Mε την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου για το ρεμπέτικο τραγούδι στην πόλη και τα κουτούκια της έγινε το κλείσιμο του πρωτότυπου εγχείρηματος «Ένα ρεμπέτικο θα σου πω… Εκδηλώσεις για το ρεμπέτικο στην πόλη μου» που έγινε το τριήμερο 2-4 Δεκεμβρίου. Οι εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας και στην Δημοτική Πινακοθήκη “Γιάννης Μόραλης” προσέλκυσαν κοινό από διαφορετικές ηλικίες που έδειξε ενδιαφέρον για αυτό το είδος μουσικής συμμετέχοντας στο εργαστήριο, στο Συμπόσιο, στην συναυλία και την προβολή με ενθουσιασμό.
Το εγχείρημα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Artifactory, τον επιστημονικό υπεύθυνο κ. Πέτρο Τσολάκη και συνεργάτες και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και τον Δήμο Πρέβεζας.
Σπασμένος ήχος – Συναισθήματα και γνώση με ελπίδες για το μέλλον του μπουζουκιού
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το πολυβραβευμένο μουσικό ντοκιμαντέρ «Σπασμένος ήχος» των Ανέστη Μπαρμπάτση και Φοίβου Κοντογιάννη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δ. Πρέβεζας με την υποστήριξη της Κινηματογραφικής Λέσχης Πρέβεζας. Ο εμπνευστής του ντοκιμαντέρ Ανέστης Μπαρμπάτσης δεν κατάφερε να παρευρεθεί λόγω ασθένειας ωστόσο στο εισαγωγικό του σημείωμα που εστάλη, αναφέρει ότι στις αρχές του 2016 άρχισε να υλοποιεί την ιδέα και την έρευνα για τη δημιουργία ενός φιλμ, όπου πρωταγωνιστές θα είναι οι καταξιωμένοι σολίστες του μπουζουκιού, ειδικότερα της παλαιότερης γενιάς. Με το σκεπτικό να αποτυπωθεί αυτή η «ερωτική» σχέση που εκφράζουν οι σολίστες για το μπουζούκι, επιλέχθηκαν με βασικό κριτήριο τη σφραγίδα του ήχου που αποτύπωσαν και αποτυπώνουν ο καθένας από αυτούς στο χωροχρόνο. Την διαδικασία της έρευνας πλαισίωσαν ερευνητές, κατασκευαστές μουσικών οργάνων, μουσικολόγους, ανθρωπολόγους, που συνέδραμαν με απόψεις και γνώση σχετικά με την οργανολογική εξέλιξη του μπουζουκιού και την ιστορική του διαδρομή. Το ταξίδι του όλου εγχειρήματος όπως παρουσιάζεται στον «Σπασμένο ήχο», αποτυπώνει τη χαρά της συνάντησης με τους κορυφαίους σολίστες αλλά και συναισθήματα και γνώση που τα μοιράζονται με μια νέα γενιά που αφήνει ελπίδες για το μέλλον του μπουζουκιού.
Συμπόσιο «Ρεμπέτικο στην Πρέβεζα και αλλού»
Μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας και φοιτητές του Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατά κύριο λόγο παρευρέθηκαν στο Συμπόσιο «Το Ρεμπέτικο στην Πρέβεζα και αλλού» το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας. Ο επιστημονικός υπεύθυνος Πέτρος Τσολάκης, Μουσικολόγο παρουσίασε τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των Αικατερίνη-Μυρτώ Φατούρου, Σπήλιου Κούνα, Ανέστη Μπαρμπάτση και Στέλιου Ποϊκλή και του ιδίου που γνωστοποιήσαν μια σειρά ζητημάτων και πτυχών γύρω από το συγκεκριμένο είδος μουσικής που αφορούν στη μουσικοποιητική του σύσταση, στην πορεία μετεξέλιξής του, στο έργο συνθετών, στα μουσικά όργανα που το συγκροτούν και στην κατασκευαστική τους παράλληλη εξέλιξη. Όλες οι εισηγήσεις του Συμποσίου είναι αναρτημένες στο κανάλι YouTube της Artifactory https://youtu.be/Zza_NbsW14g .
Μεγάλη Συναυλία με τους Απτάληδες
Το Σάββατο το βράδυ ήταν η βραδιά των Απτάληδων. Το πρόγραμμα της κομπανίας που δραστηριοποιείται στην πόλη εδώ και 30 χρόνια, ήταν αφιερωμένο στο ρεμπέτικο τραγούδι και διαμορφωμένο με μία γενική χρονολογική σειρά που κάλυπτε τις δεκαετίες ’30 και ’40. Οι μουσικοί Βαγγέλης Κώστας – μπουζούκι, Δημήτρης Κώστας- φωνή. Γιούλα Βασιλείου-Κώστα – φωνή, Αγγελική Φαραού – πιάνο, Σπύρος Βάσης –κιθάρα και Πέτρος Τσολάκης μπουζούκι εμφανίζονται κυρίως στο Άνω Βλαντό, το παραδοσιακό καφενείο του ιστορικού κέντρου που κλείνει φέτος 100 χρόνια λειτουργίας. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας προβλήθηκαν οι φωτογραφίες αρχείου που συγκεντρώθηκαν μετά από ανοιχτό κάλεσμα στην τοπική κοινότητα για υλικό σχετικό με την ιστορία του ρεμπέτικου στην πόλη.
Ο Χορευτικός Όμιλος Πρέβεζας και χοροδιδάσκαλο τον Γιάννη Θάνη, τίμησε την εκδήλωση με τον δικό του μοναδικό τρόπο συμμετέχοντας με τρεις χορούς: ένα ζεϊμπέκικο, ένα καρσιλαμά κα ένα χασάπικο. Μπορείτε να απολαύσετε την συναυλία των Απτάληδων στο κανάλι YouTube της Artifactory https://youtu.be/jG4WzWf2iUw
Εργαστήριο για το Ρεμπέτικο τραγούδι
Το Εργαστήρι για το Ρεμπέτικο Τραγούδι με την Κατερίνα Μυρτώ Φατούρου ολοκληρώθηκε σε δύο συναντήσεις με τη συμμετοχή μαθητών και φοιτητών ενώ τα αποτελέσματα του τραγουδήθηκαν σε φιλόξενο κουτούκι του ιστορικού κέντρου.
Τέλος κυκλοφορεί το ημερολόγιο « Ένα Ρεμπέτικο θα σου πω» με φωτογραφίες φωτογραφίες αρχείου που συγκεντρώθηκαν μετά από ανοιχτό κάλεσμα στην τοπική κοινότητα για υλικό σχετικό με την ιστορία του ρεμπέτικου στην πόλη. Σε περίπτωση που θέλετε να το προμηθευτείτε επικοινωνήστε με το communication@artifactory.eu