Εμείς και οι άλλοι . . .

 Το έναυσμα για αυτή τη δημοσίευση μου το έδωσε η αρχειοθέτηση αυτές τις μέρες υλικού από την αδελφοποιημένη με τη δική μας, πόλη Μπαντόραν της Ιρλανδίας.

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
• Σάββατο 30 Ιουλίου 2012 βρέθηκα για λίγο (περαστικός) με πολιτικό πρόσωπο που συνοδεύονταν από κάποιον (δεν γνωρίζω την ιδιότητά του). Κάναμε μία μικρή συζήτηση για το θέμα της ακτής και την αστοχία της εκσκαφής στην Κυανή ακτή (εικόνα 3).
Στην παρατήρησή μου ότι με την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος και τις διαδοχικές επιστρώσεις (φυσική διαδικασία) το υλικό αυτό με την επίδραση και άλλων παραγόντων (φερτό υλικό βροχής κλπ) «εδαφοποιείται» (κομποστοποιείται), αποκτά χλωρίδα (εικόνα 3) και αναπληρώνει την ακτή, ο εν λόγω κύριος μου μίλησε με απαξιωτικό τρόπο και με μία απλοϊκή λογική, για το πώς είναι δυνατόν το φύκι να γίνεται έδαφος.  Ο εν λόγω κύριος πιθανόν να συμβουλεύει και τους άρχοντές μας.
        Έχει λοιπόν γούστο να γκουγκλάρετε στη λέξη φύκια για να δείτε τι γίνεται:
        Υλικά κατάλληλα για κομποστοποίηση:
        Φύλλα από φυτά και δέντρα.
        Υπολείμματα καλλωπιστικών φυτών δέντρων (κλαδιά, βλαστοί).
       ……………………
Ροκανίδια και πριονίδια ξύλου σε μικρές ποσότητες (όχι εμποτισμένης ξυλείας).
…………………….
Φύκια θάλασσας
………………………..
Κοπριά από αιγοπρόβατα και βοοειδή κλπ

Λοιπόν, ένα καταπληκτικό λίπασμα και οικολογικό 100% είναι τα φύκια από την θάλασσα
……………………….
φύκια. Συμφωνώ ότι είναι δώρο θεού, δωρεάν λίπασμα στις παραλίες μας
……………………….
Για τρίτη χρονιά εφαρμόζεται φέτος στην Κυπαρισσία η κομποστοποίηση φυκιών από παραλίες της περιοχής. Η διαδικασία ξεκίνησε χθες, με τη συγκέντρωση των φυκιών από την κεντρική παραλία του Αϊ-Λαγούδη. Με την κατάλληλη βιολογική, φιλική προς το περιβάλλον επεξεργασία και τη χρήση οργανικής ύλης, σε 1 χρόνο περίπου τα φύκια αυτά θα έχουν μετατραπεί σε ένα πολύτιμο υλικό το
οποίο – μέσω της εταιρείας που κάνει την κομποστοποίηση – θα φτάσει στην αγορά. Όπως μας εξήγησε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης, είναι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που ξεκίνησε από τον πρώην Δήμο Κυπαρισσίας και θα συνεχιστεί, ενώ στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι η ένταξη και άλλων παραλιών του καλλικρατικού δήμου. Αναλυτικά ………………………….

• Καλοκαίρι 2012. Κυανή ακτή. Μια μητέρα αναστατωμένη προέτρεπε τον μικρό της μες στη θάλασσα να φύγει από το σημείο που στέκονταν γιατί στον πυθμένα ήταν “λεκές”. Ο λεκές ήταν το φύκι. Πιθανόν η κυρία ήταν από αυτούς που προέτρεψαν «άρχοντα» στο Δήμο μας  να προχωρήσει σε απόσυρση των φυκιών της παραλίας με το γνωστό καταστροφικό αποτέλεσμα. Κατά το μυαλό της κυρίας αυτής ποιος ξέρει τι τέρατα ή ξωτικά κρύβονταν στα φύκια και κινδύνευε.

• Στη φωτογραφία (1) Απρίλιος 2004 στην αδελφοποιημένη με τη δική μας, πόλη Bundoran της Ιρλανδίας. Η πινακίδα κατευθύνει στο SEAWEED BATHS (λουτρά με φύκια). Το μέρος αυτό στήριξε την τουριστική του ανάπτυξη σε αυτήν την παραλία με το φύκι (φυκοθεραπεία).

• Στη φωτογραφία (2) -5 Φεβρουαρίου 2013 – αποτυπώνεται η φυσική προστασία της ακτής από το συσσωρευμένο όγκο φυκιών που η ίδια η θάλασσα δημιούργησε. Το φύκι αυτό σύμφωνα και με το μελετητή του έργου προστασίας  και με τη γνωμάτευση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου που επέβλεψαν το έργο, δεν αποσύρεται το καλοκαίρι αλλά διευθετείται για την ομαλή πρόσβαση των λουομένων. Πράξεις σαν τη περυσινή (εικόνα 3), φθηνής μικροπολιτικής λογικής έναντι ανθρώπων σαν την κυρία του παραδείγματος, ας ελπίσουμε ότι δεν θα επαναληφτούν.

                                                                                                 Κώστας Καλέντζης


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites