Κρασί Πρέβεζας και με την …ΒΟΥΛΑ!

Προς την Απόδοση Τίτλου Γεωγραφικής Ένδειξης ΠΓΕ και για το κρασί της Πρέβεζας: Ταυτοποίηση 2 Ποικιλιών Αμπέλου
Στράτος Ιωάννου: «Θωρακίζουμε τα τοπικά μας προϊόντα: μετά τη Λιανοελιά και τα αλιεύματα Αμβρακικού, τώρα το κρασί της Πρέβεζας»    

  Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής απαντώντας στις σύγχρονες ανάγκες των αγορών για εξαιρετικά προϊόντα τοπικής προέλευσης και αποσκοπώντας στην ταυτοποίηση και λήψη του τίτλου Προϊόν με Γεωγραφική Ένδειξη για τα τοπικά μας προϊόντα, μετά από την Λιανοελιά και τα Αλιεύματα Αμβρακικού, προχωρά στην ταυτοποίηση 2 ποικιλιών αμπέλου της περιοχής μας, προκειμένου να λάβει και το κρασί που προέρχεται από αυτές τον τίτλο Προϊόν με Γεωγραφική Ένδειξη.
Σημειώνουμε ότι η απόκτηση αυτού του τίτλου φέρει πολλαπλά οφέλη, καθώς ενισχύει την αναγνωρισιμότητα του προϊόντος, την μοναδικότητά του και προσδίδει προστιθέμενη αξία και αίγλη, τόσο ο τόπος της προέλευσής του σε αυτό, όσο και αυτό στον τόπο προέλευσής του, εφόσον είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής σε συνεργασία με το Υ.Π.Α.Α.&Τ.  και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προσκάλεσε την κα Αικ. Μπινιάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Αμπελολογίας και μέλος της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Τμήματος Αμπέλου, για να προχωρήσει στην μακροσκοπική ανάλυση των  χαρακτηριστικών των δύο κυρίαρχων Ποικιλιών Αμπέλου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, της ποικιλίας “Διχάλι” και “Κορίθι”. Ο διαχωρισμός των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αναφερομένων ποικιλιών θα προσδώσει την τελική τους Ονοματολογία στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών Αμπέλου και ταυτόχρονα θα εισαχθούν στις ταξινομημένες ποικιλίες Οίνου με προέλευση και ταυτότητα την Γεωγραφική Περιοχή της Πρέβεζας.
Η πρωτοβουλία αυτή σε συνδυασμό με την οργάνωση του Αμπελουργικού Μητρώο το τελευταίο διάστημα  πέραν της αποτύπωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της αμπέλου και της ταξινόμησης των παραπάνω ποικιλιών, θέτει τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της Αμπελουργίας στο γεωγραφικό χώρο της Πρέβεζας δημιουργώντας Αμπελουργική Ζώνη στην οποία θα καλλιεργούνται οι αναφερόμενες τοπικές ταξινομημένες με Γεωγραφική Ένδειξη ποικιλίες οίνου και ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ίδρυση Οινοποιείων .
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου εξήρε την άριστη δουλειά που γίνεται από την Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας και δήλωσε ότι «η συστηματική προσπάθεια για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, για την ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων και το πάντρεμα με την τουριστική ανάπτυξη περνάει από τέτοιες διαδικασίες, οι οποίες κατοχυρώνουν για τα τοπικά μας προϊόντα την ταυτότητά τους, τα ιδιαίτερά τους ποιοτικά χαρακτηριστικά και διασφαλίζουν ότι αυτά θα διατηρηθούν και στο μέλλον. Έτσι, ισχυροποιούμε τη θέση τους μέσα στην ανταγωνιστική αγορά, ενισχύουμε την αναγνωσιμότητά τους και ανεβάζουμε και την αίγλη του τόπου μας, μέσω των εξαιρετικών μας προϊόντων.» 

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Μενδώνη επιμένει για έργα στην Νικόπολη – Ευρεία συσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού

05/12/2023, 3:04 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

“Στην Πρέβεζα αν δεν έχεις λεφτά να πας σε γιατρό, πεθαίνεις”

05/12/2023, 8:36 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

“Σφάξε με, αγά μου, ν’ αγιάσω”

28/11/2023, 8:37 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Έρχεται Πρέβεζα για το Νοσοκομείο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος;

28/11/2023, 4:14 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλ. Καχριμάνης : “Είναι σαν μας θεωρούν Αλβανία εδώ…”

23/11/2023, 8:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Πρέβεζας για το τραγικό δυστύχημα στο Βαθύ

23/11/2023, 8:51 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα» μοίρασε παραδοσιακά πολυσπόρια

23/11/2023, 8:43 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνεχίζεται η Διάθεση Δωρεάν Ψηφιακής Υπογραφής σε κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου Πρέβεζας

23/11/2023, 8:33 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites