Αυτοδιοίκηση : Σκέψεις και προβληματισμοί (του Αντιστράτηγου ε.α Σιόρεντα Δημητρίου)

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ 

(του Αντιστράτηγου ε.α Σιόρεντα Δημητρίου)

 Στις τελευταίες εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας επέλεξαν να μην ψηφίσουν. Το ποσοστό αυτό πιθανόν να συνεχίσει να αυξάνεται. 

Είναι γενική εκτίμηση σήμερα ότι οι περισσότεροι πολίτες απαξιούν τους πολιτικούς. Τους απαξιούν, είτε διότι είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που λειτουργεί το υφιστάμενο πολιτικό μας σύστημα, είτε γιατί έχουν πειστεί πως, ό,τι και να πουν, ό,τι και να πράξουν, δεν εισακούονται. Τους απαξιούν, γιατί τίποτα δεν αλλάζει. Αυτή η αδιαφορία των πολιτών συχνά αποδίδεται σε ένα κενό επικοινωνίας μεταξύ πολίτη και κράτους.

Κατά την άποψή μου η απαξίωση των πολιτών δεν προκύπτει από κενό επικοινωνίας, αλλά από κενό ανταπόκρισης της πολιτείας στα αιτήματα και τις ανάγκες των πολιτών και από κενό στην ικανότητα επίλυσης των όποιων προβλημάτων τους. Είναι αυτό το κενό το οποίο συνεχώς διευρύνεται και το οποίο, είναι πλέον ξεκάθαρο, οι υπεύθυνοι αδυνατούν να καλύψουν. Με άλλα λόγια μπορεί να γνωρίζουν τα προβλήματα και να αφουγκράζονται τις ανησυχίες, αλλά αδυνατούν να δώσουν έγκαιρα αν όχι ποτέ, τις σωστές λύσεις.

Το σύστημα αδυνατεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να λύσει αυτά τα καθημερινά προβλήματα, αποδοτικά, γρήγορα και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Έχουμε διαχρονικά δημιουργήσει και συντηρούμε ένα πελατειακό κράτος. Έχουμε αχρηστέψει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, καταργώντας την αξιοκρατία, προστατεύοντας έτσι την ανικανότητα, με αντάλλαγμα την εξαγορά ψήφων. Και τέλος αποδεχόμαστε την συνεχιζόμενη ατιμωρησία και την  έλλειψη λογοδοσίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για να επιλυθούν πολλά από τα προβλήματα στο χώρο της αυτοδιοίκησης, σήμερα, χρειαζόμαστε μία αυτοδιοίκηση με εκσυγχρονισμένη και αναβαθμισμένη δομή και προοπτικές.

Μια αυτοδιοίκηση απαλλαγμένη από κάθε είδους κομματικές, επαγγελματικές ή άλλου είδους συντεχνιακές εξαρτήσεις.

Ο χώρος της αυτοδιοίκησης και κυρίως αυτός του πρώτου βαθμού θα πρέπει να είναι ο κατεξοχήν χώρος των συγκλίσεων, των συναινέσεων και των συνεργασιών. 

Επιβάλλεται, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να υπάρχει συνεργασία, συνεννόηση και άνοιγμα προς την κοινωνία, στοιχεία που θα αποτελέσουν εγγύηση και θα οδηγήσουν σε νίκη όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων.

Χρειάζεται ΑΝΑΤΡΟΠΗ στον τρόπο σκέψης, δράσης και αντίληψης.

Χρειάζεται να τολμήσουμε και όχι να διαχειριστούμε.

Χρειάζεται μία ΡΗΞΗ με την στασιμότητα και την αδράνεια.

Χρειάζεται επανεκκίνηση μέσα από μία μεγάλη αυτοδιοικητική, δημοκρατική και προοδευτική αλλαγή.

Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν, πάντα προς όφελος της κοινωνίας, μέσα από συμμετοχική διαδικασία. Μία διαδικασία που θα συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν τις ίδιες ανησυχίες, ελπίδες, προσδοκίες και αντιλήψεις σχετικά με την πορεία του Δήμου τους.

Πρέπει να αφήσουμε το ΕΓΩ στην άκρη, να ξεπεράσουμε τις αδιέξοδες αντιπαραθέσεις και κομματικές σκοπιμότητες και να κάνουμε πράξη το «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ».

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι επιβεβλημένη η δημιουργία νέων ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών παρατάξεων, οι οποίες θα διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους Δήμους τους.

Παρατάξεων εμφορούμενων από τις αρχές της συμμετοχικής Δημοκρατίας, με σταθερό προσανατολισμό στη χρηστή διοίκηση και διαφάνεια και με βασικό θεμέλιο λίθο την ανιδιοτέλεια σε όλα τα επίπεδα.

Παρατάξεων που θα επιδιώξουν να συνδιαμορφώσουν, μέσα από ειλικρινή διάλογο με την τοπική κοινωνία, ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο δημοτικής διακυβέρνησης.

Παρατάξεων που θα διαρρήξουν οριστικά τα δεσμά που κρατούν τον τόπο εγκλωβισμένο σε πρακτικές του παρελθόντος και που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη μετάβαση του Δήμου τους στο μέλλον.  


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites