμή που, όπως είπε, είναι σχεδόν αδύνατο να αποτραπεί η εξόρυξη υδρογονανθράκων λόγω των μεγάλων συμφερόντων που υπάρχουν (ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι είναι γενικότερα υπέρ των καθαρών μορφών ενέργειας, π.χ. αιολική, φωτοβολταϊκή).

Από την τοποθέτησή του, δεν έλειψε και η εκτενής αναφορά του στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι σεισμικές έρευνες από την κοινοπραξία Repsol-Energean Oil αυτή την περίοδο –έχουν ξεκινήσει ήδη στον Δήμο Ζίτσας. Για τον κ. Τσελέντη, υπάρχει άλλη μέθοδος, περιβαλλοντικά πιο φιλική, από αυτή που ακολουθείται με την τοποθέτηση εκρηκτικής ύλης για την παραγωγή σεισμικών κυμάτων: η παθητική σεισμική τομογραφία (καταγραφή σε σεισμογράφους των τοπικών μικροσεισμών για την απόδοση της εικόνας της δομής του υπεδάφους).

Στη συνέχεια, ο κ. Τσελέντης επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η κοινοπραξία θα κινηθεί με τις συμβατικές μεθόδους εξόρυξης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, το κοινό εξέφρασε ιδιαίτερα τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο της μη συμβατικής μεθόδου του fracking, με τον καθηγητή να καταθέτει την άποψη ότι «αν γίνει κάτι τέτοιο, θα γίνει στο τρίτο στάδιο της παραγωγής».

Αναφέρθηκε επίσης και στη μόνη μέχρι σήμερα περίπτωση αξιοποίησης κοιτάσματος πετρελαίου στην Ελλάδα: στον Πρίνο (η εταιρία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα Πρίνου είναι η Energean Oil). «Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, ούτε μόλυνσης, με την εταιρία να τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους. Και μέσα στη θάλασσα, οι καταστάσεις είναι πολύ δύσκολες» τόνισε.

Σημειωτέον ότι ο κ. Τσελέντης ξεκίνησε την ομιλία του στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση («όχι παιχνιδάκια μαζί μου» είπε μεταξύ άλλων), με αφορμή δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου τα οποία επιχείρησαν να δυναμιτίσουν το κλίμα ενόψει της παρουσίας του σε εκδήλωση της επιτροπής αγώνα κατά των υδρογονανθράκων.

πηγή : typos-i.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites