Θεματική ξενάγηση για την διεθνή Ημέρα Μουσείων στην λαογραφική συλλογή «Γεωργίου Γιάννου»

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (International Museum Day), η οποία για το 2023 είχε θέμα: «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» η Λαογραφική Συλλογή «Γεωργίου Γιάννου» παρουσίασε μία θεματική ξενάγηση που ανέδειξε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, καλές πρακτικές ανακύκλωσης, επανάχρηση υλικών και εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Τη θεματική ξενάγηση ανέλαβαν με εξαιρετική επιτυχία οι εκπαιδευτικοί του ΚΔΑΠ Δήμου Ζηρού «Το Μελίσσι» και πιο συγκεκριμένα η κα Αλεξάνδρα Τσάτσιου και η κα Χριστίνα Πέτρου, έχοντας την καθοριστική  συνδρομή της ιδιοκτήτριας κας Πανάγιως Γιάννου

Μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Θεσπρωτικού, του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Γοργομύλου, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς κα Ευαγγελία Ευαγγέλου, κα Αλίκη Σταμάτη και κ. Ιωάννη Μάνια, ενημερώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο υφαίνονταν τα ρούχα κατά την προβιομηχανική εποχή δίνοντας έμφαση στο υλικό που χρησιμοποιούσαν. Οι μαθητές άγγιξαν το μαλλί από τα πρόβατα και το λινό από το φυτό λινάρι και εντυπωσιάστηκαν όταν έμαθαν την κοπιώδη διαδικασία για να παραχθεί το νήμα αλλά και όταν πλέον το ρούχο έπαυε να καλύπτει τις ανθρώπινες ανάγκες πως μετατρέπονταν σε στρωσίδι στον αργαλειό κι έπειτα γίνονταν σκόνη, «έλιωνε» και ξαναγύριζε στον κύκλο της ζωής. Έτσι με βιωματική επαφή οι μαθητές έγιναν γνώστες και κοινωνοί του μηνύματος της αειφορίας και της ανακύκλωσης. 

«Ο μαγεμένος αργαλειός»

Επιπλέον με την αφήγηση του παραμυθιού «Ο μαγεμένος αργαλειός» τα παιδιά κατανόησαν τι έχει περισσότερο ανάγκη ο σημερινός άνθρωπος για να αποκτήσει ποιότητα ζωής ενώ με επίκεντρο τη στέρνα και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και την υιοθέτηση ρόλων οι μικροί μαθητές συνειδητοποίησαν πόσο σημαντική είναι η λελογισμένη χρήση νερού και η χρηστή διαχείρισή του.

Πολλά μπράβο στην κα Γάλλιου Μαρία Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Α’ βάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Ζηρού για τον συντονισμό των επισκέψεων των Σχολείων και τον κ. Θεόδωρο Πανούση Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου για την προσφορά των κερασμάτων στους μικρούς φίλους.  


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites