Τα ακαθάριστα δάση στον Νομό Πρέβεζας στο επίκεντρο της Συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Ιουνίου στις 10.00 πμ η 2η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πρέβεζας για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου με θέμα την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και την καλύτερη αντιμετώπιση τους σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ζήτησε την αδιάλειπτη επαγρύπνηση όλων για την εξασφάλιση των άριστων αποτελεσμάτων στην πολιτική προστασία.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πραγματοποιούμε τη 2η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών των ημερών, με την παρουσία υψηλών θερμοκρασιών καθώς και των δυνατών ανέμων που αναμένονται, με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία σε επίπεδο συντονισμού, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες εξελίξεις.

Εκφράζω την ικανοποίησή μου και την ευγνωμοσύνη μου προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και ιδιαιτέρως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την έως τώρα ετοιμότητά τους και την άμεση και σωτήρια παρέμβασή τους όπου χρειάστηκε, κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο και τονίζω ότι η Περιφέρεια Ηπείρου στέκεται πάντα δίπλα στις υπηρεσίες σε ό,τι χρειαστούν για να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία στην υπόλοιπη αντιπυρική περίοδο».

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και οι αναγκαίες ενέργειες που δύνανται να συμβάλλουν στην πρόληψη και καταστολή ενδεχόμενων πυρκαγιών στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας, Βασίλης Κορμέντζας έκρουσε για ακόμα μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου προς τους Δήμους Πρέβεζας και Πάργας για τα ακαθάριστα δημοτικά δάση για τα οποία δεν έχουν συντάξει μελέτες διαχείρισης, ενώ ζήτησε να εντοπίσουν τις ανεξέλεγκτες Χ.Α.Δ.Α και να κάνουν μηνύσεις κατά αγνώστων. Αναφορικά με το αισθητικό δάσος της Ακτής Νικοπόλεως (Μονολίθι) που έχει έκταση 680 στρέμματα, ο κ. Κορμέντζας επεσήμανε ότι, έχει κάνει ο ίδιος πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και η μελέτη είναι στην φάση έγκρισης, ώστε να αρχίσουν οι εργασίες καθαρισμού από ειδικό συνεργείο. Για το δάσος της Λούτσας τόνισε πως πρέπει να γίνουν τρεις κάθετοι δρόμοι για την διαφυγή των οχημάτων, για να μην γίνει η περιοχή δεύτερο Μάτι. “Πρέπει να ξεφρακάρουν τα οχήματα που είναι παρκαρισμένα ένθεν και ένθεν της Παραλιακής Οδού Βράχου – Λούτσας, διότι το καλοκαίρι και ειδικά Σαββατοκύριακα δεν γίνεται να περάσει κανένας, δεν θα κινηθεί όχημα της Πυροσβεστικής και οι ίδιοι θα καούν ζωντανοί. Θα γίνει χειρότερα από το Μάτι. Κάτι πρέπει να γίνει με δυο – τρεις κάθετους άξονες από το επαρχιακό δρόμο γιατί οι υπάρχοντες δεν βοηθούν” υπογράμμισε ο κ. Κορμέντζας.

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πάργας Βασίλης Γιάννος ανέφερε ότι, η Πάργα είναι μία πολύ δύσκολη περιοχή καθώς παρατηρείται η μίξη δασικού ιστού, με αγροτικές περιοχές και αστικό ιστό, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη προσωπικού.

“Από 1η του μηνός θα είναι ο τηλεφωνητής και δύο άτομα στην υπηρεσία. Για δύο δήμους, της Πάργας και τον μισό Δήμο Ηγουμενίτσας. Από το 2019, από την Π.Υ Πάργας, φύγανε με μεταθέσεις 16 άτομα. Αυτά δεν αναπληρώθηκαν ποτέ. Μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις στον Νομό Πρέβεζας, κατά 30 πυροσβέστες. Σημαίνει ότι η υπηρεσία μας αυτή τη στιγμή έχει δύναμη μικρότερη και από κλιμάκιο” τόνισε ο Β. Γιάννος, ο οποίος επεσήμανε ότι έχουν συνταχθεί σχέδια εκκένωσης για κάθε αισθητικό δάσος ή αλσύλλιο που βρίσκεται στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Πάργας.

Ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς σχετικά με το δάσος της Λούτσας, ανέφερε ότι στην μέση της αντιπυρικής περιόδου δεν μπορεί ο Δήμος να φτιάξει δρόμους ειδικά με το ποσό των 30 χιλιάδων ευρώ που πήρε ο Δήμος Πάργας για την Πολιτική Προστασία, ενώ μίλησε για πρόληψη των πυρκαγιών με την βοήθεια της τεχνολογίας όπως την χρήση Drones και καμερών. “Δρόμους δεν μπορούμε να φτιάξουμε, δάσος δεν μπορούμε να καθαρίσουμε τώρα, Ιούλιο μήνα. Η γραφειοκρατία μας τσακίζει. Με το που θα μπει η μπουλντόζα να ανοίξει δρόμο θα γίνει το πρώτο τηλεφώνημα στο δασαρχείο” τόνισε ο κ. Ζαχαριάς, ο οποίος είπε ότι το δάσος της Λούτσας το φυλάει πλέον εταιρεία Security γιατί το προσωπικό της Αστυνομίας δεν μπορεί να βοηθήσει και ζήτησε περαιτέρω συνεργασία για να κάνει ο Δήμος διαχειριστικές μελέτες για τα δάση του. ” Το δάσος της Λούτσας έχει αναδειχθεί ότι πράγματι έχει μία πολύ μεγάλη επικινδυνότητα. Εκεί έχει γίνει κάποιος καθαρισμός από μία διαχειριστική αρχή. Είχαμε καταθέσει και εμείς μία μελέτη που ζητούσαμε 140 χιλιάρικα, δεν κατόρθωσε να ευδοκιμήσει για τεχνικούς και τυπικούς λόγους, άρα λοιπόν η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί. Να είμαστε τυχεροί, να παίρνουμε όσα μέτρα μπορούμε. Δεν μπορούν οι δήμοι να καθαρίσουν όλη την περιοχή, δεν γίνεται αυτό” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαχαριάς.

Στην συνεδρίαση πήραν μέρος ο κ. Ν. Ζαχαριάς Δήμαρχος Πάργας, ο κ. Β. Παπαβασιλείου Αντιδήμαρχος Δ. Ζηρού, ο κ. Δ. Σκανδάλης Δ/της Γ.Ν. Πρέβεζας ο κ. Ν. Παππάς Πρ/νος Τμ. Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Πρέβεζας, ο κ. Παν. Κόκκαλης Αστ. Δ/ντής Δ. Α. Πρέβεζας, ο κ. Αθ. Μικρούλης Δ/της Π.Υ. Ν. Πρέβεζας, ο κ. Γ. Γκούμας Δ/της Π.Υ. Πρέβεζας, ο κ. Β. Γιάννος Δ/της της Π.Υ. Πάργας, ο κ. Απ. Παπαποστόλου Δ/της της Π.Υ. Φιλιππιάδας, , ο Ευαγ. Τζίμας από Λιμεναρχείο Πρέβεζας, ο κ. Ευαγ. Καζούκας Πρ/νος Δ/νσης Περιβάλλοντος Δ. Πρέβεζας, ο κ. Θ. Δημόπουλος από το Τμ. Πολ. Προστ. Δ.Πάργας, ο κ. Γρ. Ζαχαριάς Υπευθ. Γρ. Πολιτικής Προστασίας Δ. Ζηρού, ο κ. Αθ. Ανωγιάτης Πρ/νος Υπ/νσης Τεχνικής Υπηρ. Γ.Ν. Πρέβεζας, ο κ. Γ. Λογοθέτης Πρ/νος Τ.Σ.Ε. της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πρέβεζας, ο κ. Χ. Γιαννούλης Μέλος Π.Π. ΑΔ. Ακτίου (MYFOB), ο κ. Θ. Σιόντης Δ/ντης Διευθ/σας Περιφ. Υπηρ. Κατασκευών Ηπείρου της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ, από τη ΛΕΚ Πρέβεζας ο κ.Β. Ράπτης κ.α.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites