Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

Το τμήματος Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) σας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα: «Ο ρόλος του/της αρχιτέκτονα και τα δικαιώματα μας στο επάγγελμα», την 25η Απριλίου στις 19.30 στην Δημοτική Πινακοθήκη Γ. Μόραλης στο κέντρο της Πρέβεζας.
Προσκεκλημένη ομιλήτρια η Τόνια Κατερίνη: Αρχιτέκτονας μηχανικός, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, πρώην πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και μέλος της Επιτροπής επαγγελματικών δικαιωμάτων της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA).
Προλογίζει ο Κωνσταντίνος Τσούτσης, Αρχιτέκτονας μηχανικός, Πρόεδρος τμήματος Πρέβεζας ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ και Μέλος ΔΣ του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ.
Λίγα λόγια για την εκδήλωση:
Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείτε νέα ανάπτυξη στον κατασκευαστικό κλάδο στην χώρα μας και κατά συνέπεια αύξηση του όγκου δουλειάς των μηχανικών αλλά και των απαιτήσεων σε τεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Οι πιέσεις των πελατών ή/και εργοδοτών σε μια «καλπάζουσα» αγορά μας βρίσκουν υπόλογους/ες -και πολλές φορές μόνους/ες- απέναντι σε σειρά παραμέτρων πέρα από τον ελέγχου μας.
Ταυτόχρονα προστίθενται επιπλέον καθήκοντα με βάση τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο νομοθετικό πλαίσιο και ειδικότερα με τη μεταφορά μεγάλου μέρους των ευθυνών ελέγχου στους/ις ιδιώτες μηχανικούς, την πολυνομία που διατηρείτε, τις «ασάφειες» ή ακόμη και τις αντισυνταγματικές διατάξεις. Την ίδια στιγμή η επανακατοχύρωση ελάχιστων αμοιβών συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο. Πρόσθετα η καθημερινότητα των μηχανικών, που ζουν από την εργασία τους, επιβαρύνεται από την δραματική υποστελέχωση και θεσμική
απαξίωση των πολεοδομιών, αλλά και την εν γένει υποβάθμιση των τεχνικών υπηρεσιών δημοσίου και ΟΤΑ. Οι προηγούμενες επιβαρύνσεις θέτουν σε πολλές περιπτώσεις το επιστημονικό αντικείμενο σε δεύτερη μοίρα.
Η ελεύθερη αρχιτεκτονική παραγωγή δυσκολεύεται μέσα σε αυτό το περιβάλλον να βρει χώρο να ανθίσει. Η μανιέρα αισθητικών μοτίβων φαινομενικού πλούτου και η συνεχής αναπαραγωγή πανομοιότυπων «εμπορικών» εικόνων επιβάλετε -μέσα στα εξουθενωτικά ωράρια και στρεσογόνες συνθήκες εργασίας- στους όρους διαπραγμάτευσης του ρόλου μας. Σύνηθες είναι ακόμη το επιστημονικό αντικείμενο να υποβαθμίζεται από την συμπίεση του χρόνου μελέτης (εκπόνηση μελετών στο 1/3 ή και λιγότερο) λόγο των πολλαπλών καθηκόντων και
της αφιέρωσης μεγάλου μέρους της εργασιακής καθημερινότητας σε περιφερειακά του αντικειμένου μας ζητήματα. Πάντα το περιεχόμενο του επαγγέλματος μας ήταν σύνθετο, όμως την τρέχουσα περίοδο και στις σημερινές συνθήκες, οι απαιτήσεις τείνουν να υπερκεράσουν τις αντοχές μας ως άμεσων παραγωγών του δομημένου περιβάλλοντος στη χώρα.
Ποιος είναι ο ρόλος του αρχιτέκτονα στην Ελλάδα του σήμερα; Έχει δυνατότητα να εξασκήσει το επάγγελμά του σύμφωνα με τις βασικές αρχές της επιστήμης και της τεχνικής; Ποιος η θέση του ως προς τις ανάγκες της κοινωνία; Ποιες είναι τελικά οι αρμοδιότητές του, οι ευθύνες και τα δικαιώματά του;
Τα ζητήματα αυτά απασχολούν το σύνολο του κλάδου των μηχανικών και ακόμη περισσότερο εμάς τους/τις αρχιτέκτονες, για αυτό σας περιμένουμε στην εκδήλωση του Τμήματος μας, να σας ακούσουμε, να συζητήσουμε και να συγκροτήσουμε συλλογικές απαντήσεις, την Πέμπτη στις 19.30 στην Δημ. Πινακοθήκη Γ. Μόραλης.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites