Μετά το 2025 η υποβολή της υποψηφιότητας της Νικόπολης για την UNESCO – Θετική με προϋποθέσεις για αναβατόριο στο Ζάλογγο η Λίνα Μενδώνη

Τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης ανέπτυξε σε δηλώσεις της η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, σε δηλώσεις στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα πλαίσια της επίσκεψης κλιμακίου της ΝΔ στην Πρέβεζα.

Η Υπουργός τόνισε πως ειδικά η Πρέβεζα έχει σημαντικό τουριστικό και πολιτιστικό αποτύπωμα και ανέφερε πως το Υπουργείο σχεδιάζει μια πολιτιστική διαδρομή μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, ο οποίος όπως επεσήμανε είναι από τους μεγαλύτερους αναπεπταμένους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

“Επενδύοντας στη Νικόπολη, αυτομάτως δημιουργούμε προστιθέμενη αξία και κάνουμε ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν. Είμαστε λοιπόν σήμερα εδώ με το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να παρουσιάσουμε στους πολίτες της Ηπείρου το αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο είναι σε εξέλιξη και το οποίο έχει δρομολογηθεί μέχρι το 2030 προκειμένου η Ήπειρος, η οποία είναι μια ευλογημένη περιφέρεια, έχει πολύ μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα, έχει μοναδικά πολιτιστικά τοπία και έχει κι ένα εξαιρετικά σύνθετο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Η Ήπειρος λοιπόν με τα δεδομένα αυτά, να μπορέσει να αναπτυχθεί στο μέγιστο δυνατό. Επενδύουμε στη φύση, στον πολιτισμό και στους ανθρώπους, γιατί το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι οι άνθρωποι” τόνισε η κα Μενδώνη, ενώ σχετικά με τα εν εξελίξει έργα ανέφερε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί στο αρχαίο θέατρο της Νικόπολης και παράλληλα δρομολογείται η διαδικασία ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η αποκατάστασή του στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

 

Το θέατρο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου, αυτή τη στιγμή όμως είναι σε εξέλιξη και άλλα έργα όπως για παράδειγμα στις Βασιλικές, στο παλάτι του Γεωργίου, τα ψηφιδωτά, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συγχρόνως, ωριμάζουμε μελέτες προκειμένου να ξεκινήσουν και άλλες παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης. Για παράδειγμα το στάδιο που έχει ώριμη μελέτη και έναν προϋπολογισμό περίπου 2 εκατομμύρια, ώστε να μπορέσει κι αυτό να ξεκινήσει στις αρχές του 2024. Συγχρόνως, ολοκληρώνουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα απαλλοτριώσεων το οποίο είναι απαραίτητο εντός του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, για να μπορέσουν να γίνουν οι σωστές παρεμβάσεις. Είναι υπό διαδικασία ωρίμανσης μία μελέτη που την εκπονούν οι υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού διαδρομών μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, γιατί η Νικόπολη είναι από τους μεγαλύτερους αναπεπταμένους αρχαιολογικούς χώρους που έχουμε, είναι χιλιάδες στρέμματα. Επομένως χρειάζεται πολλές πορείες που θα συνθέτουν μία μεγάλη πολιτιστική διαδρομή εντός του αρχαιολογικού χώρου και συγχρόνως είμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης της μελέτης για ένα κτίριο υποδοχής των επισκεπτών. Καταλυτικής σημασίας είναι το έργο της παράκαμψης του οδικού άξονα, το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια διότι αυτό μας δίνει τη μοναδική δυνατότητα ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου, καθώς σήμερα ο οδικός αυτός άξονας τέμνει τη Νικόπολη, διασπά τον αρχαιολογικό χώρο και ακριβώς η δρομολόγηση και η έναρξη υλοποίησης αυτού του έργου ήτανε και η στιγμή που μας επέτρεψε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την ωρίμανση του φακέλου της υποψηφιότητας της Νικόπολης στην UNESCO διότι η βασική προϋπόθεση θα έλεγα, ήταν να μην υπάρχει ο οδικός άξονας, ο οποίος διασπά τον αρχαιολογικό χώρο” υπογράμμισε η Υπουργός Πολιτισμού.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το Κάστρο του Παντοκράτορα τόνισε: “Το κάστρο του Παντοκράτορα πράγματι είναι πολύ σημαντικό για την πόλη. Ο δήμος έχει τις δικές του αρμοδιότητες, το Υπουργείο Πολιτισμού είναι διατεθειμένο να υποστηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία του δήμου κινείται προς την κατεύθυνση αποκατάστασης και προστασίας αυτού του Μνημείου. Όπως ξέρετε το Υπουργείο Πολιτισμού ενδιαφέρεται για το σύνολο των μνημείων ανεξάρτητα ποιος είναι ο κύριος, ποιος διαχειρίζεται το μνημείο. Υπάρχουν πολύ μεγάλοι περιορισμοί αν το Μνημείο είναι ιδιόκτητο, εδώ που είναι όμως ο δήμος θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να υποστηρίξουμε το δήμο αρκεί να έχουμε ώριμες μελέτες”.

Μετά το 2025 η υποβολή της υποψηφιότητας της Νικόπολης για την UNESCO

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε Πρέβεζας. Στην σύσκεψη συμμετείχαν, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος νωρίτερα επέλεξε να απαξιώσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποφεύγοντας να κάνει δηλώσεις όπως οι συνάδελφοι του.

Εκεί η Υπουργοί δέχθηκαν ερωτήσεις από φορείς και εκπροσώπους συλλόγων και σωματείων, οι οποίοι κλήθηκαν να παραστούν από τα ίδια τα Υπουργεία.

Αναφορικά με την Αρχαία Νικόπολη η κα Μενδώνη δέχθηκε ερωτήσεις από τον Πρόεδρο του Ομίλου για την Unesco στην Πρέβεζα Βαγγέλη Κατσίμπρα. Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου για την υποβολή της υποψηφιότητας της Αρχαίας Νικόπολης για την ένταξη της στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco η κα Μενδώνη απάντησε : “Η Νικόπολη πράγματι το 2014 ενεγράφη στον Εθνικό Κατάλογο, που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσει στο επόμενο βήμα, που είναι η υποψηφιότητα στην UNESCO. Η αλήθεια είναι ότι μεσολάβησε στα χρόνια τα δικά μας η πανδημία. Το κρίσιμο όμως ήταν ότι την περίοδο 2015 – 2019 στην πραγματικότητα υπήρχε μία αγρανάπαυση στον τομέα του πολιτισμού. Επί της ουσίας, δεν θέλω να πω ότι δεν προχώρησε τίποτα, αλλά αν κάτι προχώρησε αυτό ήταν ελάχιστο. Ξεκινώντας λοιπόν από το 2019, ειδικά για την Νικόπολη έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες επενδύσεις για να μπορέσουμε μέχρι το 2025, να έχουμε ολοκληρώσει βασικά μνημεία, αλλά να έχει ολοκληρωθεί και το διαχειριστικό σχέδιο. Από εκεί και πέρα το πότε θα υποβληθεί η υποψηφιότητα στην Unesco εξαρτάται από ένα γενικότερο προγραμματισμό, καθώς όσοι ασχολείστε με αυτά τα θέματα γνωρίζετε ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα μιας μόνο υποψηφιότητας κάθε χρόνο. Εμείς τώρα έχουμε τα Ζαγόρια. Έχει υποβληθεί η υποψηφιότητα του Ολύμπου. Είναι η υποψηφιότητα των Μινωικών ανακτόρων και από εκεί και πέρα η προτεραιότητα μας είναι η Νικόπολη”.

Θετική για την κατασκευή αναβατορίου στο Ζάλογγο η Υπουργός

Ο Βαγγέλης Κατσίμπρας ρώτησε την Υπουργό και για την πιθανότητα να γίνει το αναβατόριο στο Ζάλογγο. Η Λίνα Μενδώνη απάντησε σχετικά : “Κοιτάξτε όλη αυτή η ιστορία της απόλυτης προσβασιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία είναι μία δουλειά η οποία έχει ξεκινήσει από το 2019. Έχω ασχοληθεί προσωπικά ξεκινώντας από τον ανελκυστήρα της Ακρόπολης, μέχρι το τελεφερίκ στο Δικταίο Άντρο, στην Μονεμβασία ή στην Λίνδο. Δεν είναι καθόλου εύκολο το να γίνουν αναβατόρια σε αυτές τις περιοχές, καταρχήν είναι και οι εταιρείες οι οποίες δεν έχουν την τεχνογνωσία ακόμα για να φτιάξουν αναβατόρια σε τέτοιου είδους πολιτιστικούς χώρους με τις δεσμεύσεις που υπάρχουν. Εγώ θα το έβλεπα απολύτως θετικό όπου μπορεί να γίνουν τέτοιου είδους κατασκευές. Θέλει όμως μελέτες πολύ σημαντικές γιατί τίθενται θέματα ασφάλειας. Μελέτες οι οποίες πρέπει να είναι συμβατές με τις προτεραιότητες που βάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και τις δεσμεύσεις που έχουμε από τον Αρχαιολογικό Νόμο για ένας ιστορικό τόπο και αρχαιολογικό χώρο. Επομένως, να τα δούμε ένα – ένα. Είναι έργα κοστοβόρα. Κυρίως όμως απαιτούν πάρα πολύ καλές μελέτες. Άρα δεν μένω στο ότι μου είπε κάποιος ότι έχω ένα αναβατόριο για το Ζάλογγο. Πρέπει να το δουν οι υπηρεσίες πάρα πολύ σοβαρά και να έρθει μία σοβαρή πρόταση”.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites