Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας : Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης από την πίσω πόρτα.

Με την απόφαση 178-9/2023 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την «Αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, οι οποίοι χορηγούνται από αρμόδιες αρχές κρατών-μελών και πιστοποιούν τουλάχιστον τριετή διάρκεια σπουδών και φοίτησης» σημειώθηκε ένα ακόμα πλήγμα στη συνταγματικά κατοχυρωμένη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας. Εν ολίγοις το ΣτΕ καλεί την αρμόδια αρχή να αναγνωρίζει τίτλους σπουδών που χορηγούνται από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, ακόμα και αν όλες οι σπουδές πραγματοποιήθηκαν σε εργαστήρια ελευθέρων σπουδών στην Ελλάδα.
 Όμως με τροπολογία της κας Κεραμέως, ως αρμόδια αρχή για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης ορίστηκε ένα Τμήμα του Υπουργείου Παιδείας που ψευδεπίγραφα ονομάζεται «Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας». Δηλαδή, ένας τμηματάρχης του υπουργείου Παιδείας, μέσω αδιαφανούς διαδικασίας, αποφασίζει για τα αναγκαία προσόντα όλων των επαγγελμάτων και την ισοδυναμία όλων των τίτλων της ανώτατης εκπαίδευσης. Είναι βέβαια σαφές ότι η άσκηση αρκετών επαγγελμάτων, όπως των ιατρών, μηχανικών, γεωτεχνικών, κα., έχει άμεση επίδραση στη δημόσια υγεία, στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, στην ασφάλεια των αγροτών και άλλων εργαζομένων, στη στατική επάρκεια και αντισεισμικότητα των κατασκευών και στην προστασία του περιβάλλοντος.
 Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας τάσσεται αναφανδόν υπέρ της προάσπισης της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης και της απαρέγκλιτης τήρησης του α. 16 του Συντάγματος και καλεί την κυβέρνηση:
 · να αναβαθμίσει ουσιαστικά όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας
 · να κλείσει κάθε νομοθετική κερκόπορτα αναγνώρισης σπουδών που πραγματοποιούνται σε εργαστήρια ελευθέρων σπουδών και κολλέγια στην Ελλάδα
 · να αναθέσει τη διαδικασία αναγνώρισης τίτλων σπουδών από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ σε ανεξάρτητη αρχή, στελεχωμένη από ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους επιστημονικών φορέων και επιμελητηρίων, με σύστημα αξιολόγησης που θα περιλαμβάνει και εξετάσεις.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΑΤΣΙΟΣ                                                        ΕΥΘΑΛΙΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Επικίνδυνη αποστολή για τους πυροσβέστες στην Νέα Σαμψούντα

30/03/2023, 10:46 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Τυχερός στην Πρέβεζα κέρδισε 1.000.000 ευρώ στο ΣΚΡΑΤΣ

30/03/2023, 8:09 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Στην Πρέβεζα σήμερα η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου

30/03/2023, 7:56 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Κτίριο για τη λειτουργία της ΤΟΜΥ Πρέβεζας αναζητά η 6η ΥΠΕ

30/03/2023, 7:42 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνάντηση εργασίας του Προέδρου του Επιμελητηρίου Πρέβεζας με φορείς του Τουρισμού

30/03/2023, 7:39 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Στις 3 Μαΐου η συζήτηση της αίτησης των Δήμων Β. Τζουμέρκων και Πρέβεζας για την ερμηνεία της διαθήκης του Χριστόφορου Ρίζου

30/03/2023, 6:57 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites