ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ: Επειδή κλείνουν δύο χρόνια κοροϊδίας και εξαπάτησης, από την κυβέρνηση προς χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες.

O Σύλλογος Αγροτικής Αγοράς Πρέβεζας «Αμάλθεια», απαρτίζεται από πωλητές της πρώτης πανελλαδικής αγοράς παραγωγών, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία ομάδας παραγωγών από το Νομό Πρέβεζας, υποστηριζόμενος αρχικά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ.). Οι εξελίξεις που ακολούθησαν απέδειξαν ότι αυτή η στήριξη ήταν προσχηματική και σύντομα μετασχηματίστηκε σε διώξεις και πρόστιμα, με τα ζητήματα της οργάνωσης και της απευθείας διάθεσης των αγροτικών προϊόντων  να παραμένουν άλυτα.

Σε αυτές τις αγροτικές αγορές απευθείας διάθεσης προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές, οι τιμές παραγωγού διαμορφώνονταν πολύ χαμηλότερα από τις τιμές χονδρικής και αντίστοιχα οι τιμές καταναλωτή ήταν μειωμένες κατά 50% περίπου σε ετήσια βάση από τις προϋπάρχουσες τιμές λιανικής στις αλυσίδες των Super Markets  και των  οπωροπωλείων της πόλης.  Επρόκειτο για μια  κατάσταση θετικού ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, σε μια περίοδο εντεινόμενης λιτότητας και  εξανέμισης των  εισοδημάτων των συμπολιτών μας.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αποδείχθηκε από τις εξελίξεις, το Υπ.Α.Α.Τ. πιο πολύ ενδιαφέρθηκε  και εστίασε την προσοχή του στη  λειτουργία ιδιωτικών αγροτικών αγορών, υποστηρίζοντας μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κρυονερίου Αττικής, όπου με παρουσία του  πρώην Υπουργού κ. Τσαυτάρη έγιναν τα εγκαίνια  των “ιδιωτικών αγροτικών αγορών”, έχοντας ως στόχο την ενθάρρυνση και επέκταση αντίστοιχων επιχειρηματικών σχεδίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ελαχιστοποιώντας τις θετικές συνέπειες για τους καταναλωτές. Πρόκειται για το πλάνο των “farmers markets republic” του κ. Κουτσολιούτσου των ΚΑΕ-FOLLIE FOLLIE, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αξίζει να επισημανθεί, ότι οι τελευταίες δε διώκονται και δε τρομοκρατούνται  όπως συμβαίνει με τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς ανά τη χώρα, οι οποίοι παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. είναι διπλά υπεύθυνη για την  κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Όχι μόνο παραβίασε την αρχική δέσμευσή της πριν δύο (2) χρόνια για την αναγκαιότητα θεσμικής υποστήριξη της λειτουργία των “αγορών αγροτών”, αλλά  με τη στάση της ,τελικά, επιδείνωσε  τις συνθήκες διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, πριμοδοτώντας επιχειρηματικά συμφέροντα.

Πιο συγκεκριμένα,  το Υπ.Α.Α.Τ.  προχώρησε  σε  τρεις (3) παρεμβάσεις:

1) Μετά από πολύμηνες διαμαρτυρίες των παραγωγών, ψηφίστηκε ο ν.4235/2014 “περί αγροτικών αγορών”, που περιελάμβανε το άρθρο 56, μόλις 10 σειρών, του οποίου η υλοποίηση εκκρεμεί ακόμα, καθώς δεν έχει υπογράφει από τον Ιανουάριο η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)  που θα  ρύθμιζε την λειτουργία των αγορών αυτών.

2) Με την ψήφιση του ν.4264/15-05-2014, η κατάσταση γίνεται τραγική.                    Αφαιρείται το δικαίωμα της ανανέωσης αδειών περί στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου (μέσω της κατάργησης του Π.Δ. 254/2005)  και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απόγνωση χιλιάδες αγρότες σε όλη την χώρα. Αγρότες που με τις ετήσιες άδειες των Περιφερειακών Ενοτήτων, καθώς και με άδεια κατάληψης χώρου από δημοτικές, κρατικές, λιμενικές κτλ αρχές, πωλούσαν τα προϊόντα  τους  με νόμιμο τρόπο, έχοντας ταμειακές μηχανές, ζυγαριές, δελτία αποστολής στο εθνικό δίκτυο, πλατείες, πάρκα, τουριστικές περιοχές, παραλίες με απευθείας πώληση κάθε λογής προϊόντων. Ο ν.4264 τερματίζει αυτή την κατάσταση και θέτει το εκβιαστικό δίλημμα σε χιλιάδες παραγωγούς αγρότες: χονδρεμπόριο (σούπερ μάρκετ) ή λαϊκή αγορά, που στην περίπτωση της Ηπείρου υπάρχει μόνο στα Ιωάννινα.

Μετά από αυτές τις παρεμβάσεις, οι αγρότες της Πρέβεζας έγιναν έρμαιο διώξεων, με επιβολή προστίμων και τρομοκράτηση. Η αγροτική αγορά της Πρέβεζας είναι πλέον μετέωρη, οι αγρότες-παραγωγοί απειλούνται με διώξεις , κατόπιν καταγγελιών. 

Επειδή οι παραγωγοί εποχιακών προϊόντων αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να εκδώσουν ή να θεωρήσουν άδειες για λαϊκή, γιατί δεν λειτουργούν οι Τριμελείς Επιτροπές των Δήμων που χορηγούν τις σχετικές βεβαιώσεις, αφού ο νόμος 4264/2014 κατάργησε τις παλιές επιτροπές και οι καινούργιες δεν έχουν ακόμα συγκροτηθεί, γιατί δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ.

Επειδή ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ για να λειτουργήσει και επίσημα η «Αγορά Παραγωγών» που θεσμοθετήθηκε με το Ν. 4235/2014 από τον περασμένο Φλεβάρη, με αποτέλεσμα η Αγορά να βρίσκεται στον αέρα και όπως επισημαίνει και ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας οι αγρότες από δω και στο εξής παύουν να έχουν το δικαίωμα να πουλάνε τα δικά τους προϊόντα απευθείας στον καταναλωτή με άδειες υπαίθριου εμπορίου.
Επειδή κλείνουν δύο χρόνια κοροϊδίας και εξαπάτησης, από την κυβέρνηση προς χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα η παραμονή/παράταση των αδειών των αγροτών –παραγωγών περί στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου για προώθηση των προϊόντων τους, εν όψει του Καλοκαιριού ;
2) Θα ψηφίσει άμεσα την χρονίζουσα ΚΥΑ, προκειμένου να καταστεί εύρυθμη η λειτουργία των «Αγροτικών Αγορών»; 
3) Θα νομοθετήσει το δικαίωμα λόγου σε αγροτικούς συλλόγους, δήμους, ομάδες παραγωγών, από κοινού με την πολιτεία, όσον αφορά στην έκδοση αδειών και στην γενικότερη πολιτική για το θέμα;

Ο ερωτών Βουλευτής:
Μπάρκας Κώστας


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

Uncategorized

Συναυλία από τμήματα Μουσικής του Δήμου Πάργας

28/06/2023, 5:59 μμ

Uncategorized

Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο Αντώνης Μπέζας

11/06/2023, 11:11 μμ

Uncategorized

Online Dating Safety and How to Recognize Red Flags

14/02/2023, 11:02 μμ

Uncategorized

«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου στην Πρέβεζα

21/06/2022, 12:02 μμ

Uncategorized

Η Πάργα απο ψηλά (Αφήγηση)

11/06/2022, 2:56 μμ

Uncategorized

“Πρωταθλητές” στην ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Ζηρού

03/06/2022, 10:37 πμ

Uncategorized

ΑντιΝΑΤΟϊκή διαδήλωση σε Πρέβεζα και Άκτιο – Έκαψαν σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ – Έγραψαν συνθήματα έξω από τη ΝΑΤΟική βάση στο Άκτιο

18/04/2022, 9:33 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites