Αποχή από το κάπνισμα με την βοήθεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να διακόψει κανείς το κάπνισμα. Ο πιο δύσκολος είναι να απέχει χωρίς καμία βοήθεια ή μέσον. Συνήθως, ένα αντικατάστατο νικοτίνης, όπως τα τσιρότα ή οι τσίχλες νικοτίνης έχει αποδειχθεί πως δεν λειτουργούν αποτελεσματικά ως μεμονωμένη λύση. Όμως, η εμφάνιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχτεί η πιο δημοφιλής μέθοδος συγκριτικά με άλλες θεραπείες ή μεθόδους. Παρόλο που δεν έχει εγκριθεί από τον Π.Ο.Υ ως μια επίσημη μέθοδο, εκατομμύρια άνθρωποι τα κατάφεραν με τη βοήθεια του. Αυτό δεν μπορεί να απορριφθεί μιας που στατιστικά στοιχεία το αποδεικνύουν σε παγκόσμια κλίμακα. Παρακάτω, θα δεις πως αυτό επιδρά στον οργανισμό, τι λένε πρόσφατες έρευνες και με ποιο τρόπο σε βοηθά να απέχεις άμεσα από το κοινό τσιγάρο:

 

Έρευνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

 

Έχει υπολογιστεί πως το 50% εκείνων που προσπάθησαν να διακόψουν το κάπνισμα χωρίς καμία υποστήριξη, μέσα στην πρώτη εβδομάδα επανήλθαν ξανά σε αυτή τη συνήθεια. Επίσης, μια μερίδα πρώην καπνιστών που αντιστοιχεί στο 5%, ακόμα και αν απείχαν 12 μήνες από αυτό, επανήλθαν και πάλι στα ίδια. Αντιθέτως, στην Αγγλία, έρευνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο έδειξαν πως εντός του 2017 πάνω από 50,000 άτομα κατάφεραν και σταμάτησαν να καπνίζουν χάρη στο άτμισμα. Επίσης, μελέτες έδειξαν πως μεταξύ του 2019 και 2ο20, 60-74% των ατόμων που επέλεξαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μπόρεσαν με επιτυχία επίσης, να απεξαρτηθούν. Είναι γεγονός πως ένα 70%  καπνιστών μέσα στο διάστημα ενός χρόνου προσπαθούν έστω και μια φορά να διακόψουν το κοινό τσιγάρο, ενώ ένα 20% αυτών  έχει ήδη σκεφτεί να το κάνει. Και εδώ, τα ατμιστικά προϊόντα, έχουν αποδείξει πως αποτελούν μια λύση σε αυτή την προσπάθεια. 

 

Επιπτώσεις της χρήσης ατμιστικών προϊόντων

 

Αν και χρειάζονται επιπλέον έρευνες για τις επιπτώσεις του ατμίσματος, μια επιστημονική έρευνα του King’s College London, έδειξε πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά πολύ πιο ασφαλές συγκριτικά με το κοινό τσιγάρο, Αυτό επισημάνθηκε όταν δεν βρήκαν συσχετισμούς στην επίδραση του σχετικά με καρκινογένεση ή  καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Παράλληλα, απέδειξε πως είναι κατά 65% πιο αποτελεσματικό συγκριτικά με άλλους τρόπους διακοπής, οι οποίοι αγγίζουν συνολικά το 59%. Όσον αφορά την ύπαρξη νικοτίνης στο υγρό αναπλήρωσης, είναι αποδεδειγμένο πως είναι αβλαβής ως ουσία στον οργανισμό, ενώ δεν είναι τοξική σε μικρές ποσότητες. Εν αντιθέσει με το παραδοσιακό τσιγάρο που περιέχει 7.000 τοξικές ουσίες, το ecig δεν παράγει μονοξείδιο του άνθρακα και στάχτη. Επομένως, τα παράγωγα του δεν είναι στον ίδιο βαθμό τοξικά. 

 

Πως το ecig βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος

 

Το ecig δεν είναι απλά ένας τρόπος αποφυγής του καπνίσματος. Πρόκειται για έναν τρόπο lifestyle. Αυτό σε συνοδεύει στην καθημερινότητα σου, από τη στιγμή που βρίσκεσαι στο σπίτι έως τη στιγμή που έχεις την έξοδο σου. Είναι κάτι που το εντάσσεις στην ρουτίνα και στην καθημερινότητα σου, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. Επιδρά στην ψυχολογική σου διάθεση, αλλά και στις σωματικές λειτουργίες σου. Η επιρροή της νικοτίνης που περιέχεται στα υγρά αναπλήρωσης, έχει τη δυναμική να αναπληρώνει τα κενά που αφήνει το κοινό τσιγάρο. Μπορεί να απελευθερώνει μικρότερες ποσότητες στον οργανισμό, όμως ακόμα και έτσι, δεν νιώθεις την έλλειψη της, κάνοντας πιο εύκολη τη μετάβαση από το ένα στο άλλο. 

 

Γενικά, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικό από άλλες μεθόδους ή υποκατάστατα νικοτίνης, ακόμα και όταν συνδυάζονται με ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς. Σχετικά με την ασφάλεια χρήσης του, υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί προς τις εταιρείες παραγωγής του. Είναι ελεγμένο τεχνικά πριν κυκλοφορήσει στο εμπόριο και υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις περιστατικών ή ατυχημάτων – αν και αυτά οφείλονταν καθαρά από λάθος χρήση ή συντήρησης τους. Οπότε, εάν αποφασίσει κανείς να στραφεί σε αυτό, θα πρέπει να κατανοήσει πλήρως τις οδηγίες χρήσης του, μελετώντας τα αντίστοιχα εγχειρίδια και ρωτώντας τους εξειδικευμένους πωλητές. 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πρέβεζα : Τα αποτελέσματα των Βουλευτικών εκλογών επηρεάζουν άμεσα και τις αυτοδιοικητικές …

29/05/2023, 12:21 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ο φαύλος κύκλος της μόδας (του Κώστα Πιέτα)

03/05/2023, 5:10 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η Μεγάλη Εβδομάδα του 1897 στην Πρέβεζα

13/04/2023, 10:30 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ο νέος Φράχτης του Έβρου ως εμπόδιο ή ως ανοιχτή …διέλευση;

13/04/2023, 9:47 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα, η πόλη που κρύβεται απο την ιστορία της; (ένα μικρό σημείωμα)

20/03/2023, 10:42 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Σχολική Ετοιμότητα: Είμαστε πραγματικά έτοιμοι για την Α’ Δημοτικού;

15/03/2023, 10:19 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η Πρέβεζα είναι πόλη φιλική σε άτομα με αναπηρίες;

16/02/2023, 10:29 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ένα σπάνιο ιστορικό τεκμήριο για τον ναό του Αγίου Χαραλάμπους Πρέβεζας

10/02/2023, 7:05 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites