Δημήτρης Σιόρεντας : Προχωράμε μπροστά με «λογισμό και μ’ όνειρο», με «όραμα για δημιουργία»

ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

(του Αντιστράτηγου ε.α Σιόρεντα Δημητρίου)

 

Είναι κοινή πλέον διαπίστωση ότι ο Δήμος μας τα τελευταία χρόνια έχει περιέλθει σε ένα διοικητικό, οικονομικό και αναπτυξιακό αδιέξοδο.

Οι Υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, η ύδρευση, η άρδευση και η αποχέτευση έπαψαν να είναι αυτονόητες προς τους δημότες, με μια Δημοτική Αρχή να πελαγοδρομεί ανάμεσα στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ο Δήμος μας, αν και έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, τόσο στον τουριστικό, όσο και στον αγροτικό τομέα, δυστυχώς πορεύεται χωρίς σχέδιο ανάπτυξης, χωρίς όραμα, χωρίς βηματισμό.

Δεν έχει εξαγγελθεί και υλοποιηθεί κανένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, που θα δώσει ώθηση και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής μας. 

Η τοπική ανάπτυξη δεν διαφαίνεται πουθενά, ενώ τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, όπως η θάλασσα με τις απέραντες και πανέμορφες παραλίες, τα αρχαιολογικά μνημεία, οι πανέμορφοι οικισμοί, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, δεν αξιοποιούνται στον βαθμό που αφορά την δημοτική αρχή.

Οι πολίτες, παρόλο που η τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το πιο κοντινό επίπεδο διοίκησης στο λαό, αισθάνονται παραγκωνισμένοι και αποξενωμένοι, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν στην ορατή πλέον διάλυση και ανυπαρξία δημοτικού έργου και υπηρεσιών.

Σήμερα χρειάζεται ΑΝΑΤΡΟΠΗ στον τρόπο σκέψης, δράσης και αντίληψης. Χρειάζεται να ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ και όχι απλά να διαχειριστούμε. Χρειάζεται μια ΡΗΞΗ με τη στασιμότητα και την αδράνεια και μια ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ, μέσα από μια μεγάλη αυτοδιοικητική, δημοκρατική αλλαγή.

Θεωρώντας την τοπική αυτοδιοίκηση ως τον μοναδικό θεσμό που έχει παραμείνει πλέον πραγματικά δίπλα στον πολίτη, μέσα σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας, θα πρέπει όλοι μας – ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και προτιμήσεων – να προσπαθήσουμε μαζί, χωρίς αφορισμούς και χωρίς αποκλεισμούς.

Εύλογα οι πολίτες σήμερα αναζητούν στην καθημερινότητά τους περισσότερη ειλικρίνεια και πραγματικό ενδιαφέρον από τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, μιας αυτοδιοίκησης που σύμφωνα με την νέα τάξη πραγμάτων δεν πρέπει να έχει χρώμα.

Έτσι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα γενιά τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία δε θα επιζητά οικονομική εξασφάλιση και «βόλεμα», δε θα επαναπαύεται, κατακτώντας απλά μια ακόμη θέση, αλλά θα διακατέχεται από το πνεύμα του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς, δρώντας όχι για προσωπικό όφελος, αλλά μόνο προς όφελος της κοινωνίας με συνεχείς και ακούραστες προσπάθειες, με κοινό νου και εντιμότητα στη διαχείριση των κοινών.

Είναι επιτακτικό να αλλάξει η νοοτροπία μας. Ως πολίτες και ψηφοφόροι να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε προοδευτικά, δημιουργικά, να ενεργούμε συλλογικά για το συμφέρον όλων μας και όχι να αποσκοπούμε σε προσωπικά οφέλη. Τότε μόνο θα κατορθώσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Τα παιδιά μας δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον και πρέπει να τους το εξασφαλίσουμε με κάθε τρόπο. 

Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν, πάντα προς όφελος της κοινωνίας, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, στις οποίες συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν τις ίδιες ανησυχίες, ελπίδες, προσδοκίες και αντιλήψεις σχετικά με την πορεία του Δήμου μας.

Ο χώρος της αυτοδιοίκησης και κυρίως αυτού του πρώτου βαθμού είναι ο κατεξοχήν χώρος των συγκλίσεων, των συναινέσεων και των συνεργασιών. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να αφήσουμε το ΕΓΩ στην άκρη, να ξεπεράσουμε τις αδιέξοδες αντιπαραθέσεις και κομματικές σκοπιμότητες και να κάνουμε πράξη το «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ».

Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν μέσα από μια νέα ανεξάρτητη αυτοδιοικητική συμπαράταξη, εμφορούμενη από τις αρχές της συμμετοχικής Δημοκρατίας, με σταθερό προσανατολισμό στη χρηστή διοίκηση και διαφάνεια και με βασικό θεμέλιο λίθο την ανιδιοτέλεια σε όλα τα επίπεδα. Μια συμπαράταξη που θα επιδιώξει να συνδιαμορφώσει, μέσα από ειλικρινή διάλογο με την τοπική κοινωνία, ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο δημοτικής διακυβέρνησης.

Μια τέτοια δημοτική συμπαράταξη είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα διαρρήξει οριστικά τα δεσμά που κρατούν τον τόπο μας εγκλωβισμένο σε πρακτικές του παρελθόντος και θα συμβάλλει στη βιώσιμη μετάβαση του Δήμου μας στο μέλλον.

Κάθε πρόβλημα είναι και μία ευκαιρία.

Το ΤΕΛΜΑ στο οποίο έχουμε οδηγηθεί, με αποκλειστική υπαιτιότητα της σημερινής δημοτικής Αρχής, μπορεί να αποτελέσει μια ιστορική ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά και  να αλλάξουμε τη μοίρα μας.

Προχωράμε μπροστά με «λογισμό και μ’ όνειρο», με «όραμα για δημιουργία».


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites