Η πρόταση του Παναγιώτη Ρεμπή για το Νοσοκομείο Πρέβεζας

ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ…

Άρθρο του Παναγιώτη Ρεμπή, Πολιτικού Μηχανικού

 

Τριάντα (30) και πλέον χρόνια που συζητείται το Νοσοκομείο του Νομού και της πόλης, είναι πάρα πολλά, τόσο για τους πολιτικούς που περάσαν στο διάστημα αυτό, αλλά κυρίως για τους ίδιους τους πολίτες που βλέπουν να συνεχίζεται η ίδια πολιτική, τα ίδια λόγια, οι ίδιες υποσχέσεις.

Όμως θα πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα όχι με το τι έκαναν πριν, αλλά με το τι πρέπει να κάνουμε εμείς τώρα.

Έτσι λοιπόν αφού:

  • χάσαμε το πρώτο “τρένο” το 2007 (έχω μιλήσει γι΄ αυτό), όπου πολιτικοί ήταν αυτοί που αρνήθηκαν πρόταση- σκέψη μου για κοινό διανομαρχιακό Νοσοκομείο στο Άκτιο και όλοι αντιλαμβανόμαστε τι θα σήμαινε  αυτό για την πόλη, το Νομό, την ανάπτυξη της περιοχής, τις προοπτικές, αλλά ακόμη και τα νέα δεδομένα που θα δημιουργούνταν από αυτό, όπως μετεστέγαση όλων των Υπηρεσιών της Περιφέρειας στο σημερινό και κατά συνέπεια άλλη πρόταση ανάπλασης- αξιοποίησης του Μητροπολιτικού Κάστρου του Αγίου Ανδρέα και…και…και…
  • κουραστήκαμε να ζητάμε Νέο Νοσοκομείο χωρίς όμως τα αυτονόητα, δηλαδή χωρίς μελέτες, χωρίς σύσσωμη συστράτευση των θεσμών, χωρίς συναίνεση και συνεννόηση, χωρίς τέλος πάντων ένα στόχο που να είναι προϊόν και αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας όλων και κυρίως
  • δεν έχουμε και αρνούμεθα να εξετάσουμε εναλλακτικές λύσεις από το να περιμένουμε και άλλες δεκαετίες, αγνοώντας φυσικά ακόμη και τη θέση του Γ.Ν.Π. στον υγειονομικό χάρτη της χώρας, για την οποία δεν έχουμε κάνει τίποτα

έχει φτάσει η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε με αλήθειες για εναλλακτικές λύσεις στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή για ένα Plan B (έχω μιλήσει επίσης γι’ αυτό), που θα δώσει (και θα είχε δώσει, να είστε σίγουροι τόσα χρόνια τώρα) τη δυνατότητα ανακατασκευής- διαμόρφωσης- ανάπλασης του παλαιού σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο, αναβαθμίζοντας, εκσυγχρονίζοντας και επεκτείνοντας το υφιστάμενο με λύσεις τεχνικές και δυνατότητες που μας δίνει η αρχιτεκτονική και στατική μηχανική. Υπάρχουν σήμερα πολλά επαρχιακά νοσοκομεία που έχουν διαμορφωθεί ανάλογα.

Έτσι λοιπόν, συνοψίζω την παλιά μου πρότασή η οποία περιγραφικά είναι:

  • εξαγορά- απαλλοτρίωση παράπλευρου ξενοδοχείου
  • επέκταση καθ’ ύψος με σύμμικτες κατασκευές υφιστάμενου κτιρίου
  • σύμμικτη γέφυρα- αεροδιάδρομος επικοινωνίας των δύο κτιρίων (στα πρότυπα άλλων νοσοκομείων)
  • και κατόπιν αυτών, τμηματική αναβάθμιση και ανακαίνιση του παλαιού ανά τμήμα, χωρίς να σταματήσει λεπτό η λειτουργία του υφιστάμενου.

Σε ένα λοιπόν Plan B που θα καταλήξουμε, θα πρέπει όλοι μας να συστρατευτούμε και να δραστηριοποιηθούμε ώστε να μην χαθεί και άλλο «τρένο», γιατί το θέμα δημιουργίας και λειτουργίας ενός σύγχρονου νοσοκομείου δεν επιτρέπει πολιτικούς ακροβατισμούς- ασυνεννοησίες- δογματισμούς- εγωισμούς και σκοπιμότητες, αφού αφορά ανθρώπους δηλαδή, εμάς τους ίδιους, τους γονείς μας, τα παιδιά μας αλλά και τους πολυπληθείς επισκέπτες της πόλης και του Νομού, ώστε να παραδοθεί πολύ πιο σύντομα στον πολίτη που τόσο ανάγκη το έχει.

Βεβαίως, όπως όλα τα έργα χρειάζονται σοβαρές μελέτες, ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση και η κατασκευή τους μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων της Ε.Ε. και στην κατεύθυνση αυτή έχω τονίσει στους αρμοδίους ότι είμαι στη διάθεσή τους προκειμένου να συμβάλλω και εγώ για έναν συγκεκριμένο σκοπό και όχι σε ετεροχρονισμένες συσκέψεις διαμαρτυρίας που απλά παρακολουθούν τις δυσμενείς εξελίξεις για μας (θυμίζω και την ανάλογη περίπτωση του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Σχολής). Αναφέρω εδώ ότι το κονδύλι των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την Υγεία υπολογίζεται ότι δεν θα εξαντληθεί και εμείς χάνουμε ακόμη ένα «τρένο».

Δεν αποτελούν μελέτες οι μακέτες άλλων νοσοκομείων και δεν περιποιούν τιμή για όλους τους πολίτες του Νομού, ότι εμείς στερούμεθα τα αυτονόητα και ζητάμε με ξένες μακέτες χρηματοδότηση εκατομμυρίων ευρώ.

Ας μιμηθούμε λοιπόν τους πολιτικούς γειτονικού νομού, όπου η συνεννόηση των θεσμών είναι ένα λαμπρό παράδειγμα με αποτέλεσμα μια σειρά μεγάλων έργων και επενδύσεων στο Νομό τους, όπως υπογειοποίηση, μαρίνες, θέατρο, αστυνομικό μέγαρο, αρχαιολογικό μουσείο, λιμνοδεξαμενές, περιφερειακές οδούς, οδοποιίες, νοσοκομείο, υδρεύσεις, ιχθυοτροφεία κτλ… και ας συνεννοηθούμε για μια φορά για τα αυτονόητα.

 

                               Πρέβεζα, 26 Ιανουαρίου 2023

 

        Ρεμπής Παναγιώτης

       Πολιτικός Μηχανικός


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites