Σάββατο, 06/06/2020

Στην Ιταλία ο Γιάννης Μουζάλας-Τον συνόδευσε ο Μιλτιάδης Κλάπας

Ο κ. Μουζάλας συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ντομένικο Μαντσιόνε

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Κλάπα.


Ο κ. Μουζάλας συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ντομένικο Μαντσιόνε. Στην συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών ενώ έγινε αναφορά στην ανάγκη εμβάθυνσης του ευρωπαϊκού συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων καθώς και στην ανάπτυξη ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών.
Κατά την συνάντηση κατέστη σαφές ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι εθνικό ζήτημα της χώρας υποδοχής, αλλά είναι ευρωπαϊκό και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο από όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Μουζάλας συναντήθηκε με την πρόεδρο της ιταλικής βουλής κ. Λάουρα Μπολντρίνι. Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφρασε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης στην Ιταλία σχετικά με την όξυνση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης και την υποδοχή των ανθρώπων, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα παρόμοιο ζήτημα.
Η κ. Μπολντρίνι από πλευράς της εξέφρασε την εγγύτητα προς την Ελλάδα για τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που επιδεινώνεται από τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται από την τρόικα χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως «το έμβλημα της αδυναμίας της ευρωπαϊκής πολιτικής».
Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και στις δύο συναντήσεις στάθηκε στην αδήριτη ανάγκη για τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου προς την Ε.Ε. και στην πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα δεν γίνεται να αντιμετωπίζεται από τη στιγμή που ο πρόσφυγας ή ο μετανάστης έχει φτάσει στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπήρξε συνάντηση Εργασίας μεταξύ του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδη Κλάπα, υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του ιταλικού Υπουργείου Εργασίας με τον ΔΟΜ και την ANCI (Εθνική Ένωση Κοινοτήτων Ιταλίας) για ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας σχετικά με το «SPRAR» (πρόγραμμα δεύτερης υποδοχής και ένταξης) που έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία στην Ιταλία. Αντίστοιχο πρόγραμμα επιδιώκει να υλοποιήσει και η ελληνική πολιτεία.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ