Μια επιστολή Κυπρίων μαθητών στους συνομηλίκους τους Πρεβεζάνους το 1965

Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, παρουσιάζουμε ένα συγκινητικό αρχειακό τεκμήριο που δώρισε πρόσφατα στα ΓΑΚ Πρέβεζας ο κ. Θανάσης Γ. Ανωγιάτης, στον οποίον εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες. 

Πρόκειται για μια επιστολή που εντάσσεται στο πλαίσιο της διασχολικής αλληλογραφίας, δηλαδή της επικοινωνίας μεταξύ μαθητών σχολείων διαφορετικών περιοχών ή και κρατών. Η επιστολή στάλθηκε από τους μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μηλιάς Αμμοχώστου στους συνομηλίκους τους διαφόρων σχολείων της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας. 

Η Μηλιά ήταν ένα αμιγώς ελληνικό χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου που βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή του νησιού μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Εξαιτίας της, οι κάτοικοι της Μηλιάς έγιναν πρόσφυγες στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου. Το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση στο συγκεκριμένο αρχειακό τεκμήριο. 

Η επιστολή ξεκινά με μια παρουσίαση του σκοπού της, στη συνέχεια δίνονται στοιχεία της ιστορίας και γεωγραφίας της Κύπρου, ενώ στο τέλος περιγράφεται το χωριό Μηλιά και η ζωή σε αυτό. Η επιστολή είναι δακτυλογραφημένη και αντιγράφουμε, χωρίς οποιοδήποτε άλλο σχολιασμό, το προοίμιο και το τελευταίο τμήμα της, με την περιγραφή της Μηλιάς, αφιερώνοντάς το στους πρόσφυγες κατοίκους της, τόσο εκείνους που έζησαν στο χωριό πριν την εισβολή όσο και σε όσους κατάγονται από αυτό αλλά γεννήθηκαν στην προσφυγιά. 

Τέλος, δημοσιεύουμε ψηφιακό αντίγραφο ολόκληρης της επιστολής για όποιον επιθυμεί να τη διαβάσει.

 

Προς Δ΄ Τάξιν Δημ. Σχολείου Πρέβεζας

 

Δημ. Σχολ. Μηλιάς Αμμοχώστου. 

Μαθητές και Μαθήτριες Δ΄ Τάξεως Δημ. Σχολ. Μηλιάς 

Εν Μηλιά Αμ/στου τη 7-4-1965

 

Αγαπητά μας αδέλφια,

πήραμε την απόφαση να σας γράψωμε μία επιστολή για να γνωρίσετε και μας και το χωριό μας και τη μαρτυρική μας Κύπρο, με την ελπίδα πως και σεις θα κάμετε το ίδιο, για να γνωρίσωμεν κι εμείς εσάς, το χωριό ή πόλι σας, την περιοχή σας τη ΜΑΝΑ ΜΑΣ ΕΛΛΑΔΑ για την οποία τόσο ωραία λόγια ακούμε και από το σπίτι και από το σχολείο.

Εμείς εδώ ζούμε διαρκώς κάτω από μίαν αγωνία, μία ελπίδα και ένα όνειρο. Ποτέ να ΕΝΩΘΟΥΜΕ μαζί σας. ΕΝΩΣΙΣ και ΕΛΛΑΔΑ είναι δύο γλυκές λέξεις που τις ακούμε από την ημέρα που ήλθαμε στον κόσμο. Είναι οι τελευταίες λέξεις τις οποίες περήφανα ετραγουδούσαν τα παλληκάρια όταν ανέβαιναν τα σκαλοπάτια της αγχόνης.

Η επιθυμία μας και ο μεγάλος μας ο πόθος είναι να αξιωθούμεν να ζήσωμεν αυτή την μεγάλη μέρα που θα ριχθούμεν στης μάνας μας ΕΛΛΑΔΑΣ την αγκάλη. Εάν όμως ο Θεός το θελήση, είμαστε έτοιμοι και το αίμα μας να δώσωμε για την ΕΝΩΣΙ και την ΕΛΛΑΔΑ.   

Θα προσπαθήσωμε τώρα με λίγα λόγια να σας γράψωμε την ιστορία της πολυβασανισμένης μας πατρίδας της Κύπρου μας. […]

Και τώρα σας γράφομεν περισσότερα για το χωριό μας, με την παράκλησιν να μας γράψετε και εσείς για να γνωριστούμε καλύτερα. Το χωριό μας είναι η Μηλιά. Επάνω στον χάρτη θα δήτε ότι ευρίσκεται στην επαρχία Αμμοχώστου και είναι ένα από τα χωριά της Μεσαορίας. Είναι χωριό πεδινό. Ονομάζεται Μηλιά όχι διότι παράγει μήλα, αλλά επειδή στον παλιό καιρό είχε πολλούς βοσκούς και πολλά πρόβατα, που τα έλεγαν τότε μήλα. Από τα μήλα, δηλ. τα πρόβατα, ονομάστηκε και το χωριό Μηλιά.

Τα γειτονικά μας χωριά είναι προς τα Ν. του χωριού μας η Περιστερωνοπηγή, προς τα Β. η Γύψου, προς τα Δ. η κωμόπολις του Λευκονοίκου. (Το Λευκόνοικο επειδή είναι το κέντρο της περιοχής (Μεσαορίας) έχει Ελληνικό Γυμνάσιον, Δημοτική αγορά και Δημαρχείον). Προς τα Ν.Α. του χωριού μας είναι τρία μικρά Τούρκικα χωριά. Δεν τους φοβόμαστε όμως. είναι λίγοι.

Οι κάτοικοι του χωριού μας, όλοι Έλληνες, είναι κυρίως γεωργοί, βοσκοί, μικροεπαγγελματίες, και πολλοί εργάζονται στο Βαρώσι, κυρίως στο λιμάνι του Βαρωσιού και στις στρατιωτικές βάσεις των Άγγλων. Το Βαρώσι απέχει από το χωριό μας κάπου 15 χιλιόμετρα. Τα σπουδαιότερα προϊόντα τα οποία παράγει το χωριό μας είναι: σιτηρά, εσπεριδοειδή (προς τα Α. του χωριού μας είναι τα περιβόλια μας), πατάτες, βαμβάκι και άλλα. Τον περασμένο χρόνο έφεραν στο χωριό μας ηλεκτρικό φως. Εφέτος περιμένομεν να μας φέρουν και πόσιμο νερό μέσα στα σπίτια μας. Οι εκκλησίες στο χωριό μας είναι δύο. Η μια είναι του Αγίου Επιφανείου και η άλλη του Αγ. Ανδρονίκου. Έξω από το χωριό προς τα Ν.Α. ευρίσκεται ένα ερημοκλήσι του Αγ. Γεωργίου. Είναι εκεί χρόνια κτισμένο ολομόναχο, διότι εκεί κάποτε ήταν κτισμένη η παλιά Μηλιά. Για συντροφιά έχει τα πουλιά και τα δέντρα, για στολίδι ένα πέτρινο σταυρό. 

Οι κάτοικοι του χωριού μας είναι περίπου 1200. Τα σπίτια μας είναι πλιθόκτιστα. Τελευταίως άρχισαν να κτίζουν (οι χωριανοί μας) και με τούφλα. Τα ενδύματα μας είναι συνηθισμένα όπως και στην Ελλάδα. Μόνο λίγοι γέροι φορούνε ακόμα την Κυπριακή «βράκα». 

Το σχολείο μας ευρίσκεται προς την νότια μεριά του χωριού. Έχομεν δύο δασκάλες και τέσσερεις δασκάλους. Σε μας κάνει μάθημα ο κ. Γιάγκος Θωμάς από την Γαλήνη της Τηλλυρίας. Η Α΄ και Β΄ τάξη κάνουν μαθήματα μέσα στο νεόκτιστο σχολείο, το οποίον μας έκτισαν την περασμένη χρονιά. Δίπλα από το σχολείο μας έχει ένα μεγάλο και ωραίο γήπεδο, ένα ωραίο δάσος από ακακίες και ένα θαυμάσιον κήπο τον οποίον περιποιούμαστε εμείς. 

Ξεχάσαμε να σας γράψωμεν ότι το χωριό μας είναι πολύ αρχαίο. Προς το Ν. μέρος του είναι μερικά σπήλαια (μέσα στους βράχους), μέσα στα οποία βρήκαν αρχαία αγγεία της λίθινης εποχής. Τέτοια έχομε μερικά και στο μουσείο του σχολείου μας.

Ήρωες το χωριό μας δεν έχει για να σας γράψωμεν. Έχομεν όμως πολλούς Εθνοφρουρούς που πάντα είναι έτοιμοι να θυσιάσουν και τη ζωή τους ακόμη για την Κύπρο και την Ελλάδα.

Αυτά έχομεν να σας γράψωμε. Τώρα θα περιμένωμεν και τα δικά σας νέα. Σας παρακαλούμεν λοιπόν να μας γράψετε ότι έχετε. Δεν φαντάζεστε πόσο θα χαρούμεν σαν πάρωμεν το δικό σας γράμμα. 

Να δώσετε πολλά χαιρετίσματα στους δασκάλους σας, στους γονείς σας και σε όλους σας τους συμπατριώτες από τους δασκάλους μας, τους γονείς μας και εμάς. 

Τελειώνομεν με την ευχή σύντομα να γιορτάσωμεν την ΕΝΩΣΙΝ της ΚΥΠΡΟΥ με την ΜΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑ μας. 

Σας χαιρετούμεν με πολλή αγάπη

Δια τη Δ΄ τάξιν 

Κώστας Φοράρη

Μιχαλάκης Κ. Ξάνθου

Ευφροσύνη Σωτηρίου

Ο Δ/λος

Γ. Θωμάς.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites