Δεν φταίει μόνο η κακοκαιρία, αλλά και η έλλειψη υποδομών στην Ήπειρο

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ!
Το Κράτος συχνά παραλαμβάνει προβληματικά έργα (δρόμους, αντιπλημμυρικά, αρδευτικά κ.α.) και τα δίνει προς χρήση στους πολίτες
Σήμα κινδύνου από κατοίκους του Περάματος • Σκληρή κριτική στο Δήμο Ιωαννιτών από παρατάξεις της Αντιπολίτευσης

• Κι ενώ στα λευκά έχουν ντυθεί τα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων, με τα αποχιονιστικά μηχανήματα να βρίσκονται στις επάλξεις για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί, από χθες που έχουν κοπάσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ολόκληρη η Ήπειρος μετράει τις πληγές της.
Η ύφεση όμως των καιρικών φαινομένων δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ, αφού ένα νέο δελτίο επιδείνωσης από την ερχόμενη Παρασκευή θέτει σε συναγερμό τις αρχές, καθώς προειδοποιεί για νέες καταιγίδες και χιονοπτώσεις.
Βέβαια από χθες άρχισε η καταγραφή των πρώτων ζημιών τόσο στο οδικό δίκτυο, όσο και στις περιουσίες κατοίκων, λόγω πλημμυρών και κατολισθητικών φαινόμενων που παρατηρήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις.

Τεράστιες οι ευθύνες!
Μπορεί να είναι ακόμη νωρίς για καταλογισμό ευθυνών, αλλά οι βιβλικές καταστροφές σε ολόκληρη την Ήπειρο δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στα καιρικά φαινόμενα, γιατί δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι οι ανθρώπινες παραλείψεις, η διαχρονική αδιαφορία και η έλλειψη βασικών υποδομών έπαιξαν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο, ώστε πολλές περιοχές της Ηπείρου σήμερα να έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Αυτές μάλιστα θα μπορούσαν να ήταν πολύ πιο περιορισμένες, εάν υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία και τα μέσα πρόληψης.
Η τελευταία λοιπόν κακοκαιρία που έπληξε ολόκληρη την Ήπειρο ήταν τέτοιας έντασης, που η περιοχή μας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού δρόμοι κόπηκαν, οικισμοί, σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές επιχειρήσεις «πνίγηκαν» από τα νερά, ενώ καθιζήσεις, καταπτώσεις, κατολισθήσεις παρατηρήθηκαν σχεδόν σε όλο το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο.

Προβληματικές υποδομές
Οι δυσάρεστες συνέπειες της κακοκαιρίας αποδεικνύουν περίτρανα ότι υπάρχει τρομακτική έλλειψη ακόμη και βασικών υποδομών, αφού και όσες υπάρχουν οι περισσότερες έγιναν με έργα – μπαλώματα. Είτε πρόκειται για οδικά, είτε αντιπλημμυρικά, είτε αρδευτικά, οι ευθύνες βαρύνουν κυρίως όσους τα παραλαμβάνουν, χωρίς πρώτα να γίνουν οι αυστηροί έλεγχοι ότι τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα, ότι δηλαδή έχουν στερεωθεί σωστά, ότι έπεσαν τα κατάλληλα υλικά κ.α. Τέτοιοι έλεγχοι που απ΄ ότι φαίνεται δεν γίνονται ή σπάνια γίνονται. Για να μην αναφερθεί κανείς στις παρόχθιες περιοχές, σε πολλές από τις οποίες – και μέσα στις κοίτες των ποταμών – έχουν γίνει παράνομες αμμοληψίες και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μέχρι και η Εγνατία Οδός, ένα τόσο σημαντικό και σύγχρονο έργο, το οποίο όμως σε κάποια σημεία του, όπως στο ύψος της Πεδινής, παρουσιάζει σοβαρά τεχνικά προβλήματα.  Δεν είναι δυνατόν να πλημμυρίζει αυτός ο χρυσοπληρωμένος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, όπως συνέβη το 2010 και να πρέπει να τοποθετείται άμμος για να προληφθούν μεγάλες ζημιές!
Η κακοκαιρία των τελευταίων ωρών έβγαλε στην επιφάνεια τις εγκληματικές παραλείψεις των εκάστοτε κυβερνώντων, αλλά και αυτοδιοικητικών. Τουλάχιστον οι τωρινές καταστροφές ας αποτελέσουν «οδηγό» για την στάση τους από εδώ και πέρα, προκειμένου να προλαμβάνουν δυσάρεστες καταστάσεις.

Στο Δήμο Ιωαννιτών
Πολλά προβλήματα παρατηρήθηκαν και στο Δήμο Ιωαννιτών, με τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για έλλειψη προληπτικών μέτρων.
Ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας σε χθεσινή δήλωσή του με αφορμή τα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα, παραδέχθηκε ότι σε μεγάλο βαθμό φταίει η ανθρώπινη παρέμβαση των τελευταίων χρόνων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι «απαιτείται πρωτίστως η χρηματοδότηση μιας επίκαιρης μελέτης για τη συνολική διαχείριση των υδάτων στο Λεκανοπέδιο, με βάση τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, έτσι ώστε να κατευθυνθούμε στις αποτελεσματικές παρεμβάσεις που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα».
Παράλληλα ανέφερε ότι χρειάζεται αντικατάσταση του παλιού και φθαρμένου θυροφράγματος της Λίμνης Παμβώτιδας, με ένα νέο σύγχρονο μηχανισμό που θα λειτουργεί ως «υπερχειλιστής», σε συνδυασμό με την επανεξέταση του ύψους της στάθμης, δυο θέματα που όπως είπε θα τεθούν από το Δήμο Ιωαννιτών  στη νέα πολιτική ηγεσία των αρμοδίων υπουργείων.

Η παράταξη Γκόντα
Για ανικανότητα και αδιαφορία να διαχειριστεί ο Δήμος την κατάσταση που προέκυψε μετά τα έντονα καιρικά  φαινόμενα κάνει λόγο η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία»  του Ν. Γκόντα. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας για προληπτική παρέμβαση με έργα υποδομής, εν τούτοις ο Δήμος μας βρέθηκε ανέτοιμος να αντιμετωπίσει πλημμυρικά φαινόμενα σε όλο τον Δήμο, όπως εκείνα στην περιοχή Μπάφρας-Νεοκαισάρειας, Παμβώτιδας, Πεδινή, Βοτανικό, Αμπελιά.
»…Θα πρέπει πάραυτα να ληφθεί μέριμνα, ώστε  η λειτουργία των καταβοθρών  στην περιοχή Μπάφρας, να γίνεται ανεμπόδιστα, αφού πρώτα καθαριστούν από κάθε είδους φερτά υλικά».

Η «Αριστερή Παρέμβαση»                    
Αντιπλημμυρική προστασία «εδώ και τώρα» ζητά με χθεσινή ανακοίνωσή της και η «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα», τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα για άλλη μια φορά καταστρέφουν το λεκανοπέδιο και οι πολίτες βλέπουν ανήμποροι τα αποτελέσματα, πρωτίστως των καιρικών συνθηκών και αμέσως μετά την απουσία των αντιπλημμυρικών έργων. Οι κάτοικοι της Πεδινής και της Αμπελιάς, της Νεοκαισάρειας και της Μπάφρας είναι σε υδάτινο κλοιό. Πριν από μερικές εβδομάδες πολίτες κατέθεσαν αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα έργα της Ιόνιας οδού και το φόβο τους ότι θα προκληθούν πλημμύρες από την αμέλεια των κατασκευαστών».
Η Λαϊκή Συσπείρωση
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ιωαννιτών Δ. Τασιούλας με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Δημοτ. Συμβουλίου ζητά να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης σε έκτακτη συνεδρίαση, με θέμα τις καταστροφές από τις  πρόσφατες βροχοπτώσεις, καθώς και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Δημοτική Αρχή.
«Η επίκληση δήθεν “ακραίων καιρικών φαινομένων” χρησιμοποιείται ως δικαιολογία, για να κρύψει την έλλειψη μέτρων πρόληψης και σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, εγγειοβελτιωτικών έργων και υποδομών, τα οποία κατά το παρελθόν πάρα πολλές φορές έχουμε ζητήσει.
Το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά οι ίδιες περιοχές να πλημμυρίζουν, κάθε φορά οι ίδιοι δρόμοι να καταστρέφονται  και φυσικά οι  μεγάλες υλικές ζημιές να πλήττουν  πρώτα και κύρια τα λαϊκά στρώματα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή.

Αντιδράσεις από το Πέραμα
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν όμως και κάτοικοι του Περάματος, τα σπίτια των οποίων βρίσκονται πολύ κοντά και πίσω από το θυρόφραγμα και τα οποία έχουν πλημμυρίσει εδώ και μέρες, με την απόγνωση των δέκα πληγέντων οικογενειών να είναι μεγάλη και να ζητούν στήριξη από τις αρμόδιες αρχές.
«Είμαστε για τρίτη μέρα πλημμυρισμένοι, έχουν όλα φρακάρει, δεν μπορούμε ούτε στο μπάνιο να πάμε»,  λένε χαρακτηριστικά και υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Δήμο, στον οποίο απευθύνθηκαν, αλλά χωρίς να πάρουν απαντήσεις.
«Μας ζητούν να κάνουμε υπομονή, αλλά δεν αντέχουμε άλλο», λένε και υποστηρίζουν ότι όσες φορές κι αν έπαθαν ζημιές από το 2011 ποτέ δεν αποζημιώθηκαν και ποτέ δεν έγιναν παρεμβάσεις.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites