Με δάδες και φωτιές το Χειμαδιό καλωσόρισε την άνοιξη και γιόρτασε την απελευθέρωση από τους Τούρκους

Το έθιμο της Λαμπαδηφορίας αναβίωσε και εφέτος το χωριό Χειμαδιό στην Πρέβεζα, σήμερα Πέμπτη 24 Μαρτίου, παραμονή του Ευαγγελισμού, στις 19:00 το βράδυ.

Μικροί και μεγάλοι, με αναμμένες δάδες, περπάτησαν στους δρόμους του χωριού, σε ανάμνηση ενός εθίμου αρκετά παλιού που γινόταν πάντα στις 24 Μαρτίου και έρχεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τότε που είχε συνδυαστεί η Ανάσταση του Χριστού με την Ανάσταση του Γένους και την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους. 

 Οι κάτοικοι περιδιάβαζαν τα σοκάκια με αναμμένες δάδες φτιαγμένες από κονσερβοκούτια τα οποία γέμιζαν με στάχτη και στουπί και στη συνέχεια άναβαν τη φωτιά.
 Οι φωτιές άναψαν στην κεντρική πλατεία του Χειμαδιού όπου δεκάδες κάτοικοι του χωριού ήταν συγκεντρωμένοι και παρακολούθησαν τα χορευτικά τμήματα του Δήμου Πρέβεζας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιχαλιτσίου, τα οποία χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, ενώ οι επισκέπτες γεύτηκαν σπιτικές χειροποίητες γεύσεις που είχαν ετοιμάσει ειδικά για την εκδήλωση οι γυναίκες του Συλλόγου του χωριού.Share on Google Plus

Γράφει η mypreveza gr

Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΕΔ (Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων). Αρχισυντάκτρια του mypreveza.gr