Το διαζύγιο και επιπτώσεις του στα παιδιά (Του Μιχάλη Τσεντσερή)

Είναι αλήθεια ότι το διαζύγιο αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα με προεκτάσεις τόσο για τους δύο γονείς όσο και για τα ίδια τα παιδία αυτών. Πολλοί ρωτούν αλήθεια ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να χωρίσουμε ; Η απάντηση σίγουρα δεν καλύπτεται μέσω αριθμών .

Ένας γενικός κανόνας που σίγουρα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ο χωρισμός να μην συμπέσει χρονικά με ένα άλλο σοβαρό στρες στη ζωή σας ή στη ζωή τους –γενικά με κάποια άλλη μεγάλη αλλαγή. Πολύ βασικό είναι το γεγονός το πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή και για εσάς, πότε δηλαδή θα είστε εσείς έτοιμος ή έτοιμη για το χωρισμό.

diazygioΌταν λοιπόν ο γάμος είναι πολύ κακός, το διαζύγιο μπορεί να λυτρώσει το παιδί από όσα εξαιρετικά δυσάρεστα ήδη βιώνει. Κυρίως η περίοδος που το ζευγάρι βρίσκεται στα «χωρίσματα» αποτελεί μία περίοδο δύσκολη όπου η παραμέληση των παιδιών είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά. Τέλος ας μην λησμονεί κανείς και τις οικονομικές συγκυρίες, δεδομένου ότι το διαζύγιο έχει υπολογίσιμες οικονομικές συνέπειες τόσο για εκείνον που αναχωρεί όσο και για εκείνον που μένει με το παιδί.

Όσο και να φανεί δύσκολο οι επιπτώσεις ενός διαζυγίου εξαρτώνται κατά πολύ από τη συμπεριφορά των δύο γονέων μετά το διαζύγιο. Ωστόσο πολύ πιθανό είναι να υπάρξουν βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις στα παιδιά μετά από το χωρισμό των γονιών. Έτσι στα παιδιά μικρότερης ηλικίας συναντά κανείς κλάματα χωρίς αιτία, διαταραχή στο φαγητό πχ. ανορεξία, δυσκολίες στον ύπνο πχ. άρνηση του παιδιού να κοιμηθεί μόνο του, διακεκομμένος ύπνος ή εφιάλτες και παλινδρόμηση σε προηγούμενες συμπεριφορές (π.χ. ξαναζητούν πιπίλα ή «βρέχουν» το κρεβατάκι τους κ.λπ.) Γ

ια τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (δημοτικό σχολείο) πέρα από τα προαναφερόμενα μπορεί να εμφανίσουν κακές σχολικές επιδόσεις ,καταθλιπτική συμπεριφορά, αίσθημα ανεπάρκειας και μειωμένη αυτοπεποίθηση ,προβλήματα συμπεριφοράς ,ανυπακοή και άρνηση .

Τέλος για τα παιδιά στην εφηβεία είναι πιθανόν να υπάρξουν έντονες αντιπαραθέσεις και με τους δύο γονείς ,επιλογή «στρατοπέδου», δηλαδή σαφή ταύτιση με τον ένα γονέα προβλήματα στις σχολικές επιδόσεις, κατάθλιψη και παθητικότητα, πρόωρη «ωριμότητα» και ανάληψη πρωτοβουλιών ή ρόλων ενηλίκων ,δυσκολία στις ερωτικές σχέσεις (αγόρια και κορίτσια)


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ρύθμιση χρεών και νέος Πτωχευτικός Κώδικας : «Δεύτερη ευκαιρία» ή μια ακόμη τρύπα στο νερό;

10/06/2021, 12:06 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κώστας Μπάρκας “Εργασιακό Νομοσχέδιο: Για εργαζόμενους, ή για λάδι;”

08/06/2021, 4:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πανσέληνος – Το ποίημα του μαθητή Σταύρου Πρέντζα

31/05/2021, 10:03 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κοσμάς Κοψάρης: «Γιώργος Χρονάς … ο μοναχικός ταξιδευτής της ύπαρξης»

28/05/2021, 12:17 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Γιώργος Μπούρας : Ο μαθητής της Γ’ Τάξης του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας με το αστείρευτο ταλέντο

25/05/2021, 4:59 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites