ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ: Το μήνυμα που στέλνει η ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. στον αγροτικό κόσμο είναι σαφέστατα ξεκάθαρο και εκβιαστικό.

Στις 18-06-2014, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας,  κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα:¨προβλήματα αγροτών-παραγωγών σχετιζόμενα με την ανεπαρκή θεσμοθέτηση των «Αγροτικών Αγροτών» για απευθείας ανάθεση των προϊόντων τους¨.
Η προσπάθεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ.) για τη δημιουργία «Αγροτικών Αγορών» (Farmers’ Markets) στην Πρέβεζα και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις επιταγές των μνημονίων και της τρόικας. Η αρχική του στήριξη σε ομάδες παραγωγών της Πρέβεζας, όπως αποδείχθηκε ήταν προσχηματική, καθώς η πραγματική του πρόθεση υπήρξε η προώθηση ιδιωτικών αγροτικών αγορών, οι οποίες υπηρετούν τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών, όπως στην περίπτωση του Κρυονερίου Αττικής.
Ο εμπαιγμός του Υ.π.Α.Α.Τ. απέναντι στους αγρότες-παραγωγούς της Πρέβεζας, εκφράστηκε αρχικά με τη καθυστέρηση έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.), η οποία θα ρύθμιζε τη λειτουργία των «Αγροτικών Αγορών» και ολοκληρώθηκε με τη ψήφιση του Ν.4264/15-05-2014, βάσει του οποίου οι αγρότες δε δικαιούνται να ανανεώσουν τις άδειές τους περί στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου, προκειμένου να πωλήσουν τα προϊόντα τους. Το μήνυμα που στέλνει η ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. στον αγροτικό κόσμο είναι σαφέστατα ξεκάθαρο και εκβιαστικό: προώθηση των προϊόντων τους μέσω χονδρεμπορίου (αλυσίδες σούπερ μάρκετ) ή μέσω της συμμετοχής τους στη λαϊκή αφορά των Ιωαννίνων, οδηγώντας τους με μαθηματική ακρίβεια στην απόγνωση και την εξαθλίωση.
Ο νεος Υπουργός ρωτήθηκε σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα η παραμονή/παράταση των αδειών των αγροτών-παραγωγών περί στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου για προώθηση των προϊόντων τους, εν όψει του Καλοκαιριού. Επιπρόσθετα, ρωτήθηκε αν θα ψηφιστεί άμεσα η χρονίζουσα ΚΥΑ για να καταστεί εύρυθμη η λειτουργία των «Αγροτικών Αγορών». Τέλος, ρωτήθηκε αν το Υπουργείο σκοπεύει να νομοθετήσει το δικαίωμα λόγου σε Δήμους, αγροτικούς συλλόγους, ομάδες παραγωγών, από κοινού με την πολιτεία, όσον αφορά στην έκδοση αδειών και στη γενικότερη πολιτική για το θέμα.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι η επερχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς έχει ως στρατηγικό στόχο τη  ριζοσπαστική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα και την ανάδειξή του ως κινητήριας δύναμης για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, που θα στοχεύει στην αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων, στη στήριξη των μικρομεσαίων παραγωγών, στη σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων, καθώς  και στην προστασία του περιβάλλοντος.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής Ν. Πρέβεζας – ΣΥΡΙΖΑ


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites