Πρέβεζα : AIKIDO – Η τέχνη της αρμονίας

AIKIDO

Η τέχνη της αρμονίας

Τι είναι το Αικίντο;

Το Aikido είναι γνωστό ως η πολεμική τέχνη της αρμονίας. Ο ιδρυτής του Aikido υπήρξε βαθύς γνώστης πολλών παραδοσιακών πολεμικών τεχνών, και έφθασε στο σημείο να αντιληφθεί τη ματαιότητα της βίας και την αναγκαιότητα της αρμονίας. Δημιούργησε την τέχνη του Aikido ως τέχνη αυτοάμυνας, χωρίς αγώνες, δομές πρωταθλητισμού και περιττή βία.
Συγκρίνοντας το Aikido με άλλες πολεμικές τέχνες, η βασική διαφορά του είναι στο σκοπό, στον τρόπο και το αποτέλεσμα.

 

Ο σκοπός της τέχνης είναι να πράττει κάποιος με απόλυτα συγκεντρωμένο νου, ευρισκόμενος σε αρμονία με τον εαυτό του και με το περιβάλλον.

 

Ο τρόπος για να μάθει κάποιος Aikido είναι να αντιμετωπίσει τον εαυτό του και όχι κάποιον αντίπαλο. Ο ιδρυτής έφτιαξε ένα σύστημα βασισμένο στην παράδοση, την αυτοπειθαρχία και τη συνεργασία, με σκοπό την αυτοβελτίωση και την προσωπική ανάπτυξη. Η μέθοδος συνίσταται στην εξάλειψη των αρνητικών στοιχείων και την καλλιέργεια των θετικών, μέσα από την επαναλαμβανόμενη πράξη. 

 

Το αποτέλεσμα της άσκησης στο Aikido δεν είναι απλώς η εκμάθηση τεχνικών αυτοάμυνας και η καλή φυσική κατάσταση. Ο ασκούμενος είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται το νόημα της κάθε κατάστασης, και με αυτοέλεγχο και κρίση απαλλαγμένη από φοβίες και εγωισμό, να πράττει με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου δυνατού αποτελέσματος. 

Τί ξεχωρίζει το Αικίντο από τις άλλες πολεμικές τέχνες;

Δεν χρειάζεται μυϊκή δύναμη για να κάνει κάποιος Aikido. Ο κατάλληλος χρονισμός (timing) και η σωστή τοποθέτηση του σώματος υπερτερούν της ακατέργαστης δύναμης. Είναι αποτελεσματική αυτοάμυνα και παράλληλα ευεργετική άσκηση για την υγεία.

Στο Aikido δεν υπάρχουν αγώνες, νίκη και ήττα. Ο Δάσκαλος Ueshiba δίδασκε ότι η “αληθινή νίκη είναι η νίκη ενάντια στον εαυτό”. Η συνεργασία μεταξύ των ασκούμενων έχει σημασία, όχι ο ανταγωνισμός.

Γιατί Αικίντο και όχι κάποιο άθλημα ή άλλη πολεμική τέχνη;

Στο Aikido σε αντίθεση με τα σπορ και τις μαχητικές τέχνες δεν υπάρχουν αγώνες και ηλικιακοί περιορισμοί. Επιλέγοντας κάποιος να ασχοληθεί με το Aikido μπορεί να ασκείται συστηματικά μαθαίνοντας αυτοάμυνα ακόμα και σε μεγάλη ηλικία. Η φιλοσοφία της μη σύγκρουσης του Aikido καλλιεργεί στον ασκούμενο έναν ήρεμο και ισχυρό χαρακτήρα ενώ παράλληλα έρχεται σε επαφή με την παράδοση των Ιαπωνικών πολεμικών τεχνών.

 

Τι μπορεί να προσφέρει το Αικίντο;

Η ενασχόληση με το Aikido προσφέρει όλα τα οφέλη της συστηματικής άσκησης. Καλλιεργεί τη συγκέντρωση, τον αυτοέλεγχο και την αποτελεσματικότητα. Δυναμώνει και αναζωογονεί όλο το σώμα, προσφέρει ευεξία, ισορροπία και καλή υγεία. Η εκμάθηση των τεχνικών αυτοάμυνας προσφέρει αυτοπεποίθηση και αίσθημα ασφάλειας. Μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε θετική σκέψη, ενέργεια και δημιουργικότητα στη ζωή σας.

Πληροφορίες – εγγραφές

Κων/νος Αναγνωστόπουλος | 6977 392 535 | Γυμναστήριο Oxygen

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites