Με αφορμή το πραξικόπημα κατά της εκλεγμένης κυπριακής κυβέρνησης στις 15 Ιουλίου 1974 η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να επιβάλει τα σχέδια διχοτόμησης σε βάρος της Κύπρου.
Η στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο έγινε στις 20 Ιουλίου 1974, με την κωδική ονομασία<<Αττίλας>>, αφού παραβίασε κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας. Μετά την πρώτη φάση της επίθεσης ακολουθεί και δεύτερη στην οποία καταλαμβάνεται η πόλη της Αμμοχώστου και συνολικά το 36% του κυπριακού εδάφους. Στις αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις συμμετείχαν περίπου 40.000 άνδρες. Οι αποβατικές δυνάμεις ξεκινούν την εισβολή λίγο μετά τις 5 το πρωί από την περιοχή της Κερύνειας . Ταυτόχρονα ξεκινούν οι αεροπορικές επιδρομές με επιθέσεις κατά των περιοχών της Κερύνειας και της Λευκωσίας, ενώ άλλα αεροσκάφη και ελικόπτερα έκαναν ρίψεις αλεξιπτωτιστών σε επίκαιρα σημεία.
Παρά την αργοπορημένη αντίδραση της ελληνικής πλευράς οι 12.000 άνδρες των μονάδων της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς άρχισαν να πολεμούν με αυτοθυσία χωρίς να έχουν αεροπορική υποστήριξη και σύγχρονο εξοπλισμό. Στις 21 και 22 Ιουλίου οι μάχες συνεχίζονται με σφοδρότητα. Οι Τούρκοι εισβολείς παρά την υπεροπλία τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, από την ηρωική αντίσταση των ελληνικών δυνάμεων απέναντι στον ιταμό εισβολέα . Μετά από ενεργοποίηση του διεθνή παράγοντα συμφωνήθηκε ανακωχή από τις 16:00 το απόγευμα της 22 Ιουλίου. Δυστυχώς λίγη ώρα πριν την έναρξη της ανακωχής έπεσε νεκρός ηρωικά μαχόμενος και ο συμπατριώτης μας Συνταγματάρχης (ΠΒ) Κατσάνος Ευάγγελος του Κωνσταντίνου που γεννήθηκε στον Άσσο Πρέβεζας.
Από το 2022 η Ένωση αποστράτων Αξιωματικών Στρατού για να τον τιμήσει θέσπισε το βραβείο «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ – ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΚΑΤΣΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ>> που δίνεται κάθε χρόνο στον πρωτεύσαντα μαθητή της τρίτης λυκείου του ΓΕΛ Θεσπρωτικού.
Από την εισβολή 162.000 Ελληνοκύπριοι έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα. Με στόχο την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα και την αλλοίωση της πληθυσμιακής ισορροπίας στο νησί η Τουρκία μετέφερε 160.000 εποίκους τούρκους.
Η πιο τραγική συνέπεια όμως της τουρκικής εισβολής είναι οι νεκροί και οι αγνοούμενοι. Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι κρατήθηκαν αιχμάλωτοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Κύπρο και σε τουρκικές φυλακές. Κάποιοι από αυτούς αγνοούνται ακόμα.
Η τουρκική εισβολή παρά την αποδοκιμασία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας δημιούργησε παράνομα τετελεσμένα τα οποία συνεχίζονται. Πενήντα χρόνια μετά αφού διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος έχουμε την υποχρέωση να προχωρήσουμε ενωμένοι διαμορφώνοντας την εθνική στρατηγική που θα οδηγήσει στην λύση του Κυπριακού. Εθνική στρατηγική που θα πηγάζει από τις διαχρονικές αξίες των ελληνικών παραδόσεων της δημοκρατίας της ελευθερίας και της Εθνικής ανεξαρτησίας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ίλαρχος ε.α.Ιωάννης Ν. Γιώτης
Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Νομού Πρέβεζας