ΟΜΙΛΟΣ για την UNESCO ΠΡΕΒΕΖΑΣ : ΟΧΙ στην αλλοίωση του εμβληματικού χαρακτήρα της πλατείας Ανδρούτσου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας για την τοποθέτηση προτομής του Μίνωα Μάτσα στην Πλατεία Ανδρούτσου θέλουμε να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στην ενέργεια αυτή και να επισημάνουμε ότι: 

Η πλατεία Ανδρούτσου, η κεντρική πλατεία της πόλης, είναι ένας χώρος, στον οποίο το 1962 δόθηκε το όνομα του ήρωα Οδυσσέα Ανδρούτσου που έχει καταγωγή από την Πρέβεζα, για να τιμηθούν οι αγώνες και η μνήμη του στο χώρο όπου έζησαν οι γονείς του.

Από τότε μέχρι σήμερα, για μια περίοδο εξήντα περίπου χρόνων, η πλατεία Ανδρούτσου αποτελεί έναν ιδιαίτερο χώρο για την απόδοση τιμών στον ήρωα, αφού στη βάση του μνημείου έχουν εναποτεθεί τα οστά του και σηματοδοτεί ένα τόπο ιερό, τόπο ταφής ενός ήρωα αγωνιστή της απελευθέρωσης του έθνους μας. 

Σε όλη αυτή τη μακρόχρονη περίοδο έχει διαφυλαχθεί από όλες τις δημοτικές αρχές ο εμβληματικός χαρακτήρας της πλατείας, χωρίς άσχετες παρεμβάσεις, γιατί αναδεικνύει την τοπική ιστορία, ενώ παράλληλα υποδηλώνει τον σεβασμό των κατοίκων της Πρέβεζας στην προσφορά των σημαντικών προγόνων τους οι οποίοι έλαβαν μέρος στους εθνικούς αγώνες.

Κάθε σκέψη και προσπάθεια, από οποιονδήποτε και αν προέρχεται, ώστε να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της πλατείας στην οποία τιμάται ένα ηρωϊκό πρόσωπο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 θα βρει αντίθετη ολόκληρη την κοινωνία και θα ακυρώσει στην πράξη την ενέργεια αυτή. 

Η απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας να τοποθετηθεί στην Πλατεία Ανδρούτσου η προτομή του Μίνωα Μάτσα, ενός ατόμου ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική μνήμη, είναι μια ενέργεια η οποία βεβηλώνει τον ιστορικό χώρο και αφαιρεί την τιμή η οποία αποδίδεται διαχρονικά στον ήρωα Οδυσσέα Ανδρούτσο, επειδή έτσι το θέλουν κάποιοι τοπικοί άρχοντες.

Καλούμε όλους τους πολιτιστικούς φορείς, τους συλλόγους της πόλης και του νομού, τους πνευματικούς ανθρώπους και κάθε πολίτη του Δήμου μας να αντιδράσουν στην ενέργεια αυτή διότι αποτελεί βλασφημία και βεβήλωση του ιστορικού και ιερού αυτού χώρου με την τοποθέτηση δίπλα στην προτομή του ήρωα Οδυσσέα Ανδρούτσου, οποιασδήποτε προτομής ατόμων τα οποία δεν έχουν σχέση με την ιστορία και τους εθνικούς αγώνες.

Καλούμε τους δημότες της Πρέβεζας να μην αποδεχθούν οποιαδήποτε τετελεσμένα γεγονότα και να αντιδράσουν με κάθε τρόπο, γιατί η πλατεία Ανδρούτσου ανήκει στον ήρωα Οδυσσέα και δε χωράνε εκεί άλλα άτομα άσχετα με την ιστορική και εθνική δράση.

Για να μη θεωρηθεί ότι είμαστε αντίθετοι στο να αποδίδονται τιμές σε πρόσωπα που διακρίθηκαν, δηλώνουμε ότι, υπάρχουν αρκετοί χώροι στην πόλη, όπου μπορούν να στηθούν μνημεία ή προτομές, για να τιμηθούν πρόσωπα τα οποία έχουν καταγωγή ή έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην Πρέβεζα, αφού όμως ορισθούν πρώτα τα ανάλογα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την απόδοση των τιμών στα άτομα αυτά.

Καλούμε τέλος το Δήμαρχο Πρέβεζας, να δηλώσει δημόσια ότι θα σεβαστεί την ιστορικότητα του χώρου και δε θα επιτρέψει την μετατροπή, την αλλοίωση και την υποβάθμιση του χαρακτήρα της ιστορικής πλατείας Ανδρούτσου και ότι θα ανακαλέσει άμεσα την απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Θέση εργασίας σε κατάστημα εστίασης στην Λυγιά

14/06/2024, 5:02 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Νέες θέσεις εργασίας στην επιχείρηση Konstas

14/06/2024, 4:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites