Δευτέρα, 16/12/2019

Με αφορμή ένα βιβλίο…. (Του Γιώργου Φραγκούλη)

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Ντίνου Στυλιανού, “ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ Η.ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ-ΕΝΑΣ ΒΟΝΙΤΣΑΝΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ”, θα ήθελα- με την άδεια του συγγραφέα- να γνωρίσω στους Πρεβεζάνους αναγνώστες, μέσα σε πολύ λίγες γραμμές, ποιός ήταν ο Φιλοκτήτης Λαμπράκης, για το λόγο ότι έζησε και δραστηριοποιήθηκε- εμπορικά αλλά και καλλιτεχνικά- για μεγάλο διάστημα της ζωής του στην Πρέβεζα.

Ο Φιλοκτήτης Λαμπράκης,καταγόμενος από αρχοντική οικογένεια της Βόνιτσας, με μουσική παιδεία και με σπουδές Φαρμακευτικής, δραστηριοποιείται ως φαρμακοποιός στην Πρέβεζα από το 1918. Το φαρμακείο στεγάζονταν στο κτίριο όπου σήμερα βρίσκεται το κατάστημα παγωτών του Γιώργου Δημητρίου CHILLIBOX και η οικογένεια του Φιλοκτήτη διέμενε στον όροφο του κτιρίου. Εκτός από τη φαρμακευτική δημιουργεί και στη μουσική, στη ζωγραφική, στα σχέδια για αρδευτικά έργα, στις νέες καλλιεργητικές μεθόδους και βραβεύεται σε εκθέσεις γεωργικών προίόντων. Γράφει ποιήματα που χαρακτηρίζονται από  αίσθηση μοναξιάς προερχόμενης από την ανάμνηση, τη “σκιά” της χαμένης μητέρας του, που στερήθηκε μικρός. Το φαρμακείο του στην Πρέβεζα είναι η “φωλιά” των λογοτεχνών της περιοχής. Αποτελεί σεβαστό πρόσωπο στην κοινωνική ζωή της Πρέβεζας, τα παιδιά του έχουν τους καλύτερους παιδαγωγούς της Πρέβεζας, ενώ είναι μέλος του φαρμακευτικού συλλόγου και μόνιμο μέλος του συμβουλίου των ενόρκων στο δικαστήριο της Πρέβεζας. Κατά τον πόλεμο του 1940 , με τους βομβαρδισμούς των Ιταλών ο Φιλοκτήτης μεταφέρει την οικογένειά του στο αρχοντικό του στη Βόνιτσα και ο ίδιος συνεχίζει το επάγγελμά του στην Πρέβεζα. Η οικογένεια επιστρέφει για να ξαναφύγει πάλι για τη Βόνιτσα, όταν τα αγγλικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την Πρέβεζα.Πεθαίνει το 1942 από δυσεντερία και κηδεύεται στην Πρέβεζα.

Tην αναγγελία του θανάτου του ανέλαβε ο Νικάκης Θεόδωρος, υπάλληλος του Φιλοκτήτη στο φαρμακείο του.

Πιστεύω ότι κάθε Πρεβεζάνος πρέπει να διαβάσει το βιβλίου του Ντίνου Στυλιανού καθώς θα ανακαλύψει πολλά στοιχεία που συνδέουν τον Φιλοκτήτη Λαμπράκη με την Πρέβεζα.

                                           

                                                  O Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας

                                                                    Γεώργιος Φραγκούλης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ